25 / 04 / 2024

Balçovalı arsa mağdurlarından Aziz Kocaoğlu'na tepki!

Balçovalı arsa mağdurlarından Aziz Kocaoğlu'na tepki!

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Uzundere'de yürüttüğü kentsel dönüşüm çalışmalarına Balçovalı arsa mağdurlarından tepki geldi




Kamuoyunda Balçovalı Arsa Mağdurları olarak da bilinen 5 bine yakın hak sahibinin yaşadığı dram 40 yılı geride bırakırken, ilçenin yanı başındaki Uzundere ve Limontepe semtlerinde kentsel dönüşüm çalışmalarıyla birlikte bölgede adeta yeni bir dünya yükselmeye başlayacak. İzmir'in başlıca gündem maddesi olan kentsel dönüşümle ilgili çarpıcı açıklamalarda bulunan Balçova Arsa Mağdurları ve İnsani Dayanışma Derneği (BAMİD) Avukatı Mustafa Kemal Turan,  İzmir  Büyükşehir Belediyesi ve Başkan Aziz Kocaoğlu'nu sert sözlerle eleştirdi.


Balçova'da 5 bine yakın hak sahibinin yıllardır sürdürdüğü mücadeleye kayıtsız kalındığını, buna karşın Uzundere'de kentsel dönüşüm projesiyle esas mağdurların görmezden gelindiğini belirten Avukat Mustafa Kemal Turan, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'na seslenerek şu açıklamayı yaptı:


"Bir tarafta elinde tapusu olan 4 bin mağdur var, diğer yanda devletin arazisini çeviren, kaçak yapılaşma ile kamunun hakkını gasp eden bir kesim var. Aziz Kocaoğlu, Uzundere'de "İyi ki Hazine'den çaldın, al bakalım bu da sana ödül" mantığıyla kentsel dönüşüm yapmaya çalışıyor Biz hakkımızı isteyince de "Siz evinizi kaçak yapmamışsız, size yüzde 80 terk ile imar hakkı vereceğim, elimden gelen budur" diyor.


Büyükşehir Belediyesi kanunlara uyduğumuz için bizi resmen cezalandırıyor. Biz 1969'da o arsaları parasını verip alırken, Uzundere diye bir yer yoktu. Kentsel dönüşümün adı bile geçmezdi. Büyükşehir önce arsa mağdurlarının problemini çözsün. Bunun adı adaletsizliktir, böyle bir çarpık durum olamaz."





"KOCAOĞLU BİZİ RESMEN SALAK YERİNE KOYDU" 

"Balçova'da arsa mağdurları varken kentsel dönüşümü teşvik etmek; kaçak yapılaşmaya, çarpık kentleşmeye alenen destek vermektir" diyerek sözlerini sürdüren Avukat Turan, "Biz 40 yıldır hakkımız olanı almak için bekliyoruz. Kaçak yapılaşmaya karışmadık. Devlete vergimizi bir gün olsun geciktirmeden ödedik. Arazilerimiz için 40 senedir para yatırıyoruz. Mahkemelerde uğraşıyoruz.Ama aynı Büyükşehir Belediyesi, Uzundere'de evi kaçak olana "İyi yaptın" derken, bize de "Devlete karşı çıkmayan, hırsızlık yapmayan, yasalara uyan salaktır" diyor. Bizi resmen salak yerine koydular. 1969 yılından bu yana elimizde tapuyla bekliyoruz. Teleferik, Balçova Barajı, şimdiki Ekonomi Üniversitesi'nin yer aldığı eski otel binası, Balçova Termal Otel bizim paramızla yapıldı. Bu tesisler Balçovalıların devlete ödediği vergilerle inşa edildi. Biz çalmadık, aksine kamuya kazandırdık. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'na soruyoruz, adalet anlayışın bu mu? İzmir'e böyle mi eşit hizmet vereceksiniz?" şeklinde konuştu.



"FOLKART ÖNCE SPONSOR OLDU, SONRA GELDİ İHALEYİ ALDI" 


Uzundere ve Limontepe bölgesinde gün sayan iki ayrı kentsel dönüşüm projesinin hatalı olduğunu savunan Turan, belediyenin açtığı dönüşüm ihalesinin şaibeli olduğunu vurguladı ve şunları kaydetti: "Bakanlık Cennetçeşme'de, belediye de Uzundere'de kentsel dönüşüm için harıl harıl çalışıyor. Buradaki telaş vatandaşın rahatı için ya da kamunun yararı için değil. Burada öncelik halkta değil, holdinglerdedir... Karabağlar'da kim hangi müteahite iş verecek, bunun yarışı var. Herkes kendi yandaşına ihale vermenin peşinde. Folkart firması fuara sponsor oluyor, sonra geliyor kentsel dönüşüm ihalesini kazanıyor. Ne tesadüf... Bu tamamen al gülüm, ver gülüm ilişkisidir... İzmir halkını kandırmaktır. Karabağlar'da bakanlık ve belediye toplamda 6 milyon metrekare alanda kentsel dönüşüm yapacak. Neden aynı iş iki parça yapılıyor? Neden bakanlık ve belediye bu işi tek seferde yapmadı? Yapılan dönüşüm projeleri de hatalı. Bu projeler halkın can ve mal güvenliği için tehlikelidir. Cennetçeşme'de ODTÜ'nün zeminin depreme dayanıksız olduğu, projeyi sakıncalı gören raporları var. Kentsel dönüşüm yapılacak olan, yeni konutların inşa edileceği alanlar jeolojik açıdan sakıncalı. Kaldı ki, açtığımız davada mahkeme bizi haklı gördü ve kamulaştırma işlemlerini durdurdu. Elimizde mahkeme kararları var."


İlk Ses



Geri Dön