19 / 04 / 2024

Balçova arsa mağdurları Aziz Kocaoğlu'na seslendi!

Balçova arsa mağdurları Aziz Kocaoğlu'na seslendi!

İzmir ve Balçova belediyelerinin yaptığı iddia edilen 4 milyar liralık rantı iptal ettiren ve pazartesi günü belediyeyi basan Balçova’daki arsa mağdurları, yine belediye önünde toplandı. vatandaşlar, “Arkamızdan konuşma, çık karşımıza” dedi.



Büyükşehir ve Balçova Belediyeleri'nin Üçkuyular'da yaptığı imar düzenlemeleriyle 2 milyar liralık rant sağladığı iddiasıyla yargıya giden Balçova Arsa Mağdurları, dün yine Büyükşehir Belediyesi önünde eylem yaptı. Avukatları Mustafa Kemal Turan ile birlikte Başkan Aziz Kocaoğlu'nu bekleyen mağdurlar, geçtiğimiz Pazartesi günü yine Büyükşehir önünde yaptıkları eylemin ardından gerçekleştirilen Meclis toplantısında kendileriyle ilgili açıklamalarda bulunan Kocaoğlu'na "Arkamızdan konuşma, karşımıza çık" diye seslendi.


Taleplerini iletmek istediler


Rant iddialarıyla ilgili yerel mahkemenin başvurularını reddetmesinin ardından Danıştay kararıyla  İzmir  dışından gelen bilirkişilerin kendi lehlerinde rapor hazırlamasıyla umutlanan mağdurlar, geçtiğimiz Pazartesi günü Büyükşehir Meclis toplantısına katılarak taleplerini iletmek istemişti. Meclis Toplantısı öncesi AK Parti Grup toplantısına katılarak taleplerini dile getiren mağdurlar, Meclis'te çoğunluğu elinde bulunduran CHP'li üyelerin grup toplantısına ve ardından da Meclis toplantısına girmek istemişti. Ancak belediye güvenlik görevlileri ve zabıtalar buna engel olunca belediye binası merpenlerinde arbede yaşanmıştı. Bu arbedenin ardından avukat Turan, mağdurlar adına CHP Grup Toplantısı'na girerek Buca, Konak'taki projelerle ilgili mahkemelerden çıkan iptal kararları ile Üçkuyular'daki proje için verilen olumsuz bilirkişi raporunu CHP'lilere teslim etmişti.


"Kocaoğlu arkamızdan konuştu"


Kendi haklarının yenmesine rağmen büyük şirketlerin projelerinin önünü açan imar rantları sağlandığını öne süren mağdurlar dün yine Büyükşehir önünde toplandı. Aziz Kocaoğlu'nun Pazartesi günü kendileri belediyeden ayrıldıktan sonra yapılan Meclis toplantısında arkalarından konuştuğunu söyleyen Turan, "Arkamızdan konuşmak kolay sayın Başkan. Çık karşımıza, kamuoyu önünde, basın önünde mahkeme kararlarını, yaptığınız ve iptal edilen imar planlarını, kimlere ne kadar rant sağladığınızı ve belediye içinde kimlerin bu işleri görmek için vekaletname aldıklarını konuşalım. Bütün İzmirliler, Meclislerinde nelerin döndüğünü, yolsuzluğun ve rantın kimlere nasıl verildiğini görsünler. Biz arsa mağdurları olarak hiçbir ayrıcalık istemiyoruz. Başkasına ne veriliyorsa bizlere de aynısı verilsin. Bize verilmiyorsa başkasına da verilmesin. Hak yerini bulsun istiyoruz" dedi. Turan, Pazartesi günkü gibi bir arbede yaşanmasını istemediklerini belirterek, arsa mağdurlarını açıklama sonrası dağılamaya davet etti. Turan, daha sonra tek başına Meclis toplantısına katıldı. Ancak, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu toplantıda yer almadı.


