24 / 04 / 2024

Balçova'da arsa mağdurları eylem yaptı!

Balçova'da arsa mağdurları eylem yaptı!

Balçova'da tapulu arazilerindeki imar düzenlemesinde düşük emsal verilerek mağdur edildiklerini savunan Arsa Mağdurları" olarak bilinen grup, beyaz önlük giyerek, sorunlarına dikkati çekmek amacıyla İzmir Büyükşehir Belediyesi önünde eylem yaptı.




Kamuoyunda "Balçova Arsa Mağdurları" olarak bilinen grup, beyaz önlük giyerek, sorunlarına dikkati çekmek amacıyla  İzmir  Büyükşehir Belediyesi önünde eylem yaptı.


Balçova'da tapulu arazilerindeki imar düzenlemesinde düşük emsal verilerek mağdur edildiklerini savunan "Balçova Arsa Mağdurları" grubu, Konak Meydanı'nda toplandı. Beyaz önlük ve ellerinde taleplerini içeren pankartlar taşıyan ve "imar kurbanları" olduklarını ileri süren grup, sorunlarına dikkati çekmek istediklerini bildirdi.


İzmir Büyükşehir Belediyesi önüne gelen grup adına açıklama yapan avukat Mustafa Kemal Turan, 2007 yılından bu yana Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde (AİHM) hukuk mücadelesi verdiklerini hatırlatarak, AİHM'in 3 bin bireysel başvuruyu aynı çatı altında birleştirerek davayı "toplu hak ihlali" kapsamında değerlendireceğini açıkladı.


Turan, Balçova Belediyesi tarafından 1970'li yıllarda imar planı yapılmadan kadastral parsel üzerinden satılan ve bin 898 tapulu arsayla ilgili yapılan imar planında, aynı bölgede bazı arsalara 3,5 emsal verilmesine rağmen kendi arsalarına 1,6 emsal verilerek mağdur edildiklerini savundu.


İzmir'de imar planı uygulamalarının parçacı bir anlayışla yapıldığını öne süren Turan, "Bütünlük arz eden çalışmalar yapılmadığı için parçacı anlayışla imara açılan yerler, bir anda diğer arsalara oranla daha anormal olarak değer kazanmakta, bir anlamda spekülasyon işlemi sergilenmekte. Birileri imar bakımından en şanslı imarzade olmakta diğerleri ise bizim gibi 'imar kurbanı' oluyor" diye konuştu.


Verilen emsaller arasında illiyet bağı olmadığını ve planlamada kamu yararından ziyade rantın esas alındığını öne süren Turan, ilçe belediyelerin de imar talepleri gerektiği kadar incelenmeden karar verdiğini iddia etti.


Basın açıklamasının ardından grup, "İmar andı" ve "İmar duası" okudu.


AA


Geri Dön