19 / 04 / 2024

Bakırköy-Bahçelievler-Kirazlı Metrosu'nun temeli atıldı!

Bakırköy-Bahçelievler-Kirazlı Metrosu'nun temeli atıldı!

Bakırköy-Bahçelievler-Kirazlı Metro Hattı'nın temel atma töreni yapıldı. Başbakan Yıldırım, "2018’in en geç sonunda artık Bakırköy İDO iskelesinden Kirazlı’ya kadar tam 9 kilometre metro yerin altından buraya , artık 10 dakikada geleceksiniz." dedi.



Başbakan Binali Yıldırım, Bakırköy-Bahçelievler-Kirazlı Metro Hattı Temel Atma Töreni'nde yaptığı konuşmada, mübarek bir ayda, mübarek bir şehre güzel bir hizmetin başlangıcında vatandaşlarla bir arada olmaktan mutluluk duyduğunu söyledi.


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la beraber çalışma bahtiyarlığını yaşadığı İstanbul'a kazandırılacak eserin temelini atmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Yıldırım, "Hayırlı uğurlu olsun. 2018'in en geç sonunda, artık Bakırköy İDO İskelesi'nden Kirazlı'ya kadar, Bakırköy Özgürlük Meydanı, Bahçelievler ve Kirazlı'ya kadar, tam 9 kilometre metro yerin altından, 40-50 dakikada buraya geliyordunuz, şimdi artık 10 dakikada geleceksiniz, 10 dakikada da gideceksiniz. İstanbul, Türkiye'nin özetidir ve mozaiğidir. İstanbul'a hizmet etmek adeta ibadet gibidir. Halka hizmet Hakk'a hizmettir. İstanbul, medeniyet, kültür, tarih, ilim, irfan ve ticaret şehridir." diye konuştu.


Başbakan Yıldırım, AK Parti hareketinin İstanbul'da doğduğunu hatırlatarak, hareketin Cumhurbaşkanı Erdoğan'la başladığını söyledi. İstanbul'un 1994'ten önce ne halde olduğunu gençlerin değil 30 yaş ve üzerindekilerin çok iyi bileceğini anlatan Yıldırım, İstanbul'un bir dönem "çukur", "çamur" ve "çöp"le özdeşleştiğini kaydetti.


Yıldırım, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Milletin adamı, içinizden çıkan birisi bu 'İstanbul'un hak ettiği bir şey değil. İstanbul buna layık değil. İstanbul'u bu sefaletten kurtaracağım.' dedi. Siz de onu belediye başkanı seçtiniz. 1994, İstanbul için bir dönüm noktasıdır. Bir dünya şehri İstanbul'un dağ gibi sorunlarının, dağ gibi hizmetlerle çözülmeye başlandığının adıdır. İstanbul'da başlayan kutlu yürüyüş, bugün Türkiye'de aynı şekilde, aynı kararlılıkla kurucumuz, liderimiz Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde devam ediyor. Sizlere onun selamını getirdim. Recep Tayyip Erdoğan, bir İstanbul sevdalısıdır ve Türkiye sevdalısıdır."


Marmaray'ı Osmanlı'nın planladığını, projelerini, Sultan Abdülmecid ve Sultan Abdülhamid'in çizdiğini belirten Yıldırım, Marmaray'ı 100 yıl sonra hayalden gerçeğe çevirenin onların torunları olduğunu dile getirdi. Yıldırım, Erdoğan ve arkadaşlarının bu projeleri hayata geçirdiğine vurgu yaparak, açıldığından bugüne kadar Marmaray'dan 142 milyon yolcunun geçtiği bilgisini verdi.


Kendilerinin eserlerine bazılarının hayallerinin bile yetişemeyeceğini vurgulayan Yıldırım, "Bununla bitmiyor. İstanbul'a ne yaparsak ne projeler kazandırırsak azdır. Çünkü İstanbul'a borcumuz var. Gençliğimiz, en güzel yaşlarımız ve hatıralarımız bu şehirde geçti. Onun için İstanbul'a daha çok ama çok eserler kazandıracağız. Yedi tepeli İstanbul'a, yedi yıldız gibi eser yapıyoruz." dedi.


- "1 milyar 200 milyon harcama yapacağız"

Başbakan Binali Yıldırım, kentin trafik sorunun devam ettiğini belirterek, şöyle devam etti:


"İstanbul'un hala trafik sorunu var. 14 milyon nüfus, 28 milyon seyahat var. İki katı seyahat var. Büyükşehirlerin hepsinde böyle bir problem olduğunu biliyoruz. Ama mühim olan bu problemi azaltmak. Yavuz Sultan Selim Köprüsü açılınca ne olacak? İkinci köprüdeki bütün kamyonlar, otobüsler hepsi oraya gidecek. Biraz rahatlama olacak mı? Olacak. İkinci tüp geçiş yapılınca, Avrasya yıl sonunda açılıyor. Biraz da oradan rahatlama olacak. Şu yarım kalan banliyö hatları tamamlanınca, oradan rahatlama olacak. Bu metroyu yapıyoruz. Bakın 9 kilometre deyip geçmeyin. Yüzbinlerce insan artık karayolunu bırakacak, buradan gidecek. 5 yıl içerisinde bu hatta tasarruf 350 trilyon. Yanı yapım bedelinin üçte biri kadar neredeyse. Buraya yaklaşık, kaba taslak 1 milyar 200 milyon harcama yapacağız. Büyük bir proje. 1 katrilyon 200 trilyon. Eskiden bu paraları hayal etmek bile mümkün değildi. 70 sente muhtaç bir Türkiye'den sadece bir metro, 9 kilometrelik bir metro için 1 milyar 200 milyona yakın yatırım yapan bir Türkiye'ye geldik. İşte bu sizin başarınız. Ne kadar övünseniz azdır. Ak Parti tek başına işbaşına geldi, Türkiye'nin önü açıldı."


- "Enerjimizi hiç uğruna, umutsuz bir yolculuk uğruna tüketmeyelim"

Başbakan Yıldırım, dün Van'daki vatandaşlarla, gençlerle bir araya geldiğini, hasret giderdiğini dile getirerek, teröre inat kardeşliği en iyi şekilde ortaya koyduklarını söyledi.


Oradaki konuşmasında da söylediği gibi gençlerin terörün tuzağına aldanmaması gerektiğini vurgulayan Yıldırım, şunları kaydetti:


"Gelin ananızın, babanızın kucağına, onların şefkatli kolları arasına, devletimizin sıcak karşılamasına. Çünkü bu yol çıkmaz bir yoldur. Bu yolculuk, umutsuz bir yolculuktur. Enerjimizi hiç uğruna, umutsuz bir yolculuk uğruna tüketmeyelim. Enerjimizi birleştirelim, kardeşliğimizi pekiştirelim ve Türkiye'nin 2023 hedeflerine doğru el ele, kol kola çalışarak ilerleyelim. Çünkü paylaşacak çok şeyimiz var. Bu topraklar hepimize yeter. Onun için ayrışmayı, çatışmayı ortadan kaldıralım, barışı, kardeşliği, dayanışmayı en ileri noktaya taşıyalım. Bu mübarek ayda, bu ramazanda. Görüyorsunuz bu terör örgütlerinin sevgili İstanbullular hiç bir kutsalı yok. Ramazan demezler, bayram demezler. Bunlar insanları gözünü kırpmadan öldürüyorlar. Şehitler ölmez. Şehitler bizim kalbimizin merkezinde. Onlar bu milletin geleceği için, bu vatanın bütünlüğü için canlarını seve seve verdiler. Onlar bu ay yıldızlı bayrağın daha yücelere çıkması için, daima dalgalanması için şehit oldular. Onlar bizim kalbimizin en güzel köşesinde yaşamaya devam ediyor."


- "İstanbul'a hizmet boynumuzun borcu" 

Binali Yıldırım, yaptıklarının insanlar, ülke, gelecek ve çocuklar için olduğunu belirterek, "Çünkü elde var, biz de niye yok, diye yerinmemek için yapıyoruz. Onlar yaparsa biz daha iyisini yaparız. Bakın dünya krizden krize sürükleniyor. Evvelsi gün büyüme rakamları açıklandı. 28 Avrupa ülkesinden 25'inden daha fazla 4.8, ilk dört aylık büyümemiz çıktı. Türkiye'de kaos, kargaşa, Türkiye kötüye gidiyor, krize gidiyor diyenlere inat işte sonuç ortada. Dünyanın en fazla büyüme sağlayan 5 ülkesi arasında Türkiye yerini aldı. Türkiye'ye yakışan da budur." diye konuştu.


İstanbul'un dünyanın en güzel şehri olduğunu, belediye başkanın güzel hizmetler sunduğunu, metro, metrobüs çalışmaları, tüneller yapıldığını ifade eden Yıldırım, kentin sokaklarına, ana caddelerine bakılınca her tarafın yemyeşil ve çiçeklerle bezendiğini, bunun dünyanın hiçbir yerinde olmadığını söyledi.


Yıldırım, ortasından deniz geçen başka bir şehrin olmadığını, bu kente hizmetin boyunlarının borcu olduğunu kaydetti. Temeli atılan metronun kent için ne ilk ne de son olacağını vurgulayan Yıldırım, bir yandan raylı sistemlerin tamamlanacağını, diğer yandan akıllı ulaşım sistemlerinin daha fazla devreye gireceğini anlattı.


İstanbul'un trafik sorununa değinen Yıldırım, "İstanbul'da trafik sıkışıklığını rahatlatmak için İstanbul Büyükşehir Belediyesiyle beraber önemli bir eylem planını yakında açıklayacağız, İstanbullulara da buradan duyuruyorum. Hayırlı uğurlu olsun." ifadelerini kullandı. 


- "Can simidi olacak" 

Projelerin gerçekleşmesinde emeği geçen Büyükşehir Belediyesi ve bakanlığa İstanbul adına teşekkür eden Yıldırım, şunları kaydetti:


"Değerli hemşehrilerim, az önce söyledim bu metro hattı, Bağcılar, Bahçelievler, Bakırköy'de yaşayan İstanbullular için adeta bir can simidi olacak. Bir saat şurada İDO iskelesine gelmek için zaman kaybediyordunuz, şimdi 10 dakikada bineceksiniz Kirazlı'dan burada ineceksiniz. Bu ne demektir, İstanbullu'nun hayatı kolaylaşıyor. İstanbullu'nun yaşam kalitesi artıyor. Hiç merak etmeyin yarın bugünden daha güzel olacak. Hiç merak etmeyin. Hizmet üretecek, taş üstüne taş koyacağız, laf üstüne laf koymayacağız. Bu duygu ve düşüncelerle bir kez daha ramazanınızı tebrik ediyorum, bu mübarek ayın kardeşliğimize, birliğimize beraberliğimizin daha da güçlenmesine vesile olmasını mevlamdan diliyorum. Hepinizi bir kez daha bu sıcak havada bu önemli hizmetin temel atmasında buraya kadar geldiğiniz için teker teker hürmetlerimle sevgilerimle selamlıyorum. sağolun var olun."


Yüklenici firmaya başarılar dileyen Yıldırım, "Ama en önemli teşekkür bize İstanbul'a ve Türkiye'ye yakışır hizmetlerin yolunu açan sizlere teşekkür ediyorum, 79 milyon milletime teşekkür ediyorum. Türkiye'ye nereden nereye getirdik. Liderimiz Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür ediyorum. Hayırlı uğurlu olsun." dedi.


Yıldırım, butona basılarak yapılan temel atma öncesinde, "Şimdi hep İstanbul konuştuk, millet zanneder ki sadece İstanbul'a hizmet yapıyoruz başka bir yere bir şey yapmıyoruz. Buradan 81 vilayetimizin her yerinde eserlerimiz birer birer milletimizin emrinde.  İzmir  milletvekiliyim, İzmir'e de aynı hizmetleri yapıyoruz, Ankara'ya da Konya'ya da Kars'a da Sivas'a da Edirne'ye de Sinop'a da Hatay'a da kuzeyden güneye her tarafa yapıyoruz. Belediyenin gücü yettiğini belediye yapıyor, yetmediği yerlerde Ulaştırma Bakanlığımız imdada yetişiyor." diye konuştu.




AA


Haber İstanbul Valiliği'nde şöyle yer aldı;


Başbakan Binali Yıldırım, Bakırköy-Bahçelievler-Kirazlı metro hattının temel atma törenine katıldı. Törene Başbakan Binali Yıldırım’ın yanı sıra, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, İstanbul Valisi Vasip Şahin,  İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, milletvekilleri, belediye başkanları ile çok sayıda vatandaş katıldı.


Başbakan Yıldırım, Bakırköy-Bahçelievler-Kirazlı Metro Hattı temel atma töreninde yaptığı konuşmada; mübarek bir ayda, mübarek bir şehre güzel bir hizmetin başlangıcında vatandaşlarla bir arada olmaktan mutluluk duyduğunu söyledi. 


İstanbul'da yapılan büyük projelerin tamamlanacağı tarihleri açıklayan Başbakan Yıldırım, “Yedi tepeli İstanbul’a yedi tane yıldız gibi eser yapıyoruz.  Marmaray  yapıldı, açıldı. Hemen Marmaray’ın yanında Avrasya Tüneli, Fatih’in gemileri karadan yürüttüğünü biliyorsunuz. Dedemiz gemileri karadan yürütür de, onun torunları trenleri denizin altından geçirmez mi? Geçirdik mi? Yetmez. Yanında şimdi arabalar için tünel yapıyoruz. 20 Aralık’ta da onun açılışını hep birlikte Cumhurbaşkanımızla beraber yapacağız. Yetmedi, Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nü, 26 Ağustos’ta büyük bir coşkuyla beraber açacağız. İstanbul’u komşu kapısı yapacak İstanbul-İzmir otoyolu ve Osman Gazi Köprüsü dünyanın dördüncü büyük köprüsü. Onun açılışını da 30 Haziran’da yapacağız, hepinizi bekliyorum. Orada köprüyü açacağız, iftarı da beraber yapacağız. İstanbul-Ankara hızlı treni, yaptık mı? Hizmete aldık mı? Hayırlı olsun. Dünyanın en büyük havalimanı nereye yakışır? İstanbul’a yakışır. 26 Şubat 2018’de de dünyanın en büyük havalimanını İstanbullulara kazandırıyoruz. Yedi ve sonuncusu bilin bakalım. Kanal İstanbul. İstanbul 2. boğazına kavuşuyor. Bir yetmez, ikinci boğaz geliyor. Bunların bir kısmını yaptık, bir kısmı bitti, bir kısmı bitecek.” dedi.


Bakan Ahmet Arslan'ın bayrağı devraldığını söyleyen Başbakan Yıldırım, “Şimdi Ahmet Arslan var. O bayrağı devraldı, Kanal İstanbul’u yapar, trafik sorununu da en aşağı seviyelere düşürür. İstanbul’un trafik derdi var, belediye başkanımız az önce söyledi. Metrolar yapılıyor, 1994’te yarım yamalak 45 kilometre metro vardı. Bugün 146 kilometre metro hattı çalışıyor. Nereden çalışıyor? Söğütlüçeşme’den biniyorsunuz Sirkeci’ye geliyorsunuz, istiyorsanız diğer raylı sisteme biniyorsunuz. Olmadı buradan şimdi İDO iskelesinden bineceksiniz yukarıya, yukarıdan yine doğu-batı istikametinden giden diğer raylı sistemlerle örümcek ağı gibi önümüzdeki 5-6 yıl içerisinde 400 kilometre yol gideceksiniz. Dünya şehri İstanbul’u 999 kilometre metro ağıyla kaplayacağız. Bir de benden olsun bin olsun.” ifadelerini kullandı.


Bugün İstanbul’un ulaşım alt yapısını güçlendirecek projelere yeni bir halkanın da eklenmesine tanıklık etmekten dolayı onurlu ve gururlu olduğunu dile getiren Vali Şahin, “9 km’lik ve 4 ilçeyi kapsayan bu projenin bu hat üzerinde en yoğun trafiğin yaşandığı Bakırköy, Güngören, Bahçelievler ve Bağcılar hattı üzerinde önemli rahatlama sağlayacağına inanıyorum. Dolayısıyla emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” dedi.


Vali Vasip Şahin, ”İstanbul birçok sorunu bir arada yaşayan, birçok imkânı bir arada barındıran bir şehir. Her şeyi ile enleri yaşanan enlere sahip olan bir şehir ama İstanbul’da en önemli sorun alanı olarak da maalesef trafik var. İstanbul’un mevcut nüfusuyla ve coğrafyasıyla trafiğini rahatlatmak insanları bir yerden bir yere rahatlıkla ulaştırabilmek için altyapıya özellikle yer altındaki ulaşım sistemlerine çok çok acil ve büyük ölçüde ihtiyaç var. Bugün bu ihtiyacın karşılandığı bir hizmetin temel açılışında bulunuyoruz. Hayırlı ve uğurlu olmasını temenni ediyorum.” şeklinde konuştu. 


Yapılan konuşmaların ardından Bakan Yıldırım butona basarak metro hattının temelini attı.


İstanbul Valiliği 



Haber İBB'de şöyle yer aldı;


Bakırköy-Bahçelievler-Kirazlı Metro Hattı Temel Atma Töreni; Başbakan Binali Yıldırım, Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın katılımıyla atıldı.


Kirazlı'dan Bakırköy İDO İskelesi istikametine 9 kilometrelik 9 istasyonlu metro hattının temel atma töreninde AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşarı Özkan Poyraz'ın yanı sıra çok sayıda milletvekili de yer aldı.


Avrasya Tüneli 20 Aralık'ta açılıyor


Başbakan Binali Yıldırım, Bakırköy-Bahçelievler-Kirazlı Metro Hattı Temel Atma Töreni'nde yaptığı konuşmada, mübarek bir ayda, mübarek bir şehre güzel bir hizmetin başlangıcında vatandaşlarla bir arada olmaktan mutluluk duyduğunu belirterek, “Hayırlı uğurlu olsun. 2018'in en geç sonunda, artık Bakırköy İDO İskelesi'nden Kirazlı'ya kadar, Bakırköy Özgürlük Meydanı, Bahçelievler ve Kirazlı'ya kadar, tam 9 kilometre metro yerin altından, 40-50 dakikada buraya geliyordunuz, şimdi artık 10 dakikada geleceksiniz, 10 dakikada da gideceksiniz. İstanbul, Türkiye'nin özetidir ve mozaiğidir. İstanbul'a hizmet etmek adeta ibadet gibidir. Halka hizmet Hakk'a hizmettir. İstanbul, medeniyet, kültür, tarih, ilim, irfan ve ticaret şehridir” dedi.


Osmanlı'nın planladığını Marmaray’ı gerçeğe dönüştürdüklerini ve Marmaray'dan bugüne kadar 142 milyon yolcunun geçtiğini ifade eden Yıldırım, “Bununla bitmiyor. İstanbul'a ne yaparsak ne projeler kazandırırsak azdır. Çünkü İstanbul'a borcumuz var. Gençliğimiz, en güzel yaşlarımız ve hatıralarımız bu şehirde geçti. Onun için İstanbul'a daha çok ama çok eserler kazandıracağız. Yedi tepeli İstanbul'a, yedi yıldız gibi eser yapıyoruz” diye konuştu.


Marmaray’ın hemen yanına şimdi arabalar için bir tünel yaptıklarını hatırlatan Yıldırım, şöyle konuştu; “20 Aralık'ta da onun açılışını hep birlikte Cumhurbaşkanımızla beraber yapacağız. Hayırlı uğurlu olsun. Yetmedi Yavuz Sultan Selim Köprüsü. Dünyanın üzerinden tren yolu da geçen en geniş köprüsünü bu güzel şehre İstanbul'a kazandırdık. 26 Ağustos'ta da büyük bir coşkuyla Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nü beraber açacağız. İstanbul ve İzmir'i komşu kapısı yapacak İstanbul-İzmir Otoyolu ve Osmangazi Köprüsü... Dünyanın 4. büyük köprüsü. Bunun açılışını da bu ayın 30'unda yapacağız. Açılışa hepinizi bekliyorum. Köprüyü açacağız, iftarı da beraber yapacağız. Hayırlı olsun. Beş, İstanbul-Ankara hızlı treni yaptık mı? Hizmete aldık mı? Hayırlı olsun. Altı, dünyanın en büyük havalimanı nereye yakışır? 26 Şubat 2018'de de dünyanın en büyük havalimanını İstanbullulara kazandırıyoruz. Yedinci, Kanalistanbul... İstanbul ikinci boğaza kavuşuyor. İstanbul'a bir boğaz yetmez. İkinci boğaz da Kanalistanbul geliyor.”


“İstanbul'a hizmet boynumuzun borcu”


“İstanbul'da trafik sıkışıklığını rahatlatmak için İstanbul Büyükşehir Belediyesiyle beraber önemli bir eylem planını yakında açıklayacağız, İstanbullulara da buradan duyuruyorum” diyen Yıldırım, temeli atılan yeni hatla birlikte metronun örümcek ağı gibi önümüzdeki 5-6 yıl içerisinde 400 kilometreyi bulacağını dile getirdi. 

Yıldırım, “Başkan Kadir Topbaş açıkladı. 'Bu yetmez' dedi, eninde sonunda 999 kilometre metroya sahip olacak dünya şehri İstanbul. Başkan, şunu gel bin yapalım. Bir kilometre de benden olsun. Bin olsun düz olsun, hayırlı, uğurlu olsun” ifadelerini kullanan Yıldırım, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Avrasya Tüneli ve İzmit Osmangazi Köprüsü tamamlandığında İstanbul trafiğinin ciddi bir rahatlama yaşayacağını kaydetti.