Ankara'dan gelen bilirkişi aykırılıklar tespit etmişti


Üçkuyular'daki alanla ilgili mahkemeye rapor veren İzmirli bilirkişiler, davada iddia edildiği gibi imar değişikliğinden dolayı bir rant olmadığını, imar plan değişikliklerinin planlama esaslarına ve yasalara uygun olarak yapıldığını bildirdi. Yerel mahkemenin kararı arsa mağdurları tarafından Danıştay'a taşındı. Danıştay, mağdurların itirazını yerinde görerek yerel mahkemenin verdiği kararı bozup, yeni bir bilirkişi incelemesi yaptırılmasını istedi. Danıştay'ın kararına uyan yerel mahkeme, imar planı değişikliği yapılan yerlerde İzmir dışından 3 şehir planlamacısına inceleme yaptırılmasına karar verdi.  Ankara  Ortadoğu Teknik Üniversitesi'nden gelen şehir planlamacıları da raporlarında, planlama ilkeleri ve şehircilik esasları açısından olumsuzluklar ve aykırılıklar olduğunu belirtti.



Yeni Asır


Haber Ege Telgraf'ta şu şekilde yer aldı


Büyükşehir Belediye Meclisi Mayıs ayı ikinci toplantısı öncesi, Balçova Arsa Mağdurları belediye binası önünde toplandı. 


Balçova arsa mağdurlarının avukatı Mustafa Kemal Turan basın açıklaması yaptı. Turan, kendilerine verilmeyen imar hakkının bazı holdinglere haksız şeklide verildiğini, bunları açtıkları davalarla engellediklerini belirtti. Doğuş'un Üçkuyular Meydanı, Florya Gayrimenkul'ün Ankara Caddesi üzerinde yapacağı projelerde yüzde 20 kamuya terkin az olduğunu, haksızlık yapıldığını belirten Turan, Florya'nın imar planı sürecinde meclis üyesi olan CHP izmir milletvekili Murat Bakan'ın şirketin avukatlık vekâletini almasını eleştirdi. 


Avukat Turan, 9 Mayıs pazartesi günü bu konuları içeren dosyayı AK Parti Meclis Grubu'nun kendilerinin belediye almasından sonra teslim ettiklerini, daha sonrası ise aynı dosyayı CHP Grubu'na, başkanlık sekreterliğine vermek isteyince engellendiklerini söyledi. 


Kendilerinin imar eşitsizliği kanaatini taşıdıklarını belirten Turan, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun Doğuş Grubu'nun planıyla ilgili kendi döneminde hiçbir şey yapılmadığı açıklamasının doğru olmadığını, kamulaştırmanın Kocaoğlu döneminde yapıldığını söyledi. Turan daha sonra Belediye Meclis toplantısını izlemek için salona girdi. 


AK Parti Grup Başkan Vekili Doğan ise Balçova arsa mağdurlarını, kendi grup toplantılarına davet ettiklerini, 5-6 dakika dinlediklerini ve dosyayı aldıklarını söyledi. Doğan "Keşke, Büyükşehir görevlileri de CHP Grubu da dosyaları alsaydı. Mağdurlar sadece dertlerini anlatmak istiyor" dedi. Doğan, Büyükşehir Belediyesi'nin çalışmalarını ise ilginç bir üslupla eleştirdi. 


Türkiye'de Seferihisar ile birlikte yavaş şehir olduğunu dile getiren Doğan, ancak projelerdeki yavaşlık dikkate alındığında İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin de yavaş şehir olması gerektiğini söyledi. Metro, teleferik, fuar projelerinin uzun sürede bittiğini, geciktiğini belirten Doğan, Kent Koleji'nin, Sosyal Yaşam Kampüsü'niin hala tamamlanamadığını, kentsel dönüşüm projelerinde çivi çakılamadığını, Yeni Foça Arıtma, Kavaklıdere arıtma, ve 4.  faz inşaatının bitirilemediğini söyledi. Doğan," Projelerin geç başlayıp geç biten proje olmasın.  Slow olmasın. Hızlı büyüyen gelişen, izmirlilerin ihtiyaçların hızlı karışlayan bir kent olsun istiyoruz" dedi. 


Ege Telgraf


Geri Dön