25 / 04 / 2024

Bakırköy İncirli'de gelecek ay 1000 kişilik opera binası yapılacak!

Bakırköy İncirli'de gelecek ay 1000 kişilik opera binası yapılacak!

Bakırköy, gelecek aydan itibaren 1000 kişilik bir opera binasına ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. İncirli’de inşaatı tamamlanmak üzere olan kültür merkezini Bakırköy Belediye Başkanı Ateş Ünal Erzen anlattı



20 milyon liralık bir opera binası yapma fikri nasıl ortaya çıktı?

- Aslında Bakırköy’de birkaç kültür merkezimiz var ama AKM kapanınca İstanbul’da gerçek bir boşluk doğdu. Kadıköy’de Süreyya Sineması’ndan devşirme bir opera binası var ama akustiğinde problem olduğunu biliyorum. Opera binasının içinin, akustiğinin, düzeninin özel olması gerekiyor. Buradan yola çıktık ve temelini 2012’de attık. Yaklaşık 1000 kişilik olacak merkezde döner sahne, orkestra çukuru ve sahneyi yukarı taşıyabilen asansörler olacak.


Siz operaya meraklı mısınızdır?

- Operaya ve klasik müziğe çok meraklıyım. Bu sevginin de ancak çocuk yaşta verilebileceğini düşünüyorum. Bu nedenle merkezin içinde çocuklara sanat atölyeleri gerçekleştireceğimiz derslikler yaptık.  


Bölge halkı fikre sıcak baktı mı? 

- Bakırköylüler kültüre çok meraklıdır. Zaten buradaki demografinin ciddi bölümü yaşlı ve kültürlü nüfustur. Talep onlardan geldi. Açıldıktan sonra da ilgi göreceğine kesinlikle inanıyorum. Bakırköy bu kültürü istiyor. Çok işlevsel olacağına inanıyorum. Batılılaşmak için bu önemli.


“Niye bu Batıcılık?” diyenler çıkmadı mı?

- Sadece Batıcılık değil ki. Burada Türk sanat müziği de yapıyoruz. Konservatuvarlarımız ve korolarımız var. Türk sanat müziğini sevmek, operayı sevmeye engel değil. Geçen gün, operanın yapılacağı yerin yakınında bir açılışta 40 yaşlarında biri yanıma geldi. “Sizi çok eleştiriyorum. Opera binasının 50 metre yanında cami var. Nasıl yaparsınız?” dedi. Çok bağnaz bir düşünce. “İnsan camiye veya kiliseye gider, oradan çıkar operaya da gider. Üstelik açıkhava değil ki ezan okunduğunda etkilenmeyecek” diye cevapladım.


Açıldıktan sonra nelerin sahneleneceği belli mi?

- Henüz konuşma aşamasındayız. Devlet Opera ve Balesi olacak elbet ama dışarıdan da müzikaller gelsin istiyorum. Hayalim ‘Operadaki Hayalet’le başlamaktı ama maalesef oyun bu sene kalkıyormuş. Haldun Dormen bizim için özel müzikal hazırlıyor. Merkezi gerekirse büyük kongreler için de kullanacağız.


Söylediğimin arkasındayım


Açılıştan kısa süre sonra yerel seçimler olacak. Aday adaylığını ilk açıklayanlardansınız. İçiniz rahat mı? 

- Sokaklarda ‘aday adayı’ gibi değil ‘aday’ gibi karşılanıyorum. Halk anketlerinde yüzde 70’lerden aşağı çıkmıyorum.  


Kemal Kılıçdaroğlu geçenlerde “Bölünmeler bize güç kaybettirdi” dedi.

- Güç kaybettirdi ama CHP doğurgan bir parti. Kurucu parti olduğundan tarihi boyunca devamlı bölünmüştür. İstanbul için aday adayları çoğalabilir. İstanbul belediye başkan adayı her kim olacaksa İstanbul için özel bir eğitimden geçmesi gerekiyor.


Bu arada gazeteci Eyüp Can, geçen haftaki bir röportajınızda ‘Belediye başkanı da zengin olurdu’ sözlerinizi çok eleştirdi...

- Orada imarı sevmediğimi çünkü imarda rant olduğunu söyledim. Örnek olarak Botanik Parkı’nı verdim. “İmara açtığınızda 2-2.5 milyon dolarlık rant belediyeye, müteahhide ve gerekirse belediye başkanına gider” dedim. Sözümün arkasındayım. Niye bu kadar belediye başkanı soruşturma görüyor, yolsuzluktan içeri alınıyor? Kim “Türkiye’de rüşvet yok” diyebilir? CHP olarak sürekli eleştiriyoruz. Eyüp Can okuduğunu anlamamış. Benle ilgili bir şey değildi söylediğim. Bu, Türkiye’nin birçok yerinde 

olan bir şey.


Gelecek ay açılacak Leyla Gencer Kültür ve Sanat Merkezi, yaklaşık 9500 metrekare büyüklükte olacak. 1000 kişilik salonla birlikte merkezin çatı katında çocuklar için çeşitli eğitimlerin düzenleneceği derslikler bulunacak. Dış cephedeki dev ekran sayesinde açıkhava etkinlikleri de yapılabilecek. Proje için 20 milyon lira harcandı.  

Hürriyet/Zeynep BİLGEHAN-Fotoğraf: Levent Arslan


Geri Dön