Binali Yıldırım, İstanbul'un dünyanın en güzel şehri olduğunu, belediye başkanı Kadir Topbaş’ın da İstanbullulara çok güzel hizmetler sunduğunun altını çizerek, metro, metrobüs, tünel çalışmalarını örnek gösterdi. Şehrin sokaklarına, ana caddelerine bakılınca her tarafın yemyeşil ve çiçeklerle bezendiğini, bunun dünyanın hiçbir yerinde olmadığını vurgulayan Yıldırım, temeli atılan metronun kent için ne ilk ne de son olacağını, bir yandan raylı sistemlerin tamamlanacağını, diğer yandan akıllı ulaşım sistemlerinin daha fazla devreye gireceğini söyledi. 


Bakan Arslan: “Tempoyu hızlandıracağız”


Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Arslan da konuşmasında “Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın ortaya koyduğu vizyon, Başbakanımızın hem örnek olması, hem yol göstermesi, hem de talimatlarıyla Türkiye'nin her yerinde olduğu gibi, İstanbul'da da büyük projeleri bir bir hizmete sokmak adına bütün gayretlerimizi ortaya koyacağız” ifadelerini kullandı.


Yıldırım'ın kendilerine talimatının "Aynı tempo yetmez, tempoyu daha da hızlandırmanız gerekir" şeklinde olduğunu aktaran Arslan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ortaya koyduğu vizyon, Başbakanın hem örnek olması, hem yol göstermesi, hem de talimatlarıyla Türkiye'nin her yerinde olduğu gibi, İstanbul'da da büyük projeleri bir bir hizmete sokmak adına bütün gayretlerini ortaya koyacaklarını kaydetti.


Başkan Topbaş: “2019’da raylı sistemde 400 kilometreyi geçeceğiz”


İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ise, bugün itibarıyla İstanbul'a 146 kilometre raylı sistem hizmet verdiğini belirterek, 76 kilometre metro inşaatının devam ettiğini ve toplam 102 kilometrelik 8 ayrı hat ihale aşamasına geldiğini açıkladı. 


“Arzumuz; 2019'a vardığımızda raylı sistemde 400 kilometreyi geçmek” diyen Kadir Topbaş, bütün dünya kentlerinin ulaşımla ilgili mücadele ettiğine dikkat çekti ve "Her yere metro" diyerek İstanbul’daki raylı sitsem ağlarını 45,1 kilometreden 146 kilometreye çıkardıklarını söyledi. 


En fazla yarım saat yürüme mesafesinde metro istasyonlarının olduğu bir kent ortaya çıkarmak istediklerini dile getiren Topbaş, “Halen 76 kilometre metro inşaatı devam ediyor. 8 ayrı hatta ihale aşamasına gelindi. Arzumuz; 2019'a vardığımızda 400 kilometreyi geçmek. Nihai olarak İstanbul'daki raylı sistemler toplamının uzunluk olarak 999 kilometreye varacak. Böylelikle İstanbul dünyanın en uzun raylı sistemine sahip kentlerinden birisi olacak.


Topbaş, Ulaştırma Bakanlığının verilerine göre İstanbul'daki günlük hareketliliğin 28,5 milyon olduğunu belirterek, gelecekte İstanbul 40-50 milyon günlük hareketi yaşayacağını ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü;


“İBB olarak yıllık yatırım bütçemizin yüzde 50'den fazlasını ulaşıma harcadık. Bu yıl bütçeden ulaşıma ayırdıkları payın 8 milyar lira civarında. Maaş ödeyemeyen belediyeden bu noktaya gelen bir yerel yönetim var İstanbul’da. Bu da Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın başlattığı belediyecilik anlayışının yansımasıdır.”


Törende  konuşmaların ardından Başbakan Binali Yıldırım, Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile diğer protokol üyeleri butona basarak Bakırköy-Bahçelievler-Kirazlı Metro Hattı’nın temelini attı.


İBB


Haber Sabah Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



Başbakan Binali Yıldırım'ın temelini attığı Bakırköy-Bahçelievler-Kirazlı arasındaki ulaşımı 10 dakikaya indirecek olan Bakırköy-Kirazlı metro hattı Haziran 2018'de hizmete açılacak.


Bağcılar'da 3'üncü metro hattı heyecanı yaşanıyor. 2017 yılında açılması hedeflenen Kabataş-Mecidiyeköy-Mahmutbey metro hattının inşaatı hızla devam ederken, Bakırköy (İDO)-Kirazlı metro hattının ihalesi yapıldı. Hattın, 2018 yılının 6'ıncı ayında hizmete girmesiyle Bağcılar ile Bakırköy demir ağlarla birbirine bağlanacak.


BAĞCILAR BAKIRKÖY 10 DAKİKAYA İNECEK


Yurtiçi ve yurtdışı ulaşım aksları üzerinde bulunan Bağcılar, yeni metro hatlarının tamamlanmasıyla kentin tüm ulaşım ağlarına entegre olacak. Bağcılar, 2018 yılı haziran ayında inşaatı tamamlanarak hizmete alınması planlanan 9 kilometre uzunluğundaki Kirazlı -Bakırköy (İDO) Metro Hattı ile de Bakırköy sahiline bağlanacak. Kirazlı - Başakşehir metro hattının devamı olarak planlanan hat 2018 yılının Haziran ayında hizmete sunulduğunda Bağcılar ile Bakırköy sahil arasında ulaşım 10 dakikaya inmiş olacak.


BAŞBAKAN YILDIRIM TEMELİNİ ATTI


İstanbul'a yayılmakta olan metro ağına bir yenisi daha eklendi. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından ihalesi yapılan proje kapsamında Bakırköy-Bahçelievler-Kirazlı Metrosu inşaatına Başbakan Binali Yıldırım'ın temel atma töreni ile başlandı.


Ataköy'e yapılacak bu metro istasyonu sayesinde öncelikli olarak Bakırköylüler olmak üzere tüm İstanbullular hem İDO iskelesine hemde Ataköy marinaya daha rahat bir ulaşım sağlayacak. Ataköy marinada açılacak olan bu metro istasyonu raylı ağın Ataköy kıyısından başlayan ilk durağı olacak ve İncirli- Bahçelievler üzerinden Kirazlı'ya kadar uzanacak.


9 İSTASYONDAN OLUŞACAK


Kirazlı- Bakırköy (İDO) Metro Hattı Kirazlı, Molla Gürani, Yıldıztepe, İlkyuva, Haznedar, İncirli, Zuhuratbaba, Özgürlük Meydanı ve Bakırköy (İDO) istasyonlarında hizmet verecek.



Sabah



Haber Sözcü Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Başbakan Binali Yıldırım, “Marmaray açıldığından beri 142 milyon insan Avrupa’dan Asya’ya geçti. İşte hizmet budur. İstanbul’a ne yapsak azdır, bizim bu şehre borcumuz var. Yeditepeli İstanbul’a 7 tane yıldız yapıyoruz. İstanbul Türkiye’nin özelidir, mozaiğidir. İstanbul’a hizmet etmek adeta ibadet etmektir” dedi.


Bakırköy-Bahçelievler-Kirazlı metro hattının temel atma töreninde konuşan Yıldırım’ın açıklamalarından satırbaşları şöyle:

“Geçtiğimiz günlerde Sayın Cumhurbaşkanımızla beraber bu mübarek şehre, İstanbul’a kazandıracağımız bu eserin bugün temelini atmaktan bugün bahtiyarlık duyuyorum.

