25 / 04 / 2024

Bakanlık ikinci Boğaz projesi için düğmeye bastı

Bakanlık ikinci Boğaz projesi için düğmeye bastı

Ulaştırma Bakanlığı, Sakarya Nehri'ni kullanıp Marmara ile Karadeniz'i birleştirecek ikinci Boğaz projesi için düğmeye bastı.



Projenin fikir babası İTÜ İnşaat Mühendisliği öğretim üyesi Necati Ağırailoğlu 5 yılda projenin hayata geçirilebileceği söyledi.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, TBMM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada Karadeniz ile Marmara'ya Boğaz'dan sonra ikinci bağlantıyı sağlayacak Sakarya Projesi'ni gündeme aldıklarını açıkladı. Bu proje ile Marmara Denizi ile Karadeniz arasında Sakarya Nehri üzerinden ikinci bir bağlantı planlanıyor. Böylece iki deniz arasındaki tek bağ olan Boğaz'a gelecek kardeş ile Boğaz trafiğinin yükünün azaltılması hedefleniyor. Binali Yıldırım'ın açıkladığı Sakarya Projesi'nin fikir babası Prof. Dr. Necati Ağıralioğlu. İTÜ İnşaat Fakültesi Hidrolik Anabilim dalı Başkanı olan Ağıralioğlu, bu fikir esas sahibinin Sokullu Mehmet Paşa olduğunu söyledi: "Osmanlı döneminde Sokullu'nun 3 projesi vardı. Bir tanesi Volga ve Don nehirlerinin birleştirilmesiydi. Bu projesini Ruslar hayata geçirdi. İkinci projesi ise Süveyş kanalıydı. Bunu ise İngilizler yaptı. Üçüncü projesi ise Bolu Dağı'ndaki keresteleri İstanbul'a taşımak için Sakarya Nehri'ni kullanarak Marmara ile Karadeniz'i birleştirmeyi planlıyordu. Ancak olmadı. Hatta kazımlar başladı ama sonra iptal edildi. Şimdi ikinci boğazın yapılabilmesi için Türkiye'ye ikinci bir Sokullu lazım."

Anket yapıldı

Prof. Dr. Necati Ağıralioğlu, "Bu hattın açılmasıyla Eskişehir. Bilecik, Kütahya, Afyon, Kocaeli'nden Anadolu'ya gidecek mallar İstanbul'a uğramadan doğrudan Anadolu'ya yollanabilecek. 1999 yılında firmalarla anket çalışması yaptık ve neredeyse hepsi bu güzergahı beğendi. Böylece İstanbul'daki Boğaz trafiği de rahatlayacak."

Vatan


Geri Dön