25 / 04 / 2024

Balıkesir 2.Kent Sempozyumu, Karesi AVM'de başladı!

Balıkesir 2.Kent Sempozyumu, Karesi AVM'de başladı!

3 Gün sürecek sempozyumda çevre, ulaşım, doğal afetler, eğitim, kültür-sanat, tarih, kentsel koruma, kentsel dönüşüm, kent ekonomisi, tarım-hayvancılık ve sanayi, arkeoloji ve turizm, doğal kaynaklar ve yenilenebilir enerji konuları ele alınacak.



Karesi AVM Toplantı Salonu’nda başlayan Balıkesir 2. Kent Sempozyumunda açılış konuşmasını Balıkesir Akademik Odalar Birliği Sekreteri Metin Yalçın yaptı. Yalçın sempozyumun sadece bir bilimsel ve mesleki toplantı olarak değil, bilimsel ve mesleki çevreler ile toplumun buluştuğu, akademik odalar ile yerel yönetimlerin ve toplumdaki tüm taraflarının birbiri ile ilişki kurabileceği bir sürecin oluşturulmasına katkı olarak düzenlendiğini söyledi. Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Özdemir "Kentlerin gelişimi ve kentlerde ortaya çıkan sorunları çözümü sadece Valiliğin ve belediyelerin sorunu değil. Aynı zamanda o şehirde yaşayan tüm paydaşları ilgilendiriyor"dedi.

BAÜ Rektörü Prof. Dr. Kerim Özdemir Kentlerin oluşumunda ve büyümesinde birçok nedenin etkili olduğuna dikkat çekerek, ülkemizdeki kentleşmenin tipik bir az gelişmişlik kent görünümünde olduğunu ve bunun adının çarpık kentleşme olduğunu ifade etti.


KENTLERİN AKILLICA PLANLANMASI VE İŞLETİLMESİ KAÇINILMAZ GEREKSİNİMDİR

Balıkesir’in 30 Mart 2014 tarihi itibariyle Büyükşehir ve bütünşehir statüsü kazandığını belirten Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Edip Uğur "Coğrafi büyüklüğü ve çeşitliliği ile gerçekten büyük bir il olan Balıkesir’i temsilen, yerel yönetimler açısından Balıkesir’in geleceği konusunda bu sempozyumu düzenlediğiniz için teşekkür ederiz.Kaçınılmaz bir gerçek ki,Türkiye’ye paralel olarak Balıkesir’imizde de kentleşme oranları artmaktadır, bu durum “doğal ve kültürel eşiklerin de dahil olduğu” daha sınırlı alanda, daha fazla insanı barındırmayı gerektirmektedir. Aynı süreçte enerji ihtiyacı önemli bir tehdit unsuru olarak artarken, teknoloji de önemli bir fırsat olarak gelişmektedir. Dolayısıyla artık kentlerin akıllıca planlanması ve akıllıca işletilmesi kaçınılmaz bir gereksinimdir. Herkesin kabul edeceği gibi akıllı olan kent, halka daha hızlı ve kaliteli hizmet verir; iletişim ağları güçlüdür.Daha az tüketir, doğal kaynaklarından yüksek verim sağlar ve ekonomisini güçlendirir"dedi.