2018’in en geç sonunda artık Bakırköy İDO iskelesinden Kirazlı’ya kadar tam 9 kilometre metro yerin altından 40-50 dakikada buraya geliyordunuz, şimdi artık 10 dakikada geleceksiniz. İstanbul Türkiye’nin özelidir, mozaiğidir. İstanbul’a hizmet etmek adeta ibadet etmektir. Değerli kardeşlerim, İstanbul medeniyet şehri, İstanbul kültür şehri, İstanbul ilim irfan şehri, ticaret şehridir. AKP harekete nerede başladı? İstanbul’da başladı. Nasıl başladı? Recep Tayyip Erdoğan ile başladı.


İstanbul 1994’ten önce ne halde olduğunu gençler bilmez, ama bizim yaşımızdakiler, 30 yaşındakiler çok iyi bilirler. İstanbul çukur çamur diye özetleniyordu. Milletin adamı, içinizden çıkan birisi ‘Bu İstanbul’un hak ettiği bir şey değil’ dedi. İstanbul’u bu sefaletten kurtaracağım dedi, siz de onu belediye başkanı seçtiniz. 1994 İstanbul için bir dönüm noktasıdır. Dünya şehri İstanbul’un dağ gibi sorunlarının daimi hizmetlere yerini bırakmasıdır. Kutlu yürüyüş, bugün Türkiye’de aynı kararlılıkla kurucumuz, liderimiz, Cumhurbaşkanımız liderliğinde devam ediyor. Sizlere onun selamını getirdim.


‘YEDİTEPELİ İSTANBUL’A YEDİ YILDIZ YAPIYORUZ'

Osmanlı Marmaray’ı planladı, dedemiz sultan Abdülmecid, Abdülhamit projelerini çizdi. 100 yıl sonra Marmaray’ı hayalden gerçeğe dönüştüren kim? Onun torunları, Recep Tayyip Erdoğan ve arkadaşları! Bugün Marmaray açıldığından beri 142 milyon İstanbulluya hizmet etti. 142 milyon İstanbullu Asya’dan Avrupa’ya dakikalarla geçti. İşte hizmet bu, AK Parti farkı da bu. Bizim eserlerimize, onların hayalleri dahi yetişemez.

İstanbul’a ne yaparsak ne projeler kazandırırsak azdır. Çünkü İstanbul’a bizim borcumuz var. Gençliğimiz, en güzel yaşlarımız, en güzel hatıralarımızı İstanbul’la beraber yaşadık. Onun için İstanbul’a daha çok eserler kazandıracağız. Yedi tepeli İstanbul’a yedi tane yıldız gibi eser yapıyoruz. Marmaray yapıldı, açıldı. Hemen Marmaray’ın yanında Avrasya tüneli, Fatih’in gemileri karadan yürüttüğünü biliyorsunuz. Dedemiz gemileri karadan yürütür de, onun torunları trenleri denizin altından geçirmez mi? Geçirdik mi? Yetmez! Yanında şimdi arabalar için tünel yapıyoruz. 20 Aralık’ta da onun açılışını hep birlikte, Cumhurbaşkanımızla beraber yapacağız.


Yetmedi, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, 26 Ağustos’ta da büyük bir coşkuyla beraber açacağız.  İstanbul’u komşu kapısı yapacak, İstanbul İzmir otoyolu ve Osman Gazi Köprüsü, dünyanın dördüncü büyük köprüsü. Onun açılışını da 30 Haziran’da yapacağız, hepinizi bekliyorum. Orada köprüyü açacağız, iftarı da beraber yapacağız.  İstanbul-Ankara hızlı treni, yaptık mı? Hizmete aldık mı? Hayırlı olsun.  dünyanın en büyük havalimanı nereye yakışır? İstanbul’a yakışır. 26 Şubat 2018’de de dünyanın en büyük havalimanını İstanbullulara kazandırıyoruz. Yedi ve sonuncusu, bilin bakalım. Kanal İstanbul! İstanbul 2. boğazına kavuşuyor. Bir yetmez, ikinci boğaz geliyor! Bunların bir kısmını yaptık, bir kısmı bitti, bir kısmı bitecek. Hiç başlamayan bir tane var.


‘DÜNYA ŞEHRİ İSTANBUL’U METRO AĞIYLA KAPLAYACAĞIZ’

Şimdi Ahmet Arslan var, arslan gibi bir bakan. O bayrağı devraldı, Kanal İstanbul’u yapar, trafik sorununu da en aşağı seviyelere düşürür. İstanbul’un trafik derdi var, belediye başkanımız az önce söyledi. Metrolar yapılıyor, 1994’te yarım yamalak 45 kilometre metro vardı. Bugün, 146 kilometre metro hattı çalışıyor. Nereden çalışıyor? Söğütlü çeşme’den biniyorsunuz, Sirkeci’ye geliyorsunuz, İstiyorsanız diğer raylı sisteme biniyorsunuz… Olmadı buradan şimdi İDO iskelesinden bineceksiniz yukarıya, yukarıdan yine Doğu-Batı istikametinden giden diğer raylı sistemlerle örümcek ağı gibi önümüzdeki 5-6 yıl içerisinde 400 kilometre yol gideceksiniz. Dünya şehri İstanbul’u 999 kilometre metro ağıyla kaplayacağız. Bir de benden olsun bin olsun.


Mühim olan trafik problemini azaltmak. Yavuz Sultan Selim Köprüsü açılınca ikinci köprüdeki kamyonların hepsi oraya geçecek. Avrasya yapılacak, yıl sonunda açılıyor biraz da oradan rahatlayacağız. Yarım kalan banliyo hatları tamamlanınca yine rahatlama olacak. 5 yıl içerisinde bu hatta tasarruf 350 milyon trilyon, yapım bedelinin üçte biri kadar. Buraya 1 milyar 200 milyon bir harcama yapacağız. Büyük bir proje. Eskiden bu paraları, bu paraları hayal etmek bile mümkün değildi. 70 cent’e muhtaç Türkiye’den, 9 kilometrelik metro için 1 milyar 200 milyon yatırım yapan Türkiye’ye geldi. Bu sizin başarınız, AK Parti tek başına iş başına geldi Türkiye’nin önü açıldı.


Dün Van’daydık. Van’da vatandaşlarımızla bir araya geldik. Hasret giderdik. Teröre inat kardeşliğimizi en iyi orada ortaya koyduk. “Gençler bu terörün tuzağına aldanmayın. Gelin ananızın, babanızın kucağına, devletinizin sıcak karşılamasına, çünkü bu yol çıkmaz bir yoldur. Bu yolculuk umutsuz bir yolculuktur. Enerjimizi hiç uğruna, umutsuz bir yolculuk uğruna tüketmeyelim. Enerjimizi birleştirelim, kardeşliğimizi pekiştirelim. Türkiye’nin 2023 hedeflerine doğru el ele kol kola çalışarak ilerleyelim. Çünkü paylaşacak çok şeyimiz var, bu topraklar hepimize yeter. Onun için ayrışmayı, çatışmayı ortadan kaldıralım. Barışı, kardeşliği, dayanışmayı en ileri noktaya taşıyalım. Bu mübarek ayda, ramazanda, bu terör örgütlerinin görüyorsunuz hiçbir kutsalı yok. Bunlar insanları gözünü kırpmadan öldürüyorlar. Şehitler ölmez, şehitler bi


İstanbul bugün dünyanın en güzel şehri. Hiç tartışmasız daha da güzel olacak. Belediye başkanımız güzel hizmetler yapıyor. Ekibiyle metro çalışmaları, metrobüs çalışmaları, tüneller, İstanbul’un şu sokaklarına bakın, her taraf yemyeşil, çiçeklerle bezenmiş bu İstanbul, hepimizin hayal ettiği İstanbul.


