20 / 04 / 2024

Balıkesir'e Bilim Merkezi kuruluyor!

Balıkesir'e Bilim Merkezi kuruluyor!

Her biri için en az 10 milyon lira kaynak ayrılan bilim merkezlerinin 6'ncısı Balıkesir'de kuruluyor. İzmir'de ise Büyükşehir Belediyesi'nin TÜBİTAK'a henüz merkez yeri bile göstermediği belirtildi.



Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİ- TAK) ülkedeki 6'ncı bilim merkezini inşa etmek üzere Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ile protokol imzaladı. Bilim merkezi için protokol imzalanan kentler arasında henüz İzmir'in bulunmayışının Büyükşehir Belediyesi'nin bugüne kadar bir adım atmamasından kaynaklandığı kaydedildi.  İzmir  Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tancan Uysal, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin bilim merkezi kurulması için yer göstermesi ve vermesi gerektiğini ancak bunu şimdiye kadar yapmadığını belirtti. Prof. Dr. Uysal, bilim merkezlerinin 2016 yılı itibarıyla tüm büyükşehirlerde, 2023 yılı itibarıyla tüm illerde kurulmasına yönelik çalışmaların yerel yönetimlerle işbirliği içinde tamamlanması yönünde karar alındığını bildirdi. İzmir'in henüz TÜBİTAK ile bilim merkezi protokolü imzalamadığını dile getiren Uysal, "İzmir Büyükşehir Belediyesi kentte bilim merkezi kurulması noktasında en ufak bir girişimde bulunmadı. Merkez kurulması için yer göstermesi ve vermesi gerekiyor. TÜBİ- TAK bu iş için 10 milyon lira kaynak veriyor. Bu miktar 40 milyon liraya kadar çıkabiliyor. Yeter ki Büyükşehir Belediyesi yer göstersin ve TÜBİTAK'a bir proje sunsun. Bu konuda İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin sorumsuzluğu ve duyarsızlığı var" şeklinde konuştu. Bilim ve teknoloji merkezlerinin her yaştan farklı birikime sahip insanları bilimle buluşturmak ve bilgiyi kaynağından öğrenmelerini sağlamak, bilime olan merakı tetiklemek üzere tasarlanmış deneysel ve uygulamalı merkezleri olduğunu ifade eden Prof. Dr. Tancan Uysal, "Dünyada yaklaşık 2 bin 400 bilim merkezi bulunuyor. Her yıl 290 milyon kişi bu bilim merkezlerini ziyaret etmekte ya da bir bilim merkezi etkinliğine katılmaktadır. ABD'de her üç kişiden biri yılda en az bir kez bilim merkezine gitmektedir. Bu büyük gönüllü katılım, bilim merkezlerinin ilgi çekici olmasının ve topluma hizmet vermesinin doğurduğu büyük gücü doğrulamaktadır" dedi. 


GELECEĞİN İSTANBUL'U 

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, kentin hakim noktası Çamlık'ta bilim merkezi kurulması için TÜBİTAK ile ön protokol imzaladı. Bursa, Kocaeli, Konya, Kayseri, Elazığ'dan sonra Türkiye'deki 6. bilim merkezi projesi Balıkesir'de hayata geçirilecek. Balıkesir Bilim Merkezi için TÜBİTAK tarafından 20 milyon lira bütçe ayrıldı. Ahmet Edip Uğur, TÜBİTAK ile Balıkesir Bilim Merkezi yapımı ile Sismik Sınıf ve Sismik Değerlendirme Haritası protokollerini imzaladıklarını söyledi. "Geleceğin İstanbul'u Balıkesir" şeklinde değerlendirmeler yapıldığını dile getiren Uğur, şöyle konuştu: "Marmara Denizi 'altın yüzük' olarak ifade ediliyor ve bir ucunda Balıkesir bulunuyor. Balıkesir, lojistik önemli bir merkez. Turizmi, termali, madenleri ve hayvancılığıyla önemli bir merkez haline geliyor. Raylı sistem ve karayolu yatırımlarıyla Balıkesir, bir İstanbul olma yolunda ilerliyor. Biz de 'gelişen kentte çarpık yapılaşma olmasın' diye çaba harcıyoruz." 



Sabah 


Geri Dön