28 / 03 / 2024

Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı 2015'te 1 milyon yolcu taşıyacak!

Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı 2015'te 1 milyon yolcu taşıyacak!

Üç ülkeyi birbirine bağlayacak olan Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı' na Afganistan ve Kazakistan da göz kırptı. Projeyle 2015'te 1 milyon, 2034'te ise 3 milyon yolcu taşınacak...



Üç ülkeyi birbirine bağlayacak olan Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı'na Afganistan ve Kazakistan da göz kırptı. Projeyle 2015'te 1 milyon, 2034'te ise 3 milyon yolcu taşınacak.


Kardeşlik Treni'ne iki ülke daha ilgi gösterdi. Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan demiryolu ağlarını birleştirecek olan Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı'nda (BTK) sona yaklaşılırken, projeye Asya'dan iki ülkenin daha katılması gündeme geldi. Azerbaycan Ulaştırma Bakanı Ziya Mammadov, bu yıl sonuna kadar test sürüşlerinin başlayacağı BTK Demiryolu Hattı Projesi'ne, Afganistan ve Kazakistan'ın da ilgi gösterdiğini söyledi. Mammadov, her iki ülkenin de katılımının söz konusu olduğunu belirtti. 


MALİYET İ 500 MİLYON $ 

Projenin 2007'de Azerbaycan kamu fonu SOFAZ tarafından fonlanmaya başladığını kaydeden Mammadov, BTK koridorunda yılda 1 milyondan fazla yolcu taşınacağını ifade etti. Toplam maliyeti 500 milyon doları bulan 105 kilometrelik hattın, 295 milyon dolarını Türkiye karşılıyor. Projenin Kars ile Gürcistan sınırı arasındaki 76 kilometrelik kısmının inşaatı tamamlandı. Türkiye'nin yapımını gerçekleştirdiği bölüm, çift altyapıya uygun, tek üst yapılı olarak inşa edildi. Gürcistan ise Azerbaycan'dan aldığı 200 milyon dolarlık krediyle Türkiye sınırından Ahılkelek'e kadar olan yaklaşık 30 kilometrelik yeni bir hat inşa ediyor. Bu hat var olan 160 kilometrelik demiryolunu da elden geçirecek. 


2034'TE 3 MİLYON YOLCU TAŞIYACAK

2008'de 3 ülkenin cumhurbaşkanı tarafından temeli atılan projenin hayata geçtiğinde Orta Asya'nın Hazar üzerinden Türkiye'ye oradan da Avrupa'ya bağlanması Türkiye- Gürcistan- Azerbaycan-Türkmenistan üzerinden geçen demiryolu-denizyolu kombine taşımacılığıyla Akdeniz'e ulaşması hedefleniyor. Yılda 6.5 milyon ton yük taşıyacak olan projenin, 2034 yılında ise bu sayıyı 3 milyon yolcu ve 17 milyon tonluk yük taşıma kapasitesine çıkarması planlanıyor.


Sabah 


Geri Dön