25 / 04 / 2024

Balıkesir-İzmir ve Aydın Nazilli Raybüs seferleri açıldı

Balıkesir-İzmir ve Aydın Nazilli Raybüs seferleri açıldı

Yapım ve onarımları tamamlanan Balıkesir Körfez Havaalanı, İzmir Sığacık Yat Limanı ve Aydın-Nazilli Raybüs seferleri dün törenle hizmete açıldı



Açılışı Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım tarafından yapılan ve 'Aydın-Nazilli' hattında karşılıklı 4 sefer yapacak olan yeni teknoloji raybüslerin ilginç bir tarihi geçmişi bulunuyor. Atatürk'ün doğduğu yıl olan 1881'de inşa edilen 45 kilometrelik hat, o gün bugündür bakım görmüyordu. 130 yıl aradan sonra hattın bakım ve onarımı gerçekleştirildi. Böylece, daha önce 30 kilometre süratle gidilen hatta, raybüslerin hızı 90 kilometreye çıktı. Aydın-Nazilli hattı, yıllık 1 milyon 100 bin yolcu kapasiteli.

Bakan Yıldırım, açılışta yaptığı konuşmada, "Atatürk'ün doğum tarihi ile demiryolu ile tanışan Türkiye'de 130 yıl önce yapılan hız yarıya düşmüş. Demiryollarına bakılmamış, ilgisiz bırakılmış, kaderine terk edilmiş. AK Parti hükümeti olarak biz demiryollarının yenilenmesini, trenlerin modernleşmesini kendimize ödev bildik." dedi. Yıldırım, konuşmasında ayrıca, Aydın'ın Tepecik beldesinde bulunan Çıldır Havaalanı'nın atıl durumdan kurtulacağı müjdesini verdi. Açılışını Bakan Yıldırım ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek'in yaptığı havalimanı ise muhalefeti birbirine düşürdü. MHP ve CHP'li belediyeler havaalanını paylaşamadı. 3 bin metrelik pistin küçük bir kısmı Burhaniye, geriye kalan kısmı ise Edremit ilçesi sınırlarında kaldı. CHP'li Burhaniye Belediyesi, havaalanına 'Uçaklar Burhaniye'den kalkar, Burhaniye'den iner' pankartı asınca ipler koptu. MHP'li Edremit Belediyesi'ne bağlı zabıta ekipleri pankartı indirmeye çalışınca iki belediyenin zabıta ekipleri arasında arbede çıktı.

Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek havaalanı açılışında yaptığı konuşmada, "Bu hizmet hepimizin. Sadece 1-2 ilçenin değil, Türk milletinin havaalanıdır." dedi. Konuşmasında terörist saldırılara değinen Ulaştırma Bakanı Yıldırım ise "Bugün sadece Edremit'te Körfez'de değil, Şırnak'ta da Yüksekova'da da havaalanı inşa ediliyor. Teröre inat ülkemizin kalkınması, refahı yurdun dört bir köşesinde hız kesmeden devam ediyor ve devam edecek. Gitti rantiye, geldi şantiye. Türkiye'yi şantiye haline getirdik." dedi. Balıkesir Körfez Havaalanı, yenilenen pist ve terminal binası, uluslararası uçuşlara uygun hale getirildi. Daha önce 2080x30 metre olan pist, 3000x45 metreye yükseltildi. 1 uçaklık apron kapasitesi 4 uçağa çıkarıldı. Yıllık yolcu kapasitesi de 22 binden 214 bine yükseltildi. Bakan Yıldırım'ın dün açtığı 'Sığacık Yat Limanı' ise yap-işlet-devret modeliyle inşa edildi. 5 milyon 300 bin dolar yatırım bedeliyle Polin İnşaat tarafından inşa edilen liman, 12 milyon 750 bin dolara mal oldu. Limanın yat kapasitesi 600.
Zaman


Geri Dön