Sözcü




Haber Yeni Şafak Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, "İstanbul emanet bir şehir. Bütün dünya kentleri ulaşımla mücadele etmekte. Biz de dünyadaki tüm gelişmeleri yakından takip ederek ciddi çalışmalar yaptık. Master planları hazırladık. Her yerde metro her yere metro. Yarım saat maksimum yürüme mesafesinde her yerde rahatlıkla erişim imkanı sağlanmış olacak. İstanbul'un ulaşımını İstanbul'a Bağcılar Kirazlı'da Bakırköy İDO istikametinde 9 istasyonlu metro hattının temelini atıyoruz" diye konuştu.


"METRO HATTI 9 KİLOMETRE UZUNLUĞUNDA, 9 İSTASYONDAN OLUŞACAK"


Başkan Kadir Topbaş, Türkiye'nin son yıllardaki kalkınmasına dikkat çekerek, "Maaş ödeyemeyen belediyeden bu noktaya gelen bir belediye var. Sayın Cumhurbaşkanımız hep bize şunu söyledi, 'Başarının temelinde 3 şey var. İnsan, para, zaman yönetimi'. Biz de ekibimizle birlikte bunu yapmaya çalışıyoruz" şeklinde konuştu.


Raylı sistemin daha da uzatılacağını ifade eden Kadir Topbaş, "2019 yılında 400 kilometre raylı yol yapacağız. Nihai olarak raylı sistem 999 kilometreye ulaşacak. Bu da dünyadaki en uzun raylı sistem olacak. Bu yıl yatırım bütçesinden ulaşıma 8 milyar civarında pay ayırdık" dedi.


Topbaş, Bakırköy-Bahçelievler-Kirazlı metro hattının 9 kilometre uzunluğunda ve 9 istasyondan oluşacağını sözlerine ekledi.




Yeni Şafak



Haber Star Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Başbakan Yıldırım, Bakırköy-Bahçelievler-Kirazlı metro hattının temelini attı. Yıldırım, hem İstanbul’da yapılan dev projelerin hizmete açılacağı tarihleri verdi hem de trafiği rahatlatmak için yakında bir eylem planı açıklayacaklarını duyurdu.


İstanbul’a yayılmakta olan metro ağına bir yenisi daha eklendi. Bakırköy-Bahçelievler-Kirazlı Metrosu’nun inşaatına Başbakan Binali Yıldırım’ın da katıldığı temel atma töreni ile başlandı. Törende konuşan Başbaban Yıldırım, hem İstanbul’da yapılan dev projelerin hizmete açılacağı tarihleri verdi hem de trafiği rahatlatmak için yakında bir eylem planı açıklayacaklarını duyurdu. İstanbul için “Dünyanın en güzel şehri” ifadesini kullanan Binali Yıldırım, İstanbul’un trafik sorunu için önemli çalışmalar yaptıklarını söyledi.


‘BİN OLSUN, DÜZ OLSUN’


Yıldırım “Belediye Başkanı’mız ekibiyle birlikte güzel hizmerler yapıyor, metro, metrobüs çalışmaları ve tüneller gibi.. Bugün temelini attığımız bu metro ne ilk ne de son olacak. Bir yandan raylı sistemler tamamlanacak diğer yandan akıllı ulaşım sistemleri daha fazla devreye girecek. En önemlisi İstanbul’da trafik sıkışıklığını rahatlatmak için İstanbul büyükşehir belediyesi ile beraber önemli bir eylem planını açıklayacağız. İstanbullulara buradan duyuruyorum” dedi. Temeli atılan yeni hatla birlikte metronun örümcek ağı gibi önümüzdeki 5-6 yıl içerisinde 400 kilometreyi bulacağını dile getiren Yıldırım, “Başkan açıkladı. ‘Bu yetmez’ dedi, eninde sonunda 999 kilometre metroya sahip olacak dünya şehri İstanbul. Başkan, şunu gel bin yapalım. Bir kilometre de benden olsun. Bin olsun düz olsun, hayırlı, uğurlu olsun” dedi.


Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ise “Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın ortaya koyduğu vizyon, Başbakanımızın hem örnek olması, hem yol göstermesi, hem de talimatlarıyla Türkiye’nin her yerinde olduğu gibi, İstanbul’da da büyük projeleri bir bir hizmete sokmak adına bütün gayretlerimizi ortaya koyacağız” dedi.


İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, “İstanbul emanet bir şehir. Bütün dünya kentleri ulaşımla mücadele etmekte. Biz de dünyadaki tüm gelişmeleri yakından takip ederek ciddi çalışmalar yaptık. 2019 yılında 400 kilometre raylı yol yapacağız. Nihai olarak raylı sistem 999 kilometreye ulaşacak. Bu da dünyadaki en uzun raylı sistem olacak. Bu yıl yatırım bütçesinden ulaşıma 8 milyar civarında pay ayırdık” dedi. Konuşmaların ardından Yıldırım butona basarak metro hattının temelini attı.


9 istasyondan oluşacak


Başbakan Binali Yıldırım’ın temelini attığı Bakırköy-Bahçelievler-Kirazlı arasındaki ulaşımı 10 dakikaya indirecek olan Bakırköy-Kirazlı metro hattı Haziran 2018’de hizmete açılacak. Kirazlı- Bakırköy (İDO) Metro Hattı şu istasyonlardan oluşacak: Kirazlı, Molla Gürani, Yıldıztepe, İlkyuva, Haznedar, İncirli, Zuhuratbaba, Özgürlük Meydanı ve Bakırköy (İDO). Kirazlı-Başakşehir metro hattının devamı olarak planlanan hat 1.2 milyar liraya mal olacak.


Star




Haber Yeni Şafak Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



Yıllardır beklenen Bakırköy-Bahçelievler-Kirazlı metro hattı için ilk kazma dün vuruldu. Kayaşehir, Olimpiyat Stadı, Başakşehir, İSTOÇ ve Mahmutbey'i Kirazlı üzerinden Bakırköy sahiline bağlayacak 9 kilometrelik metro hattı, 1.2 milyar liraya mal olacak. Bakırköy sahil ile Bağcılar arası 10 dakikaya iniyor.


26 AĞUSTOS'TA YAVUZ 20 ARALIK'TA AVRASYA

Dün gerçekleştirilen hattın temel atma töreninde konuşan Başbakan Binali Yıldırım, İstanbulluların trafik çilesine yeni çözümler getireceklerini söyledi. 26 Ağustos'ta Yavuz Sultan Selim Köprüsü, 20 Aralık'ta ise Avrasya Tüneli'nin hizmete açılacağını belirten Yıldırım, İstanbul trafiğini rahatlatacak yeni eylem planının da yakında açıklanacağını söyledi. 1994 yılının İstanbul için dönüm noktası olduğuna dikkat çeken Başbakan Yıldırım, “İstanbul'da başlayan kutlu yürüyüş bugün Türkiye'de liderimiz, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde devam ediyor” dedi.


