25 / 04 / 2024

Balıkçılar yeni balık haline bir an önce taşınmak istiyor!

Balıkçılar yeni balık haline bir an önce taşınmak istiyor!

İstanbullu balıkçılar, yaklaşık 30 yıldır hizmet veren Kumkapı 'daki Su ürünleri Hali 'nin 1 Eylül 'de başlayacak balık sezonunda kapasitesinin yetersiz olacağından yakınarak, Gürpınar 'da inşa edilecek yeni halin bir an önce devreye girmesini istiyor



Kumkapı 'da 1983 yılından bu yana 10 bin metrekaresi kapalı, 27 bin metrekarelik alanda hizmet veren halin, Gürpınar 'daki 240 bin metrekarelik alana taşınması hakkında bilgi veren İstanbul Balık Müstahsilleri Derneği Başkanı Ahmet Menekşe, yeni İstanbul Su Ürünleri Balık Hali 'nde kapalı alan, sosyal tesis, iskele, hizmet alanları, ızgara pişirme yerleri ve otoparkın bulunduğu büyük bir kompleks oluşturulacağını söyledi. Menekşe, bu alanın, su ürünleri ithalat ve ihracatının yapılacağı bir merkez olacağını ifade etti.

'Bugün, yarın hep bekliyoruz ama İstanbullu hizmet kaybediyor' diyen Menekşe, 'Balık, çok hijyen ve verimli bir mahsuldür. Balık, taze olarak insanlara ulaşırsa, hem çok sağlıklı bir gıda olur, hem de ekonomik getiri sağlar. İstanbul Hali 'nden 50 ile 100 milyon dolar arasında ihracat yapılıyor' dedi.

Bu projenin çok geç kaldığını ifade eden Menekşe, şunları kaydetti:

'Halin inşa edilmesi ortalama 40 milyon TL 'lik bir iş. Bu nedenle İstanbul Büyükşehir Belediyesinin bütçesini sarsmaz. Bu yıl palamut ve lüfer başta olmak üzere bol balık bekliyoruz. Halin bir an önce taşınıp devreye girmesi gerekiyor. Bu balıkları, Kumkapı 'daki hale nasıl sokacağız, halka nasıl dağıtacağız '2012 sonunda Kumkapı 'da olmayacaksınız ' diyorlar. Yeni projede, hala bir çivi bile çakılmadı. Bu süreye kadar hal nasıl yetişecek'

HALİN İşžLETİLMESİ KİME KALACAK

İstanbul Bölgesi Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği Başkanı Ali Güney de şu anda halin raporlarının tamamlandığını ve ihale aşamasına gelindiğini belirterek, 'Gürpınar 'daki alan 'yap, işlet, devret ' modelinde mi yapılacak, belediyeye bağlı mı yönetilecek bilmiyoruz. Bu konuda kafamızda karışıklık var' dedi.

Güney, işletmelere çalışma ya da çalıştırma yetkisinin verilmesi gerektiğini ifade ederek, 'Bizim yaptığımız iş rastgeledir. Ancak geçen senelerden edindiğimiz tecrübelerimize göre palamut, lüfer gibi balıkların fazla olacağını tahmin ediyoruz. Hava sıcaklıkları böyle devam ederse iyi bir sezon geçirmeyi bekliyoruz' diye konuştu. Balığın hassas bir ürün olduğunu ve taşıma probleminin zorluk yarattığını belirten Güney, yeni halde, taşıma sorunlarının giderilmesinin yanı sıra her şeyin internet üzerinden yapılabileceğini ve vatandaşların internet üzerinden yapacağı siparişlere cevap verilebileceğini kaydetti.

Güney, bantlar üzerinde taşınacak su ürünlerinin Avrupa Birliği standartlarına göre a veya b kalitede olduğunun bilgisinin verileceğini, teknik, donanım ve fiziksel yeterliliğe sahip olunacağını ve bu açıdan hem vatandaş, hem de işletmeciler için şartların daha iyi olacağını söyledi.

HAL, DOLGU ALAN ÜZERİNE KURULACAK

İstanbul Büyükşehir Belediyesinden alınan bilgiye göre de Gürpınar 'da inşa edilecek Su Ürünleri Hali, bakanlık onayı ve İstanbul Büyükşehir Meclisi kararı ile Beylikdüzü 'nde Gürpınar sahilinde denize dolgu yapılarak oluşturulacak. İşletme modeliyle ilgili çalışmaları sürdürülen halin uygulama projesinin ihale dosyası onay aşamasında bulunuyor.

İhalenin neticelenmesi sonucu oluşacak çalışma grubu ile idarenin belirleyeceği işletme modeline uygun bir proje geliştirilip uygulama ihalesine çıkılacak. 240 bin metrekarelik geniş bir alanda inşa edilerek, dünyanın en modern hallerinden biri olması planlanan halin, Türkiye 'nin su ürünleri ihracatını önemli ölçüde arttırması bekleniyor. Hal projesinde, balıkçı barınağı, su ürünleri tesisi, mendirek, çekek yeri, iskele, yanaşma yeri, dalgakıran, kayıkhane, depo, otopark gibi yapı ve tesislerin yanı sıra yat limanı, fuar alanı, sergi üniteleri, restoran, çay bahçeleri, park alanı ile açık spor alanları da inşa edilecek.

AA


Geri Dön