Sadece yerel yönetimler açısından Balıkesir’i irdelemenin yeterli olmayacağına değinen Başkan Uğur "Çünkü merkezi hükümet tarafından ve ilimizi çok yakından ilgilendiren ve geleceğimize yön verecek çok önemli projeler bulunmaktadır.Balıkesir’i makro ölçekte değerlendirip, bulunduğu konumu çok iyi irdeleyip, sunulan projelerin değerini çok iyi bilmeliyiz. Marmara coğrafyasın’da yapılan 3. Köprü ve kuzey Marmara otoyolu, Çanakkale köprüsü ve  İzmir  İstanbul otoyolu sonucunda kurulan golden ring, Balıkesir’i Marmara ve Ege’nin merkezine taşıyor. Tüm bu projelerin tamamlanması sonucunda oluşacak fırsatların hepsini çok ama çok iyi değerlendirip "gelip geçilen kent Balıkesir’den, Hub kent Balıkesir’i yakalamalıyız.Biliyorum bir çoğunuz için çok yeni bir kavram.Hub kentler; bölge içindeki konumları ve ulaşım avantajları nedeniyle; enerji, lojistik ve bilgi konularındaki ekonomik taleplere verimli biçimde yanıt vermek için, minimum yatırım, zaman ve çabanın harcandığı, bölgesel bağlantı noktası ve ekonomik odak niteliğindeki kentlerdir. “Hub kentler” iş gücü ve ekonomik aktiviteyi tetikler, gelişim için; doğru planlama kararları, akıllı büyüme stratejileri, yerel iş gücü, ekonomik gelişim ve hizmet verme kapasitesi önemli rol oynar. Görüyorsunuz ki çay deresinden bahsederken sözü tavukçuluğa kadar getirdik. Bu söz buradan sanal gerçekliğe, oradan biyoteknolojiye ve şuan bilemediğimiz başka konulara kadar uzanacaktır.Çünkü teknoloji "kent" kavramını yeniden tanımlamaktadır. Teknoloji artan kentleşmenin insan doğasına en uygun şekilde ilerlemesi için önemli bir anahtardır. Bu anahtarı iyi kullanmalıyız. Bu sebeple akıllı kent idealine giden yolda büyükşehir belediyemiz için atılacak her adımda ekoloji ve teknoloji kılavuzumuz olacaktır. Üreten; ürettiğini iyi değerlendiren,Enerji ve iletişim ağları güçlü,Kır ve kent etkileşimi güçlü,Sosyal sermayesi güçlü,Ekonomik olarak kendine yeter Balıkesir akıllı kenti için çalışmalarımız devam edecektir"şeklinde konuştu.


TÜRKİYE VE BALIKESİR’DE ÖNEMLİ YATIRIMLARA İMZA ATILDI

Türkiye ve Balıkesir’de son yıllarda ulaşım, sağlık, eğitim ve diğer alanlarda çok önemli yatırımlara imza atıldığını hatırlatan Balıkesir Valisi Mustafa Yaman "Yani hem Türkiye hem ilimiz ciddi bir değişim içerisindedir. Kentleşmenin bu değişimde en önemli öğelerinden birisi olduğunu söyleyebiliriz ve bu değişimin doğru yönetilmesi; kültür, ahlak, ekonomi, idari, siyasi ve sosyal açıdan son derece önemlidir. Bugün altyapı, çevre, sanayileşme, konut, sosyal ve kültürel miras, konforlu ve sağlıklı yaşam gibi bir çok başlığı şimdiden planlayabilmeliyiz"dedi.

Yapılan konuşmaların ardından 9 Eylül Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, “Balıkesir’in Depremselliği” konulu bir sunum gerçekleştirdi. Sözbilir “Balıkesir, çok güzel bir ilimiz. Doğası gereği çok önemli bir nitelik. Bu güzelliklerin büyük bir bölümü bölgenin jeolojik yapısıyla ilgili. Bu kadar güzel özellikleri yansıttığı kadarıyla bir de yarattığı depremsellik var"şeklinde konuştu.


BÜYÜKŞEHİR’İN PLANLARINI TAKİP EDİYORUZ

Sözbilir’in yaptığı sunum sonrası BAÜ’de görevli Prof. Dr. Abdullah Soykan’ın yöneticiliğini yaptığı, “Kentsel Gelişimde Yerel Yönetimlerin Yeri ve Önemi” konulu panele geçildi. Karesi Belediye Başkanı Yücel Yılmaz “Şehrin karakterini belirleyen aslında ekonomisidir. Balıkesir’in karakterini 1950’lerde tarım, 1970’lerde sanayi belirlemiş. Bandırma ve Edremit’in gelişmişlik açısından merkezden farkı yok. Biz en büyük başarının Büyükşehir ile kamu dairelerinin ortak çalışması olarak görüyoruz. Bilginin toplanması gerekiyor. Yerelin dinamiğine Ankara’nın yetişmesi mümkün değil. Biz yerel yöneticiler olarak Büyükşehir’in planlarını takip ediyoruz"dedi.