7 TEPELİ İSTANBUL'A 7 YILDIZ GİBİ ESER

Başbakan Binali Yıldırım, “Marmaray açıldığı günden beri 142 milyon İstanbulluya hizmet etti. Bizim eserlerimize onların hayalleri dahi yetişemez. İstanbul'a ne yaparsak, ne projeler kazandırırsak azdır. Bizim İstanbul'a borcumuz var. Gençliğimiz bu şehirde geçti, en güzel hatırlarımızı İstanbul'la birlikte yaşadık. İstanbul'a daha çok eserler kazandıracağız. 7 tepeli İstanbul'a 7 yıldız gibi eser yapıyoruz. Marmaray, Avrasya Tüneli, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, İstanbul-İzmir'i komşu kapısı yapacak otoyolu ve Osmangazi Köprüsü, İstanbul-Ankara Hızlı Treni, havaalanı ve sonuncusu Kanal İstanbul” diye konuştu.


TRAFİK RAHATLAYACAK

Başbakan Binali Yıldırım, yapılan metro ağlarıyla İstanbul trafiğinin bir nebze rahatlayacağını belirterek, şunları kaydetti: “Bugün 146 km metro hattı çalışır durumda. Önümüzdeki 5-6 yıl içerisinde raylı sistem hattını 400 km çıkartacağız. Hedef ise 990 km'lik hedefimize ulaşmaktır. İstanbul'un hala trafik sorunu var. 14 milyon nüfus, 28 milyon seyahat var. Büyük şehirlerin hepsinde bu sorun var ama önemli olan bu sorunu azaltmak. Yavuz Sultan köprüsü açılınca kamyonlar oraya gidecek biraz rahatlayacak. Yarım kalan banliyö hatları tamamlanınca biraz daha rahatlayacak.”


İSTANBUL TRAFİĞİ İÇİN YENİ EYLEM PLANI

İstanbul'u daha da güzelleştirecek projelere imza atacaklarını belirten Yıldtırım, "İstanbul bize müjdelenen şehir. Raylı sistemler tamamlanacak. İstanbul'da trafik sorununu rahatlatmak için bir eylem planını belediyemizle hazırlayıp yakında sizlerle paylaşacağız” dedi.


Ulaşım için mücadeleye devam

Törende konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, bütün dünya kentlerinin ulaşımla ilgili mücadele ettiğini söyledi. Metro ağlarını genişlettiklerini ve “Her yere metro” dediklerini belirten Topbaş, maksimum yarım saat yürüme mesafesinde metro istasyonlarının olduğu bir kent ortaya çıkarmak istediklerini kaydetti. Topbaş, bugün itibarıyla İstanbul'a 146 kilometre raylı sistemin hizmet verdiğini belirterek, “76 kilometre metro inşaatı devam ediyor. 8 ayrı hatta ihale aşamasına gelindi. Arzumuz; 2019'a vardığımızda 400 kilometreyi geçmek. Nihai olarak İstanbul'daki raylı sistemler toplamı uzunluk olarak 999 kilometreye varacak" dedi.


İSTANBUL İÇİN ÇOK ÇALIŞACAĞIZ

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ortaya koyduğu vizyonun hem örnek olması hem yol göstermesiyle İstanbul'da da büyük projeleri bir bir hizmete sokmak adına bütün gayretlerini ortaya koyacaklarını söyledi.


Bu projelerin bir an önce bitirilmesi ve İstanbulluların hizmetine sunulması için gecelerini gündüzlerine katacaklarını vurgulayan Arslan, “Bu konuda hiç kimsenin şüphesi olmasın. Ve yine çok uzunca bir süre İstanbul'da yaşamış, hatta Bakırköy, Güngören, Bahçelievler, Bağcılar'da çok uzunca bir süre oturmuş ve buralarda geçmişte, bırakın metroyu, yürüme yolunun bile olmadığı bir İstanbul'dan bugün İstanbul'un her tarafını raylı sistemlerle ring haline getirecek bir İstanbul'a geldik" dedi.


Yeni Şafak


Bu haber İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde şu şekilde yer aldı


Bakırköy-Bahçelievler-Kirazlı Metro Hattı Temel Atma Töreni; Başbakan Binali Yıldırım, Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın katılımıyla atıldı.


Kirazlı'dan Bakırköy İDO İskelesi istikametine 9 kilometrelik 9 istasyonlu metro hattının temel atma töreninde AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşarı Özkan Poyraz'ın yanı sıra çok sayıda milletvekili de yer aldı.


Avrasya Tüneli 20 Aralık'ta açılıyor


Başbakan Binali Yıldırım, Bakırköy-Bahçelievler-Kirazlı Metro Hattı Temel Atma Töreni'nde yaptığı konuşmada, mübarek bir ayda, mübarek bir şehre güzel bir hizmetin başlangıcında vatandaşlarla bir arada olmaktan mutluluk duyduğunu belirterek, “Hayırlı uğurlu olsun. 2018'in en geç sonunda, artık Bakırköy İDO İskelesi'nden Kirazlı'ya kadar, Bakırköy Özgürlük Meydanı, Bahçelievler ve Kirazlı'ya kadar, tam 9 kilometre metro yerin altından, 40-50 dakikada buraya geliyordunuz, şimdi artık 10 dakikada geleceksiniz, 10 dakikada da gideceksiniz. İstanbul, Türkiye'nin özetidir ve mozaiğidir. İstanbul'a hizmet etmek adeta ibadet gibidir. Halka hizmet Hakk'a hizmettir. İstanbul, medeniyet, kültür, tarih, ilim, irfan ve ticaret şehridir” dedi.


Osmanlı'nın planladığını Marmaray’ı gerçeğe dönüştürdüklerini ve Marmaray'dan bugüne kadar 142 milyon yolcunun geçtiğini ifade eden Yıldırım, “Bununla bitmiyor. İstanbul'a ne yaparsak ne projeler kazandırırsak azdır. Çünkü İstanbul'a borcumuz var. Gençliğimiz, en güzel yaşlarımız ve hatıralarımız bu şehirde geçti. Onun için İstanbul'a daha çok ama çok eserler kazandıracağız. Yedi tepeli İstanbul'a, yedi yıldız gibi eser yapıyoruz” diye konuştu.


Marmaray’ın hemen yanına şimdi arabalar için bir tünel yaptıklarını hatırlatan Yıldırım, şöyle konuştu; “20 Aralık'ta da onun açılışını hep birlikte Cumhurbaşkanımızla beraber yapacağız. Hayırlı uğurlu olsun. Yetmedi Yavuz Sultan Selim Köprüsü. Dünyanın üzerinden tren yolu da geçen en geniş köprüsünü bu güzel şehre İstanbul'a kazandırdık. 26 Ağustos'ta da büyük bir coşkuyla Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nü beraber açacağız. İstanbul ve İzmir'i komşu kapısı yapacak İstanbul-İzmir Otoyolu ve Osmangazi Köprüsü... Dünyanın 4. büyük köprüsü. Bunun açılışını da bu ayın 30'unda yapacağız. Açılışa hepinizi bekliyorum. Köprüyü açacağız, iftarı da beraber yapacağız. Hayırlı olsun. Beş, İstanbul-Ankara hızlı treni yaptık mı? Hizmete aldık mı? Hayırlı olsun. Altı, dünyanın en büyük havalimanı nereye yakışır? 26 Şubat 2018'de de dünyanın en büyük havalimanını İstanbullulara kazandırıyoruz. Yedinci, Kanalistanbul... İstanbul ikinci boğaza kavuşuyor. İstanbul'a bir boğaz yetmez. İkinci boğaz da Kanalistanbul geliyor.”


