24 / 04 / 2024

Balıkesir Alibey Adası imara mı açılıyor?

Balıkesir Alibey Adası imara mı açılıyor?

Balıkesir Ayvalık'taki Alibey Adası’nın bir bölümü olmak üzere toplam 72 doğal SİT alanındaki mutlak koruma alanlarının yapılaşmaya açılması planlanıyor. Ayvalık Belediye Meclisi plana karşı çıktı.



Pateriça, Hakkıbey Yarımadası, çiçek Adası ve Cunda olarak bilinen Alibey Adası’nın bir bölümü olmak üzere toplam 72 doğal SİT alanındaki mutlak koruma alanlarının imara açılması öngörülüyor. Bakanlığın konuyla ilgili görüşünü sorduğu Ayvalık Belediye Meclisi, doğal sit alanlarının imara açılmasına karşı çıktı. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ile Ak Partili Belediye Meclis üyelerinden de bakanlığın tabiat parkını imara açma projesine itiraz geldi. 


‘Saldırı kapsamlı’


Ayvalık Tabiat Platformu Sözcüsü Şükrü Kaygısız, 2009’dan bu yana tabiat parkı içinde bulunan alanda değişiklik yapılmasının istediğini belirterek, “Ayvalık 20 adayla Türkiye’nin en büyük tabiat parkına sahip. Cunda Adası da bu parkın içinde kalıyor. Son yıllarda yapılaşma olmayan Cunda’nın kuzey kısmı büyük sermaye sahipleri tarafından satın alındı. Buranın hangi amaçla alındığı belli. Bu alanları alan kişilerin sit alanı olan bölge ile ilgili planları olduğu açık. Biz 2010’da bu tehlikeyi geri püskürttük. Ama bu son saldırı çok kapsamlı ve dolambaçlı. Eskiden 2. derece doğal sit alanında hiçbir şekilde yapılaşmaya izin verilmezdi ama şimdi turizm, konut, seracılık gibi her türlü yapılaşmaya açıldı. Cunda eskiden 1. derece sit alanıydı. Şimdi ise üçe böldüler. El değiştiren arazilerin olduğu çoğu alanı 3. derece sit alanına düşürdüler. Burada 400 dönüm araziden bahsediyoruz” dedi.



Milliyet


Geri Dön