29 / 03 / 2024

Balçova Arsa Mağdurları belediye önünde eylem yaptı!

Balçova Arsa Mağdurları belediye önünde eylem yaptı!

İzmir Büyükşehir ve Balçova belediyelerinin yaptığı imar düzenlemesiyle 2 milyar lira rant sağladığını iddia eden Balçova Arsa Mağdurları, Büyükşehir Belediyesi’nde eylem yaptı.



CHP toplantısına katılmak isteyen vatandaşlar, güvenlik tarafından engellenince arbede yaşandı

İzmir Üçkuyular'da Büyükşehir ve Balçova belediyelerinin yaptığı imar düzenlemeleriyle 2 milyar liralık rant sağladığı iddiasıyla yargıya giden Balçova Arsa Mağdurları, dün Büyükşehir'de eylem yaptı. Yerel mahkemenin başvurularını reddetmesinin ardından Danıştay kararıyla  İzmir  dışından gelen bilirkişilerin kendi lehlerinde rapor hazırlamasıyla umutlanan arsa mağdurları, 100 kişilik bir grupla Büyükşehir önüne geldi. Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grup toplantısına katılarak taleplerini ileten mağdurlar, Mecliste çoğunluğu elinde bulunduran CHP'li üyelerin grup toplantısına da katılmak istedi. Ancak, arsa mağdurlarına zabıtaların da destek verdiği belediyenin özel güvenlik görevlileri engel oldu. Merpenlerde yaşanan arbadede de mağdurlardan bazıları ezilme tehlikesi geçirdi.


Danıştay'dan döndü 


İzmir'de seslerini duyurmak için yaptıkları renkli eylemlerle tanınan Balçova Arsa Mağdurları, Üçkuyular'da imar planlarında yapılan değişiklikle 2 milyar liralık rant sağlandığı iddiasıyla İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Balçova Belediyesi'nin hazırladığı imar planlarına yönelik İzmir 1. İdare Mahkemesi'nde 2007 yılında dava açtı. Mağdurlar, kendilerine yıllardır tanınmayan imar haklarının, aynı yerde büyük arsa sahiplerine tanındığını ve ortaya 2 milyar liralık bir rant çıktığını iddia etti. Mahkemeye rapor veren İzmirli bilirkişiler, davada iddia edildiği gibi imar değişikliğinden dolayı bir rant olmadığını, imar plan değişikliklerinin planlama esaslarına ve yasalara uygun olarak yapıldığını bildirdi. Yerel mahkemenin kararı mağdurlar tarafından Danıştay'a taşındı. Danıştay, mağdurların itirazını yerinde görerek yerel mahkemenin verdiği kararı bozup, yeni bir bilirkişi incelemesi yaptırılmasını istedi.


Yeni bilirkişi haklı buldu 


Danıştay'ın kararına uyan yerel mahkeme, imar planı değişikliği yapılan yerlerde İzmir dışından 3 şehir planlamacısına inceleme yaptırılmasına karar erdi.  Ankara  Ortadoğu Teknik Üniversitesi'nden gelen şehir planlamacıları da raporlarında, planlama ilkeleri ve şehircilik esasları açısından olumsuzluklar ve aykırılıklar olduğunu belirtti. Bilirkişi heyetinin imar planı değişikliğindeki yol, yeşil alan ve kamu alanlarını tek tek ele aldığı raporda, imar planı değişikliklerinde eş değer alanlar yaratılmadığı, yol ve otopark alanlarının yeterliliğinin düşünülmeden plan yapıldığı görüşü yer aldı.


14 yıllık hukuk mücadelesi 


Bu rantla ilgili olarak 14 yıldır hukuk mücadelesi verdiklerini, rant sağlayan projelerin geçtiği zamanlarda şu anda CHP İzmir Milletvekili olan Avukat Murat Bakan'ın, bu şirketlerin velaketini aldığını belirten Avukat Mustafa Kemal Turan, Balçova Arsa Mağdurları Derneği üyeleriyle dün İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne geldi. Kapı önünde kısa bir açıklama yapan mağdurlar, Büyükşehir Meclisi'nin AK Partili üyelerinin yaptığı grup toplantısına katılarak dertlerini anlattı. AK Parti Grup Başkan Vekili Bilal Doğan, arsa mağdurlarından mahkeme kararlarını ve dilekçelerini alıp Meclis'e taşıyacaklarını söyledi. Ancak Doğan, kendi üye sayılarının sadece 50 olduğunu, CHP'nin ise 116 üyesi olduğu için karar alma yetkisinin de CHP'lilerde olduğunu ifade etti.



Yeni Asır


Geri Dön