“İstanbul'a hizmet boynumuzun borcu”


“İstanbul'da trafik sıkışıklığını rahatlatmak için İstanbul Büyükşehir Belediyesiyle beraber önemli bir eylem planını yakında açıklayacağız, İstanbullulara da buradan duyuruyorum” diyen Yıldırım, temeli atılan yeni hatla birlikte metronun örümcek ağı gibi önümüzdeki 5-6 yıl içerisinde 400 kilometreyi bulacağını dile getirdi. 

Yıldırım, “Başkan Kadir Topbaş açıkladı. 'Bu yetmez' dedi, eninde sonunda 999 kilometre metroya sahip olacak dünya şehri İstanbul. Başkan, şunu gel bin yapalım. Bir kilometre de benden olsun. Bin olsun düz olsun, hayırlı, uğurlu olsun” ifadelerini kullanan Yıldırım, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Avrasya Tüneli ve İzmit Osmangazi Köprüsü tamamlandığında İstanbul trafiğinin ciddi bir rahatlama yaşayacağını kaydetti.


Binali Yıldırım, İstanbul'un dünyanın en güzel şehri olduğunu, belediye başkanı Kadir Topbaş’ın da İstanbullulara çok güzel hizmetler sunduğunun altını çizerek, metro, metrobüs, tünel çalışmalarını örnek gösterdi. Şehrin sokaklarına, ana caddelerine bakılınca her tarafın yemyeşil ve çiçeklerle bezendiğini, bunun dünyanın hiçbir yerinde olmadığını vurgulayan Yıldırım, temeli atılan metronun kent için ne ilk ne de son olacağını, bir yandan raylı sistemlerin tamamlanacağını, diğer yandan akıllı ulaşım sistemlerinin daha fazla devreye gireceğini söyledi. 


Bakan Arslan: “Tempoyu hızlandıracağız”


Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Arslan da konuşmasında “Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın ortaya koyduğu vizyon, Başbakanımızın hem örnek olması, hem yol göstermesi, hem de talimatlarıyla Türkiye'nin her yerinde olduğu gibi, İstanbul'da da büyük projeleri bir bir hizmete sokmak adına bütün gayretlerimizi ortaya koyacağız” ifadelerini kullandı.


Yıldırım'ın kendilerine talimatının "Aynı tempo yetmez, tempoyu daha da hızlandırmanız gerekir" şeklinde olduğunu aktaran Arslan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ortaya koyduğu vizyon, Başbakanın hem örnek olması, hem yol göstermesi, hem de talimatlarıyla Türkiye'nin her yerinde olduğu gibi, İstanbul'da da büyük projeleri bir bir hizmete sokmak adına bütün gayretlerini ortaya koyacaklarını kaydetti.


Başkan Topbaş: “2019’da raylı sistemde 400 kilometreyi geçeceğiz”


İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ise, bugün itibarıyla İstanbul'a 146 kilometre raylı sistem hizmet verdiğini belirterek, 76 kilometre metro inşaatının devam ettiğini ve toplam 102 kilometrelik 8 ayrı hat ihale aşamasına geldiğini açıkladı. 


“Arzumuz; 2019'a vardığımızda raylı sistemde 400 kilometreyi geçmek” diyen Kadir Topbaş, bütün dünya kentlerinin ulaşımla ilgili mücadele ettiğine dikkat çekti ve "Her yere metro" diyerek İstanbul’daki raylı sitsem ağlarını 45,1 kilometreden 146 kilometreye çıkardıklarını söyledi. 


En fazla yarım saat yürüme mesafesinde metro istasyonlarının olduğu bir kent ortaya çıkarmak istediklerini dile getiren Topbaş, “Halen 76 kilometre metro inşaatı devam ediyor. 8 ayrı hatta ihale aşamasına gelindi. Arzumuz; 2019'a vardığımızda 400 kilometreyi geçmek. Nihai olarak İstanbul'daki raylı sistemler toplamının uzunluk olarak 999 kilometreye varacak. Böylelikle İstanbul dünyanın en uzun raylı sistemine sahip kentlerinden birisi olacak.


Topbaş, Ulaştırma Bakanlığının verilerine göre İstanbul'daki günlük hareketliliğin 28,5 milyon olduğunu belirterek, gelecekte İstanbul 40-50 milyon günlük hareketi yaşayacağını ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü;


“İBB olarak yıllık yatırım bütçemizin yüzde 50'den fazlasını ulaşıma harcadık. Bu yıl bütçeden ulaşıma ayırdıkları payın 8 milyar lira civarında. Maaş ödeyemeyen belediyeden bu noktaya gelen bir yerel yönetim var İstanbul’da. Bu da Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın başlattığı belediyecilik anlayışının yansımasıdır.”


Törende  konuşmaların ardından Başbakan Binali Yıldırım, Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile diğer protokol üyeleri butona basarak Bakırköy-Bahçelievler-Kirazlı Metro Hattı’nın temelini attı.


İstanbul Büyükşehir Belediyesi 


Bu haber Akşam Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı


Başbakan Binali Yıldırım, İstanbul’daki Bakırköy-Bahçelievler-Kirazlı Metro Hattı Temel Atma Töreni'nde İstanbul trafiğini bitirecek yeni bir eylem planının yakında açıklanacağı müjdesini verdi. Yıldırım konuşmasında, “2018'in en geç sonunda, artık Bakırköy İDO İskelesi'nden Kirazlı'ya, Bakırköy Özgürlük Meydanı, Bahçelievler ve Kirazlı'ya, 9 kilometre artık 10 dakikada geleceksiniz” dedi. 


20 ARALIK'TA AÇILIYOR


Başbakan Yıldırım, trafik sorunun devam ettiğini belirterek, şöyle devam etti: "Yavuz Sultan Selim Köprüsü açılınca kamyonlar, otobüsler hepsi oraya gidecek. Tüp geçiş Avrasya yıl sonunda açılıyor. Yarım kalan banliyö hatları tamamlanınca, oradan rahatlama olacak. Bu metroyu yapıyoruz. Bakın 9 kilometre deyip geçmeyin. Yüzbinlerce insan artık karayolunu bırakacak. Beş yıl içerisinde tasarruf 350 trilyon. Buraya yaklaşık, kaba taslak 1 milyar 200 milyon harcama yapacağız." Başbakan Yıldırım, şöyle devam etti: “Şimdi arabalar için bir tünel yapıyoruz. 20 Aralık'ta da onun açılışını hep birlikte Cumhurbaşkanımızla beraber yapacağız."  İstanbul'un trafik sorununa değinen Yıldırım, "İstanbul'da trafik sıkışıklığını rahatlatmak için önemli bir eylem planını yakında açıklayacağız” şeklinde konuştu.


‘YETMEZ, HIZLANIN’ 


Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ise Yıldırım'ın kendilerine talimatının "Aynı tempo yetmez, daha da hızlanmanız gerekir" şeklinde olduğunu aktardı. Arslan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ortaya koyduğu vizyon, Başbakanın yol göstermesi ve talimatlarıyla Türkiye'nin her yerinde olduğu gibi, İstanbul'da da büyük projeleri bir bir hizmete sokmak adına bütün gayretlerini ortaya koyacaklarını kaydetti.


Bin olsun düz olsun...


Metronun 5-6 yılda 400 kilometreyi bulacağını dile getiren Yıldırım, "Başkan açıkladı. 'Bu yetmez' dedi, eninde sonunda 999 kilometre metroya sahip olacak İstanbul. Başkan, şunu gel bin yapalım. Bir kilometre de benden olsun. Bin olsun düz olsun, hayırlı, uğurlu olsun" dedi.


Akşam 


Geri Dön