Kent vizyonunun önemine değinen Altıeylül Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu "Yaşadığımız şehirlerin mutlaka bir dili olmalı ve sadece binalardan ibaret olmamalı. Yaşadığımız şehirler şairlere ilham olmalı. Şehrin sakinleri sadece şehrin sakini gibi olmamalı, şehrin sahibi gibi olmalı. Balıkesir, Büyükşehir olduktan sonra bütün şehir de oldu. Bizi biz yapan değerleri yok etmemiz lazım. Gelecek ile ilgili olarak Balıkesir’in olmazsa olmazları var” şeklinde konuştu.



Hürriyet 




Haber Balıkesir Birlik Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;



Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Balıkesir Valiliği ve Balıkesir Üniversitesi’nin birlikte düzenlediği “Balıkesir 2. Kent Sempozyumu” toplantısı Karesi AVM’de gerçekleştirildi. Büyük tarihsel, kültürel ve doğa güzelliklerine sahip Balıkesir’in ele alındığı, Balıkesir Akademik Odalar Birliği ve akademisyenler tarafından desteklenen Sempozyumda konuşma yapan Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, kentin gelişim ve kalkınma vizyonu hakkında katılımcılara bilgi verdi.  Balıkesir’in 30 Mart 2014 tarihinden itibaren Büyükşehir Belediyesi statüsü kazandığını ve yönetim tarzının bütüncül bir bakış açısı sergilediğini kaydeden Başkan Uğur, doğru ve akılcı bir planlamayla Balıkesir’i geleceğe hazırlayacaklarını söyledi.


Başkan Uğur: “Gelip Geçilen Kent Balıkesir’den HÜB Kent Balıkesir’i Yakalamalıyız”

Daha hızlı ve kaliteli hizmet ekseninde “Akıllı Kent” olgusuna dikkat çeken Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, merkezi hükümetin ve yerel yönetim projeleriyle Balıkesir’in çok önemli bir noktaya geleceğini belirtti.  Başkan Uğur, sözlerini şöyle sürdürdü: “ 3, Köprü ve Kuzey Marmara Otoyolu, Çanakkale Köprüsü ve İzmir İstanbul Otoyolu sonucunda kurulan Golden Ring(Altın Yüzük), Balıkesir’i Marmara ve Ege’nin merkezine taşıyor. Tüm bu projelerin tamamlanması sonucunda oluşacak fırsatların hepsini çok ama çok iyi değerlendirip ‘Gelip geçilen kent Balıkesir’den, HÜB Kent Balıkesir’i Yakalamalıyız. HÜB Kentler birçoğunuz için yeni bir kavram. HÜB Kentler; bölge içindeki konumları ve ulaşım avantajları nedeniyle enerji, lojistik ve bilgi konularındaki ekonomik taleplere verimli biçimde yanıt vermek için, minimum yatırım, zaman ve çabanın harcandığı, bölgesel bağlantı noktası ve ekonomik odak niteliğindeki kentlerdir. “HÜB Kentler” iş gücü ve ekonomik aktiviteyi tetikler, gelişim için; doğru planlama kararları, akıllı büyüme stratejileri, yerel iş gücü, ekonomik gelişim ve hizmet verme kapasitesi önemli rol oynar. Fiziksel bağlantılar, toplumsal bağlantılar ve enformatik bağlantılar HÜB Kentler için önemli unsurlardır. İşte biz bu kapsamda Balıkesir’imizi geleceğe hazırlıyoruz.2000’li yıllardan itibaren “akıllı” yani “smart” kavramı kentlerle birlikte anılmaya başladı. AB 2008 yılında akıllı kent stratejisini ve yol haritasını ortaya koydu. Akıllı Ekonomi, Akıllı Toplum, Akıllı Yönetim, Akıllı Hareketlilik, Akıllı Çevre gibi alt başlıklar var. ” dedi.


