19 / 03 / 2024

Bakanlıktan ÇED sürecine yeni uygulama!

Bakanlıktan ÇED sürecine yeni uygulama!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ÇED sürecine yeni uygulama geliyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı maden patlatmalarında yapılan her değişikliğe yeni Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) uygulayacak.



Bakanlık, madenleri ekonomiye kazandırılırken çevre düzenini bozmaması için ÇED Yönetmeliğine tabi tutuyor. Bu kapsamda madencilik faaliyetlerinde üretim ve nakliye işlemlerinde ortaya çıkan toz emisyonlarını, yer altı ve yer üstü yüzeysel su kaynaklarına olası etkilerini, patlatmadan kaynaklanan gürültülerin çevreye olan etkilerini ÇED süreci ile ortadan kaldırıyor.


ÇED Raporu veya Proje Tanıtım Dosyalarında yer alan patlatma tasarımlarına getirilen yeni uygulama ile patlatma tasarımlarından kaynaklanan ve uygulamada bazı aksaklıklara neden olan sorunlar ÇED sürecinde değerlendirilecek, çevresel etkileri daha detaylı incelenecek ve bu etkilere karşı alınması gereken önlemler belirlenecek.


Bakanlık, madencilik projelerinin patlatma tasarımlarından planlanan bir değişikliğin, toz emisyonları, vibrasyon, hava şoku vb. çevresel etkilerinin de değişmesini göz önünde tutacak. Bu nedenle, madencilik projelerinde patlatma tasarımında yapılması planlanan değişikliklerden kaynaklanacak çevresel etkilerin daha sağlıklı bir şekilde değerlendirilebilmesi için madencilik projeleri kapsamında yapılması planlanan değişikliklerde 08.08.2014 tarihinden itibaren ÇED Yönetmeliği hükümleri çerçevesinde gerekli iş ve işlemler yeniden tanımlandı.





Geri Dön