28 / 03 / 2024

Bakanlık Selimoğlu ve Sevgili İnşaat'a anlaşma uyarısı yaptı!

Bakanlık Selimoğlu ve Sevgili İnşaat'a anlaşma uyarısı yaptı!

Fikirtepe’de aynı adada sözleşmesi olan firmalar için ‘ya anlaşın ya çekilin’ uyarısından bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, uzlaşma sağlanamazsa daha az imzası olan firmanın yerini kamulaştıracak



İstanbul’da kentsel dönüşümün pilot bölgesi olan ancak  4 yıldır sorunlarla boğuşan Fikirtepe’de tıkanan süreci açmaya çalışan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, aynı adada anlaşma sağlayan müteahhitler için  orta yolu bulmaya çalışıyor.


Bakanlık, şu anda Fikirtepe’de kentsel dönüşümü geciktiren iki sorunu çözmeye çalışıyor. Bunlardan ilki, yüzde 90’ın üzerinde anlaşma sağlanan adalarda, yüksek talepleri nedeniyle imza atmaya karşı çıkan hak sahipleri. Bakanlık, projelerin başlamasına engel olan bu hak sahipleri için acele kamulaştırmayı çözüm olarak buldu. İkinci sorun ise, aynı adada farklı oranlarda sözleşme imzalayan firmaların bulunması. Bakanlık, bu durumda olan firmalara ‘ya anlaşın ya çekilin’ uyarısı yapmıştı. Bu uyarının ardından, İstanbul İl Müdürlüğü’nde toplantılar yapılmaya başlandı.


‘Ya devret ya çekil’

Geçtiğimiz günlerde Selimoğlu ve Sevgili İnşaat’ın katılımıyla bir toplantı yapıldı. Sevgili Yapı, yüzde 86 anlaşma sağlarken, Selimoğlu’nun aynı adada yüzde 14 oranında sözleşmesi bulunuyor. Bu adada yer alan hak sahipleri, firmaları protesto etmişti.


Firmaların yetkilileriyle yapılan toplantıda, devir veya ortaklık yapmaları konusunda yeniden uyarıda bulunuldu. Anlaşıp projeye başlayamazlarsa, daha az imzaya sahip firmanın yerlerinin kamulaştırılacağı ifade edildi.


TARAFLAR NE DEDİ?

Çoğunlukla anlaştık

Sevgili Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Sevgili, şunları söyledi: “Bakanlık, uzlaşma sağlanması için iki firmayı da davet etti. Çoğunluk oranında anlaşmaya imza attığımız için projeyi biz yapmak istiyoruz. Bizimle sözleşme imzalayan 194 kişi bulunuyor. Bakanlık, eğer uzlaşma sağlanamazsa, daha az imzası olan firmanın yerlerinin kamulaştırılacağını söylüyor. Diğer firma da meslektaşımızdır, uzlaşma sağlayacağımızı düşünüyoruz” diye konuştu.


Hak sahipleri istemiyor


SELİMOĞLU İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Aydoğan Selimoğlu, şöyle konuştu: “Eğer iki firma anlaşamazsa bizim sözleşme imzaladığımız yerlerde kamulaştırma olacak. Bu adaya ilk giren firma biziz ve bize imza atan yüzde 14’lük kesim Sevgili Yapı’yı istemiyor. Eğer Sevgili Yapı, bizimle sözleşme imzalayanları ikna edebilirse, olur. Kimseye zorluk çıkarmayız. Ancak sözleşmelerimizi de hukuki şartlar gereği tek taraflı feshedemeyiz. Bizim Fikirtepe’de bunun dışında 4 projemiz daha var. Hak sahipleri bize güven duyuyor.”



Vatan-Meltem Kara


Geri Dön