29 / 03 / 2024

Balıkçı barınakları nerede yapılır?

Balıkçı barınakları nerede yapılır?

Kıyı yapılarından olan balıkçı barınaklarının nerede yer tespitine ilişkin esaslar Balıkçı barınakları yönetmeliğinde yer alıyor. Peki, balıkçı barınakları nerede yapılır? Balıkçı barınakları yer tespiti nasıl yapılır?



Balıkçı barınakları nerede yapılır?

Balıkçı barınağı; Her türlü balıkçı gemilerine hizmet vermek maksadı ile büyüklüğüne ve sağladığı imkanlara göre balıkçı limanı, barınma yeri veya çekek yeri olarak adlandırılan kıyı yapılarının nerede yapılması gerektiğine ilişkin esaslar Balıkçı barınakları yönetmeliğinde yer alıyor.


Yönetmelik gereğince, ilk olarak balıkçı barınaklarının yapımına ilişkin talepler Bakanlığa bildirilmesi gerekiyor. Barınak yer tespiti usul ve esasları şu şekilde sıralanıyor:


Balıkçı barınakları yer seçimi

Balıkçı barınaklarının yapımına ilişkin talepler Bakanlığa bildirilir. Bu talepler; yörenin su ürünleri potansiyeli ve üretimi, balıkçı ve balıkçı gemisi sayısı, diğer barınaklara ve kültür balıkçılığı üretim alanlarına olan uzaklığı gibi hususlar dikkate alınarak değerlendirilir.


Bakanlık tarafından uygun görülen teklifler, bu maddenin birinci fıkrasında belirtilen hususlar göz önünde bulundurularak, balıkçı barınağının üretime, değerlendirmeye, pazarlamaya ve ekonomiye yapacağı katkıların incelenip değerlendirildiği “Ön Değerlendirme Raporu” ile birlikte Ulaştırma Bakanlığına gönderilir.


Ulaştırma Bakanlığı, Bakanlıktan gelen tekliflerle ilgili gerekli ön etüt çalışmalarını yaparak projeleri hazırlar. Yapımı uygun görülen balıkçı barınakları proje teklifleri, fizibilite etütleri, ilgili mevzuat çerçevesinde onaylı 1/1000 ölçekli uygulama imar planı ve ÇED Olumlu Belgeleri ile birlikte Ulaştırma Bakanlığı tarafından DPT Müsteşarlığına gönderilir.


Yatırım programında yer alan balıkçı barınakları projelerine ilişkin revizyon teklifleri ile mevcut barınakların idame ihtiyaçlarına ilişkin bu Yönetmeliğin15 inci maddesine uygun teklifler, Bakanlık ve Ulaştırma Bakanlığı tarafından değerlendirilerek uygun görüldükten sonra Ulaştırma Bakanlığı tarafından DPT Müsteşarlığına gönderilir.


İmar Planı

3194 sayılı İmar Kanunu,  3621 sayılı Kıyı Kanunu ve ilgili mevzuat hükümlerine uygun olarak hazırlanan balıkçı barınaklarına ilişkin 1/1000 ölçekli uygulama imar planları, Bakanlık ve Ulaştırma Bakanlığı ile ilgili kurum ve kuruluşların görüşleri alınmak suretiyle Bayındırlık ve İskan Bakanlığınca onaylanır.


Balıkçı Barınakları Yönetmeliği!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön