20 / 04 / 2024

Baksı Müzesi, projelere hız verdi!

Baksı Müzesi, projelere hız verdi!

2014 Avrupa Konseyi Müze Ödülü’ nü kazanan, Hüsamettin Koçan’ ın Bayburt’ un Bayraktar köyünde kurduğu Baksı Müzesi pek çok yeni projeye ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor...



Avrupa Konseyi’nden ödül alan Baksı Müzesi, projelere hız verdi. İlk hedef, müzenin ev sahibi Bayraktar köyünü eski mimarisine döndürmek.


2014 Avrupa Konseyi Müze Ödülü’nü kazanan, Hüsamettin Koçan’ın Bayburt’un Bayraktar köyünde kurduğu Baksı Müzesi pek çok yeni projeye ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Önceki gün Nişantaşı’nda bulunan Sofa Otel’de Baksı Müzesi için bu ödülün neler ifade ettiğine dair bir basın toplantısı düzenleyen Hüsamettin Koçan, müzeye ilişkin yeni projeleri de anlattı. Koçan, müzede yeni sergilere hazırlandıklarını, Bayburt Baksı Müzesi Öğrenci Sanat Şenliği’nin devam edeceğini, Bayburt’taki kadınların müzede de sergilenen el işi üretimleri için yeni alanlar yaratılacağını ve köyün geçmişteki mimari yapısına dönmesi için çalışmalar yapılacağını söyledi.




Doğaya uygun olacak


Bayraktar köyünün kendine has mimari bir yapısı olan evlerden oluştuğunu ancak son yıllarda bu yapının bozulduğunu belirten Koçan, köyü geçmişteki mimari yapısına uygun hale dönüştürmeyi amaçladıklarını belirtti, “Eskiden toprak damlı evler, ahşap, kiremitle yapılan hartuma denen yapıda evler vardı. Bunlar doğaya daha uygun yapılardı. Son yıllarda bu yapı değişti. Amacımız hep birlikte sokakları da, evleri de düzenlemek,” dedi.


Koçan ayrıca, müzenin kazandığı ödülün, kendilerine görünürlük, kabul ve meşruiyet alanı açtığını vurguladı. Doğu Karadeniz’de, Çoruh Vadisi’ne bakan bir tepenin üzerinde kurulu Müze, çağdaş sanat ve geleneksel el sanatlarını aynı çatı altında bir araya getiren bir sanat anlayışı ortaya koyuyor.


FİSUN YALÇINKAYA/ Milliyet Gazetesi 


Geri Dön