29 / 03 / 2024

Bakü-Kars-Tiflis Hattı Ağustos'ta açılacak!

Bakü-Kars-Tiflis Hattı Ağustos'ta açılacak!

Bakü-Kars-Tiflis Demiryolu Hattı'nda Türkiye olarak bayağı mesafe katedildiğine dikkati çeken Bakan Arslan, "Ağustos sonu eylül başı gibi onlar orayı bitirdiğinde biz de tamamen bitirmiş ve dizel tren işletmeciliğini hazır hale gelmiş olacağız." dedi.



Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, son 14 yılda ülkenin erişebilir ve ulaşabilir olması adına 347 milyar lira yatırım yaptıklarını dile getirerek, "Bugünden sonra yapacağımız harcama 227 milyar lira. 51 milyar lira da kamu özel işbirliğinde devam eden çalışmalarımız bulunuyor." dedi.


Bakan Arslan, bir restoranda düzenlediği iftar programında yaptığı konuşmada, ülkenin erişebilir ve ulaşalabilir olması adına geçmişten bugüne kadar bakanlığının, ülkeye ve ülke insanına hizmet etmeye çalıştığını ifade ederek, görev yapan herkesin amacının insana hizmet etmek olduğunu söyledi.


Son 14 yılda ülkenin erişebilir ve ulaşabilir olması adına sanayisinin, ekonomisinin, endüstrisinin gelişebilmesi adına olmazsa olmazı olan ulaştırma altyapılarının geliştirmesi adına 347 milyar lira yatırım yaptıklarını ifade eden Arslan, halen 500'ü ana proje olmak üzere 3 bin 400 proje üzerinde çalışmaların devam ettiğini, 49 milyar liralık da kamu özel işbirliği çerçevesinde yatırım yapıldığını bildirdi.


Arslan, şu an devam eden projelerin özellikle bugünden sonra yapacakları harcamanın 227 milyar lira olduğunu dile getirerek, 51 milyar lira da kamu özel işbirliği çerçevesinde devam eden çalışmaların bulunduğunu kaydetti.


Bu sene Bakanlığın bağlı, ilgili ve ilişkili kuruluşların yatırım ödeneği tutarının 26 milyar 400 milyon lira olduğunu anlatan Arslan, 2017 yatırım programında olan 179 proje için 17 milyar 100 milyon lira bedel harcayarak bunları bitireceklerini söyledi.


Karayolu sektöründe bu yıl yatırım programında 11 milyar liralık ödeneğin bulunduğunu belirten Arslan, insanların ulaşım ve erişimi için yaptıkları yolların hizmete girmesi için sene içinde ek ödenek alacaklarını kaydetti.


Karayollarında birinci hedeflerinin 840 kilometrelik bölünmüş yolu bitireceklerini dile getiren Arslan, 860 kilometrelik tek yol yapacaklarını, 2017'de 2 bin 17 kilometre bitümlü sıcak karışım yapacaklarını, 850 kilometrelik bitümlü sıcak karışım yollarda bakım, onarım ve yenileme çalışması, 12 bin 250 kilometrelik de sathi kaplama da yapım, onarım yapacaklarını anlattı.


Yap-İşlet-Devret (YİD) Modeli ile yaptıkları çalışmalar hakkında da bilgi veren Arslan, Ovit Tüneli'ni önümüzdeki yıl bitireceklerini, Türkiye'nin en uzun tüneli olan 14,5 kilometrelik Zigana Tüneli'nde gelecek yıl "ışık göründü" töreni yapılacağını, bir sonraki sene de bitireceklerini bildirdi.


Arslan, hem raylı hem otomobil taşımasını içeren 3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli'nin sondaj çalışmalarının bu yıl sonunda tamamlanmasının planlandığını belirterek, tünelin yapım ihalesine ilişkin çalışmaların bu yıl sonuna kadar bitirerek, YİD modeliyle ihalesini yapacaklarını söyledi.


Demiryolları sektöründe TCDD Genel Müdürlüğü ile Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğünün birlikte çalışma yaptıklarını ifade eden Arslan, demiryolu sektöründe 11,3 milyar liralık ödeneklerinin bulunduğunu söyledi.


Arslan, yüksek hızlı tren (YHT) ve hızlı tren çalışmaları hakkında bilgi vererek, bin 213 kilometrelik YHT hattında TCDD Taşımacılık AŞ tarafından işletmeciliğin devam ettiğini, 3 bin kilometre YHT ve hızlı tren hattında fiilen inşaat çalışmasının devam ettiğini kaydetti.


- "Bakü-Kars-Tiflis hattı ağustos sonu eylül başı gibi açılacak"

Bakü-Kars-Tiflis Demiryolu Hattı'nda Türkiye olarak bayağı mesafe katedildiğine dikkati çeken Arslan, "Haziran sonu temmuz başında tren işletebilir hale geliyoruz ancak Gürcistan tarafında sınırda heyelan oluştu. Dolayısıyla onların işleri 3 aylık uzadı. Ağustos sonu eylül başı gibi onlar orayı bitirdiğinde biz de tamamen bitirmiş ve dizel tren işletmeciliğini hazır hale gelmiş olacağız." diye konuştu.


İstanbul'da Gayrettepe'den başlayıp 3. Havalimanı'na giden metro ihalesini yaptıklarını anımsatan Arslan, havalimanından Halkalı'ya uzanan ikinci kısmının da Yüksek Planlama Kurulundan (YPK) kararının çıktığını, yakında yapım ihalesine çıkacaklarını kaydetti.


Bakanlık olarak Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) ile Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğünce havacılık sektöründe 1,3 milyar lira yatırım yapacaklarını bildiren Arslan, Karaman, Yozgat ve Bayburt ile Gümüşhane'ye hizmet edecek yeni havalimanlarının yapımı için ihale sürecini başlattıklarını,  İzmir  Alaçatı Havalimanı çalışmalarında son aşamaya geldiklerini söyledi.


Türksat 5A ve 5B uydularında yapım ihalelerine ilişkin süreçlerde son aşamaya geldiklerini dile getiren Arslan, milli ve yerli uydu 6A'nın çalışmalarına devam ettiklerini bildirdi.



AA


Geri Dön