19 / 04 / 2024

Balıkesir'de 5 mega proje hayata geçiriliyor!

Balıkesir'de 5 mega proje hayata geçiriliyor!

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Bandırma'da bulunan Çelebi Limanı konumu itibariyle ülkenin en önemli limanlarından bir olmanın yanında, tüm ülkeye uzanan demiryolu bağlantısı ile kombine taşımacılıkla her türlü yükün kaldırabilecek bir liman.



Bölgede ticaretin önemli bir kısmı deniz yolu ile gerçekleşiyor. Liman, İstanbul'dan soma Marmara Denizi'nde ki en büyük ikinci, Türkiye'nin ise en büyük beşinci limanı. İlçenin lojistik üs haline gelmesi planlanmış. Planda önerilen organize sanayi bölgesini teğet geçen demiryolu ile karayolu üzerinde ve OSB içerisinde lojistik park; deniz kıyısında ise 1500 metre uzunluğunda liman inşa edilmesi planlanıyor. 9 milyar dolarlık yatırım bütçesi olan bu proje ile 300 bin kişinin istihdam edeceği öngörülüyor. 


GÖKKÖY ÜS OLACAK

 Lojistik projelerinin bir tek Bandırma Bölgesi ile sınırlı kalmadığı dikkat çekiyor. 

Tüm bu gelişmeler ile lojistik sektörünün, uzun vadeli planlarda, Balıkesir'in, temel ekonomik faaliyetlerinden biri haline gelecek gibi gözüküyor. 

Bu amaçla Balıkesir Merkez İlçesi'nde planlanan Gökköy Lojistik Köyü de merkezdeki sanayi bölgeleri ve tren yolu hattına entegre konumu ile önemli bir yere sahip. Devlet Demir Yolları tarafından projelendirilen Balıkesir Gökköy Lojistik Köy çalışmaları devam etmekte. 23.000.000 liraya mal olacak lojistik köyün, Ege ve Marmara Bölgesi'nin önemli taşıma üslerinden biri haline geleceği öngörülüyor. 

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, projeleriyle yatırımcılarla buluşmaya devam ediyor. 

Kentin vizyon projeleri olarak Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur tarafından lansmanı yapılan, ardından ulusal ve uluslararası platformlarda yatırımcılarla buluşturulan şimdilerde ise tek tek hayata geçmeye hazırlanan projelerde, kentin konumunun avantajları çok iyi değerlendirilmiş. 


ULAŞIM KISALIY0R 

Güney Marmara Bölgesi'nde bulunan Balıkesir; İstanbul, Bursa ve  İzmir  gibi büyük kentlerin etki alanında bulunan ve bu kentleri birbirine bağlayıp etkileşimini sağlayan konumda. Bandırma, Bursa-Kocaeli-İstanbul eksenine sığamayan sanayi tesisleri için konumu ve ulaşım imkanları ile doğal bir çekim merkezi durumuna gelmiş. Planlanan Bandırma-Izmir Yüksek Hızlı Tren Hattı, Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu gibi projeler de ulaşım imkanlarını destekleyecek nitelikte. Bandırma- İzmir Demiryolu Hattı projesi, Ege'yi Bandırma ve Tekirdağ Limanları ile Avrupa Kıtası'na bağlayacak olan yük ve yolcu taşıma hattı olarak hizmet verecek. Aynı zamanda Bursa bağlantısı ile de Ankara- İstanbul hattına bağlanacak. Diğer bir ulaşım projesi olan Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolunun tamamlanması ile İstanbul-Balıkesir ulaşımı 4-4.5 saatten 1.5 saate düşecek. 

Nisan ayında ihalesi yapılacak olan Çay Deresi Rekreasyon Projesi 240.000 m2'lik bir alanda tasarlanmış. Rekreasyon Projesi olarak belirtilen proje; ticaret birimleri, çocuk eğlence alanları, spor alanları, kongre ve fuar merkezi gibi birçok fonksiyonu içinde barındırıyor. Kongre ve Fuar Merkezi'nin bölgesel fuarlara ev sahipliği yapması amaçlanıyor. Kongre ve Fuar , Merkezi, Balıkesir halkının düğün, balo, gala gibi özel etkinlikleri için verecek. Tüm bunlar düşünüldüğünde kent, farklı bölgelerinde farklı özellikleri ile ön plana çıkabilecek bir potansiyele sahip. 

Bu amaçla geliştirilen projeler ise katılımcı olarak yer aldıkları organizasyonlarda ilgililerine tanıtılıyor. 

