29 / 03 / 2024

Balıkesir'de konut satışı yüzde 2 arttı!

Balıkesir'de konut satışı yüzde 2 arttı!

İnşaat sahibi Galip Ertekin, Türkiye genelinde olduğu gibi Balıkesir'de de konut satışlarında yüzde 2 artış yaşandığını açıkladı. Ertekin, bu konuda kaynak olarak Periskop Analiz'in 2016 Nisan ayı raporunu gösterdi.



Türkiye genelinde konut satışlarında 2016'nın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 2 artış görüldüğünü belirten inşaat sahibi Galip Ertekin, bu konuda kaynak olarak Periskop Analiz'in 2016 Nisan ayı raporunu gösterdi. 


Rapora göre Mart ayı itibariyle son bir yıllık süreçte konut kredisi kümülatif değişiminin yüzde 12 artış gösterdiğini dile getiren Ertekin, "Geçen yılın aynı döneminde yüzde 17 büyüyen konut kredileri bu yıl yüzde 12 büyümeyi başarmış bulunuyor. Raporda kredi miktarının 2016'nın ikinci çeyreğinde durağanlaşacağı, ancak yıl içinde yeniden hareketleneceği öngörülüyor" dedi. 


Ertekin, 2016 ilk çeyrek sonu itibariyle Türkiye genelinde toplam konut satışlarının geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 2 artış kaydettiğini, ipotekli konut satışlarının ise yaklaşık yüzde 17 oranında azaldığını belirtti. 


"SON İKİ YILLIK ARTIŞ YÜZDE 18" 


Galip Ertekin, 2015 Mart sonu itibariyle bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 15 artış gösteren konut satışlarının, son iki yılın aynı döneminde yaklaşık yüzde 18 artış gösterdiğini ifade ederek, 2016 yılı ilk çeyrek sonu itibariyle, 2015 senesinin aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 1 azaldığını belirtti. 


ERTEKİN, EV ALACAKLARI UYARDI 


Ertekin, açıklamasında yatırım amaçlı ev alacaklara da önerilerde bulundu. Oturmak için ev alırken dikkat edilmesi gereken hususların olduğuna dikkat çeken Ertekin, "Satın alınacak konutun konumu, yapısı, sosyal alanları ve peyzajı önemli. Evin lokasyonu (yer, konum, mevki, yerleştirme, yer belirleme), yatırım amaçlı konut alırken dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan biridir. Aldığınız evin konumu gelişmeye ve yapılaşmaya müsait olmalı. 


Kısa, orta, uzun vadede size getirilerini öngörebilmelisiniz. Evin bulunduğu konumun değerlenme potansiyeli nasıl? Bu gibi soruları kendinize sorun, gerekirse uzmanlardan destek alın ve yatırım kararınızı öyle verin" dedi. 


"DOĞRU FİRMAYI TERCİH EDİN" 


Yeni başlayan bir projede doğru firmanın tercih edilmesi gerektiğinin altını çizen Ertekin, "Yeni başlayan bir projeyi satın alırken, saygın ve güvenilir bir firma olmasına özellikle dikkat edin. Firmaların geçmiş dönemdeki performansları bu noktada çok önemli. Tamamlanmış projelerinin olması, referanslarının olması doğru bir karar vermenizde yardımcı olacaktır. Daha önce biten projelerde insanların sorunsuz yaşaması, mutlu olması ve firmanın bu işleri başarıyla teslim etmesi, sizin için iyi bir referans noktasıdır. Bütçenize uygun hareket edin. Her şeyde olduğu gibi, yatırım amaçlı ev alırken de bu kuralı asla unutmayın. Ev alırken bütçenizi zorlayacak bir ödeme planı yapmayın. Değişen ekonomik koşulları ve emlak piyasasını göz önünde bulundurmanızda fayda var" bilgisini verdi. 


"FAİZLERİ İYİ TAKİP EDİN" 


Ev alırken en çok karşılaşılan konulardan birinin de faizler olduğunu belirten Ertekin, "Hem birikim hesabınızı hem de konut kredinizi önemli ölçüde etkileyecek faizleri iyi takip etmek, işinizi kolaylaştıracak ve önünüzü daha rahat görmenizi sağlayacaktır. Birikim yaparken, mevduat hesabınıza daha yüksek faiz veren bir bankayı seçmek ileride size kazanç sağlar. Tam tersi olarak da konut kredisinde en düşükfaizoranı olan bankayı seçmek elinizi rahatlatacaktır. Faiz oranları çeşitli periyotlarda düşer veya yükselir, bu periyotları iyi takip edin. Örneğin, faizler düştüğünde bankanızdan kredinizi yeniden yapılandırmasını isteyebilir ya da faizler yükseldiğinde birikim hesabınızı başka bir şekilde değerlendirmek isteyebilirsiniz" diye konuştu. 




Cengiz GÜNER/Balıkesir Yeni Haber


Geri Dön