Başkan Uğur “Tüm Projelerimizin Merkezinde İnsan Var”

Marmara ve Ege denizine kıyısı bulunan, 18 bin kilometrekare yüzölçümüne sahip Balıkesir’i akılcı planlamak için sağlam bir veri tabanı oluşturduklarını kaydeden Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, eski planlarla Balıkesir’in sağlıklı planlanamayacağını belirtti. Başkan Uğur, konuyla ilgili şunları söyledi: “Merkez Bölgemizi inceleyecek olursak burada yatırımlar neden yavaş ilerliyor. Çünkü Karesi ve Altıeylül halen 1988 planlarıyla yönetilmeye çalışılıyor. Biz bu sıkıntıları gördüğümüz için il bütünüyle halihazır haritalar, bölge bölge jeolojik, jeoteknik ve mikrobölgeleme ve 1/5000 Nazım İmar Planları ve 1/1000 uygulama imar planlarının ihalelerine çıktık. Göreve geldiğimizden beri maalesef gördüğümüz en önemli sorunlardan biri daha önceden yapılan imar planları ve imar uygulamalarıdır. Özel sektör 5 bin metrekare bir alanda yatırım yapmak istiyor sunabileceğimiz bir alan yok. Hava Mânia sınırı kentin üzerine çökmüş bir kâbus. Kentin kurulduğu yer maalesef zemin sıvılaşmasının en yoğun olduğu bölge. Kazıyorsunuz 3 metrede her yerde su çıkıyor, tabi bu da ciddi bir deprem riski oluşturuyor. Kentimizi kuzeye doğru sağlam anaç kayalara doğru taşımamız gerekiyor. Organize Sanayi Bölgemizi büyütüyor ve geliştiriyoruz. Çay Deresi ve Çamlık Projelerimiz var. Bu projeleri niye bu kadar önemsiyoruz. Yılda 1. 5 milyon turist Balıkesir merkezde 1 saat bile durmuyor. Bu geçen turistin bir kısmını 1 gece merkezde konaklatabilir isek merkez için müthiş bir ekonomik canlandırma gerçekleştireceğiz. Sanayicimiz nitelikli iş gücünü barındırmıyor. Çünkü nitelikli vakit geçirebileceğimiz altyapı alanlarımız yok. Sanayicimizin esnafımızın yerlerin ürettiği ürünleri sergileyebileceği bir fuar ve kongre merkezimiz yok. Şu an temelini attık inşaatı hızlı bir şekilde devam ediyor. Geçen hafta çocuk köyümüzü açtık. Beş günde tam 65 bin ziyaretçi burayı ziyaret etti. Keza Çamlık dünya markası olacak. İnsanlar o alana gelip Vav harfinin fotoğrafını çekecek. Otel firmaları kentimize yatırım yapmayı planlıyor. Tüm bu projeler çok nitelikli altyapı projeleri ve hepsinin merkezinde insan var ”