Körfez ilçelerinden Ayvalık ise yerli ve yabancı turistler tarafından kentin en fazla bilinen turizm bölgesi. Ayvalık için "Adalar Kenti" ismi de kullanılmakta. Tabiat parkında 22 adanın 19 adedi yer alıyor. Adalar ile Ayvalık kıyı şeridi bir iç deniz oluşturuyor ve bu dunun Ayvalık'ı korunaklı bir koy haline getirmiş. Balıkesir' in en çok turist çeken bu ilçesi, kente gelen turist sayısının yüzde 45'ine sahip. Kıyıda bulunan 7 km uzunluğunda ve 100 metre enindeki Sarımsaklı Plajı ise Türkiye'nin en uzun plajı özelliğini taşıyor. 

Sarımsaklı Plajı projelere de konu edilmiş. 

Türkiye'nin en güzel plajlarından biri ve mavi bayrağı bulmuyor. Projesinde; 260.000 m2 alanda beach clublar, localar, yürüyüş ve alışveriş alanları planlanmış. 

Bölgeye gelen turizm yatırımcılarının dikkatini çeken bu proje, yabancı turist çekme açısından da ülkemiz açısından büyük bir öneme sahip. 

Kıyı turizmi için kentin önemli noktalarından olan Erdek, Marmara Adası ve nüfusu yaklaşık 2.500 iken 95.000'lere çıkan Avşa Adası bu potansiyelde büyük paya sahip. Erdek, İstanbul'a, yakın olması nedeniyle kısa zamanlı tatil tercihleri için en uygun mekan konumunda. 

Çay Deresi Projesi'nde dikkat çeken ve şimdiye kadar örneğine çok sık rastlamadığımız bir yenilik de 'Çocuk Köyü'. Güney Marmara Bölgesi'nin en büyük çocuk eğlence merkezi bu projede hayat buluyor. 4.500 m2'lik inflatable kapalı alan içinde onlarca dev oyuncağın yer alacağı çocuk köyünde yer alan 'tuby jump' ekipmanı sadece çocuklara değil yetişkinlere de adrenalin hücumu yaşatacak. Projede 27.000 m2'lik ticari alan da bulunmakta. Proje içinde 1000 metre uzunluğunda ve 30 metre genişliğinde bir kanal bulunuyor. 


TELEFERİK YAPILACAK 

Gerçekleşecek teleferik projesi ile kentin simgesi haline gelen Çamlık Tepesi'ne çıkış sağlanabilecek. Çamlık Tepesi ile Çay Deresi Projesi'ni birbirine bağlayan teleferik ile hem çamlık tepesindeki etkinliklerin şehre bağlanması kolaylaşacak, hem de panoramik ulaşım sağlanacak. Çay Deresi Rekreasyon Projesi'nin gerçekleştirileceği alanda bulunan hal ise kent merkezinden uzakta devasa bir alanda yeniden hayat bulacak. 

Modern bir kompleks niteliği taşıyan proje alanında 3 adet sosyal tesis ve dini tesis de bulunuyor. 


ZİRVENİN EV SAHİBİ OLACAK 

Bunun yanı sıra Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, her yıl GYODER tarafından düzenlenen Gelişen Kentler Zirvesi'ne de bu yıl ev sahipliği yapacak. 6-7 Mayıs tarihlerinde gerçekleşecek olan ve yoğun ilginin olmasının beklendiği zirvede projeler bir kez daha yatırımcılar ile buluşacak ve Balıkesir'de neler olduğu konuşulacak. 

Ayvalık'a gidenlerin görmeden dönmemeleri gereken yerlerinden biri de Cunda Adası. İlçe sınırında bulunan 22 adadan tek yerleşime açık olan Cunda Adası, Alibey Adası olarak da bilinmektedir. Ada nüfusunun çoğunluğu ise mübadele döneminde göç eden Türklerden oluşmaktadır. Önce taş evler karşılıyor sizi. Bu müstakil evlerin çoğu otel olarak restore edilmiş. Rum mimarisinin etkileri bu yapılarda görülüyor. Dar sokaklarda begonyalar eşliğinde bu sokaklarda gezmenin farklı tadı hissediliyor. Cunda sahili balıkçıları ile ün yapmış. Kıyı boyunca yan yana dizilmiş balıkçılarda Ege Denizi'nin taze balıklarının tadı bir başka oluyor. Balıkçılık adada bu yüzden önemli bir geçen kaynağı konumundadır. 



Sabah Egeli


Geri Dön