29 / 03 / 2024

Balçova arsa mağdurları eylem yaptı!

Balçova arsa mağdurları eylem yaptı!

Balçova Belediyesi’nden arsa aldıktan sonra 1980 darbesi nedeniyle haklarını bir türlü alamayan arsa mağdurları, Üçkuyular’daki AVM inşaatı önünde eylem yaptı.



Balçova Belediyesi’nden arsa aldıktan sonra 1980 darbesi nedeniyle haklarını bir türlü alamayan arsa mağdurları, Üçkuyular’daki AVM inşaatı önünde eylem yaptı.  Grup, kamu malı yapılan alandaki işgalin bir an önce sonlandırılmasını istedi. Balçova Belediyesi'nden arsa satın alan fakat 1980 darbesi nedeniyle aradan geçen 40 yıllık süreçte tapu ve imar haklarını alamayan Balçova Arsa Mağdurları, Üçkuyular'da yapımı devam eden AVM inşaatı önünde eylem yaptı. Yol ve yeşil alan olarak kamulaştırılan alanın inşaat şantiyesi olarak kullanıldığını öne süren grup, hukuka aykırı olarak kullanılan alanın boşaltılmasını istedi. Grup adına açıklama yapan Avukat Mustafa Kemal Turan, kamu malı üzerindeki işgalin derhal kaldırılması gerektiğini söyledi.


Kamulaştırma işleminin vatandaşın ödediği vergilerle yapıldığını belirten Turan, "Bu alan kamulaştırma amacına uygun şekilde yol, yeşil alan olarak kullanılması gerekirken tam tersi bir uygulama ile bir holdingin inşaat şantiyesi olarak kullanılıyor. Buradan geçmek zorunda kalan  İzmir  halkına trafik çilesi çektiren Büyükşehir ve Balçova Belediyeleri kamunun imkanlarını hukuka aykırı bir şekilde bu holdinge kullandırtıyor. Kamu malı üzerindeki işgali derhal kaldırılarak söz konusu alan tüm İzmir halkının kullanımına açılmalı" diye konuştu.


Turan, imar düzenlemesi yapılırken yasal olarak yüzde 40 alınması gereken kamuya terkin burada yüzde 22 ile sınırlandırıldığını, bunun sonucu olarak da 137 ve 41 parselleri Büyükşehir Belediyesi'nin kamulaştırmak durumunda kaldığını ifade etti. Turan, "Yani söz konusu holding için hiç gereği yok iken 35 milyon liralık kamulaştırma bedeli belediyenin kasasından çıktı. Burada hukuksuzluk ve haksızlık var" diye konuştu. Kişiye özel imar uygulamaları ile söz konusu holdinge 2 milyar liralık haksız imar rantı sağlandığını iddia eden Turan, "Bu da açıkça imar tefeciliğidir.Sorumlulardan hesap soracağız. Burunlarından fitil fitil getireceğiz" diye konuştu.


Basın açıklamasının ardından ellerindeki dövizlerle şantiye girişine yürüyen arsa mağdurları, şantiye sorumlusu ile görüşmek istedi.


Grup, sonuç alamaınca 155'i arayarak polis çağırdı. Kamuya ait alanın holding tarafından işgal edildiğini öne süren Turan, polisten işgalle ilgili tutanak tutmasını istedi. Emniyet yetkilileri ise, işlem yapabilmeleri için savcılıktan kendilerine talimat gelmesi gerektiğini, herhangi bir şikayetleri varsa emniyette şikayetle ilgili dilekçe alabileceklerini belirterek arsa mağdurlarının tutanak talebini geri çevirdi. Yoldan geçen araç sürücülerinin de kornaları ile destek verdiği grup daha sonra olaysız olarak şantiye önünden dağıldı.



Alandaki planlama yanlışlıkları için açılan 35 tane dava olduğunu söyleyen Avukat Turan, "Sırf yapılmakta olan AVM'nin önü açılsın diye Konak Belediyesi'ne ait gelir getiren akaryakıt istasyonu söz konusu holdinge satılmıştır" diye konuştu. İzmir kentine bir gün mutlaka İmar Hukuku bakımından eşitlik ve adalet sisteminin geleceğine yürekten inandıklarını ve bunun için hukuk mücadelesi verdiklerini belirten Turan, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya'yı kamuoyunun önünde konuyu tartışmaya davet etti.


Yeni Asır 


Geri Dön