Bölgelerin Dinamikleriyle Yerelde Kalkınma

Balıkesir’e yönelik planlamaların üç ana bölge üzerinden yapıldığını ifade eden Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, bölgelerin dinamiklerinin göz önünde bulundurulduğunu söyledi.  Merkezde 1000 Yataklı Şehir hastanesinin önündeki bölgeyi nitelikli ticari alana dönüştürmeyi planladıklarını ifade eden Başkan Uğur, bu alana yapılacak yeni iş alanlarıyla Altıeylül ilçesine değer katacağını söyledi. Aynı şekilde Karesi’nin de gelecek vizyonunda önemli görevlerini üstleneceğini kaydeden Başkan Uğur, Bandırma’yı da 2025 yılında 700 bin insanın yaşadığı bir şehir olarak planladıklarını söyledi. Sanayi yatırımlarının Bandırma bölgesinde yoğunlaşacağını açıklayan Başkan Uğur, “ İstanbul-Kocaeli- Bursa ekseninde sanayiciler Bandırma’ya yatırım yapmak istiyor. Çünkü Marmara bölgesinde denizden 20 metre açıldıktan sonra suyun derinliği 25 metre olan başka bir alan yok. Türkiye’nin 150 milyon dolar cari açığının 15 milyar dolarını buradan karşılamak mümkün. O yüzden tüm kimya ve metal sanayicileri burada yerlerini almışlar. Önümüzdeki aylar içerisinde Bandırma Belediyemizle birlikte Rotherdam oradan da Brezilya’ya geçeceğiz. Dünyadaki temiz çevreci ve birbirleri ardına eklemlenen Proses yapılanlarını inceleyeceğiz, Türkiye’deki coğrafi konum özelliklerini kullanarak yerli ve yabancı sanayicileri Bandırma’da buluşturup bilgi teknolojilerinin Balıkesir’e gelmesini sağlayacağız. Bunu yaparken de İstanbul ve Bursa’nın düştüğü hatalara düşmemek için Bandırmamızı bugünden bu projeksiyonda planlayıp gecekondulaşmanın da önüne geçeceğiz. Körfez bölgemizin gelecek vizyonuna baktığımızda müthiş potansiyeli olan bir coğrafya. Maalesef belde belediyelerimiz elinde altyapısız bir şekilde mevzii planlarla yitirdiğimiz ve niteliği kaybolmaya yüz tutmuş doğa ile karşı karşıyayız. Acil müdahale etmemiz gerekiyor. Körfez Bölgemizi bir bütün olarak planlayacağız. Bu yüzden kıyı alanlarıyla ilgili master plan ihalesine çıktık.  Ayvalık Köprüsünü hayata geçireceğiz. Kurvaziyer turistini bu bölgeye çekmeye çalışıyoruz. Bunun planlamasını yapıyoruz. Zeytincilik ve süs bitkilerimizi geliştirmek için Burhaniye’de bir tarımsal teknopark gerçekleştiriyoruz. Bu bölgede sağlık turizmi yatırımlarını çekmeye çalışacağız. İstanbul’un kongre turizmi yükünün bir kısmını Gömeç bölgemize çekmek için uğraşıyoruz. Tüm bunlar hayata geçip kırsal ve ekolojik turizmde gerçekleştirdiğimizde bu bölgenin sorunlarını çözüp yerelin kalkınmasını sağlayacağız.  ” dedi. Balıkesir’in en önemli dinamiklerinden tarım ve hayvancılığın gelişmesi için gerekli altyapıyı hazırladıklarını dile getiren Başkan Uğur, hayvansal atıkların enerjiye dönüştürülmesi ve ekonomiye kazandırılması için gerekli çalışmaları yürüttüklerini söyledi. Başkan Uğur’un konuşmasının ardından Prof. Dr. Hasan Sözbilir, “Balıkesir’in Depremselliği” konusunda katılımcılara bilgi verdi. Sözbilir’in konuşmasının ardından verilen aranın ardından Prof. Dr. Abdullah Soykan’ın oturum başkanlığında Altıeylül Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu, Karesi Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Burhaniye Belediye Başkanı Necdet Uysal ve Bandırma Belediye Başkan Vekili Şerafettin Engüdar kentleşme konusunda konuşma yaptı.



Balıkesir Birlik 




Haber Habertürk Egeli Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;



Balıkesir Valiliği, Büyükşehir Belediyesi ve Balıkesir Üniversitesi'nin birlikte düzenlediği "Balıkesir 2. Kent Sempozyumu" toplantısı Karesi AVM'de gerçekleştirildi. Sempozyumda konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, kentin gelişim ve kalkınma vizyonu hakkında katılımcılara bilgi verdi. 

Balıkesir'i akılcı planlamak için sağlam bir veri tabanı oluşturduklarını, imar planı ihalelerine çıktıklarını kaydeden Uğur, "Özel sektör 5 bin metrekare bir alanda yatırım yapmak istiyor, sunabileceğimiz bir alan yok. Kentin kurulduğu yer maalesef zemin sıvılaşmasının en yoğun olduğu bölge. Kazıyorsunuz 3 metrede her yerde su çıkıyor. Kentimizi kuzeye doğru sağlam anaç kayalara doğru taşımamız gerekiyor" dedi. 



Habertürk Egeli 


Geri Dön