23 / 04 / 2024

Balkan Üniversitesi'ne külliye inşa ediliyor!

Balkan Üniversitesi'ne külliye inşa ediliyor!

TBMM AK Parti İstanbul milletvekili ve Uluslararası Balkan Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Hüseyin Bürge, ''Bu inşaat işadamlarının sahiplenmesiyle oluşan bir hadisedir. 60 bin metrekare kapalı alanı olan bir külliye olmasını hedeflediğimiz bir yer.''dedi.




Uluslararası Balkan Üniversitesinin külliyesindeki inşaat çalışmalarını yakından görmek amacıyla geçtiğimiz günlerden bu yana Makedonya’da bulunan TBMM AK Parti İstanbul milletvekili ve Uluslararası Balkan Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Hüseyin Bürge, Yeni Balkan Gazetesi'ne röportaj verdi.


Üniversitenin mevcut çalışmaları ve külliyedeki inşaat hakkında bilgi veren Bürge, Uluslararası Balkan Üniversitesi olarak gelecekle ilgili hedeflerini de okurlarımızla paylaştı.


Balkan Üniversitesi ne külliye inşa ediliyor!


Üniversitenizin eğitim faaliyetleri hakkında ne gibi bilgiler verebilirsiniz?


2012-2013 eğitim yılında Şanghay kriterlerine göre Makedonya’nın en başarılı üniversitesi seçildik. Bu başarının devam etmesini istiyoruz. Üniversitemiz 7 fakültesi, 22 bölümüyle hizmet veriyor. Dünya standartlarına göre en ideal öğretim görevlisi-öğrenci sayısı 1 hocaya 20 öğrencidir. Bizim üniversitemizde 1 hocaya 17 öğrenci düşüyor. İdealin de daha güzelini yapıyoruz çünkü bizim kaliteli bir eğitim vermekten başka amacımız yok. 


Şu anda bin 200’ün üzerinde öğrencimiz bulunuyor. Yeni külliyemizde 6 bin öğrenci kapasitesi olacak. Üniversitemizde birçok ülkeden gelen öğrenci yer alıyor. 


Biz ufku açık ve kaliteden ödün vermeyen,bilişim sistemi olan ve dünya ile entegrasyonu bulunan bir üniversite haline geleceğiz. Üniversitemizde eğitim veren hocaları kalite anlamında üst düzey konumda. Kaliteli bir öğrenci yetiştirmek istiyorsanız, kaliteli öğretim üyeleriyle işe başlamanız gerekiyor. Burada da etnik grupları ötelemeden, kariyeri yüksek olan hocalarla iş yapmak istiyoruz. 



Üniversiteye gösterilen ilgiden memnun musunuz?


Bize gösterilen ilgi her geçen sene artıyor. Biz Üsküp Eğitim Kültür Vakfı olarak farklı oranlarda öğrencilerimize burs vermeye çalışıyoruz. Her yıl Sırbistan, Karadağ, Kosova, Arnavutluk, Bosna Hersek ve Makedonyalı öğrencilerimizi sınava tabi tutup başarılı olanları bursla okutuyoruz. 2012 yılına kadar Balkan bölgesindeki öğrencilerin hepsi burslu okudu. 2012’den bu yana imtihanla okulumuza kayıt yaptırmayı başaran öğrencilere, burayı daha fazla sahiplensinler diye kişi başı yıllık harç 200 avrodur. 


Bazıları burasıyla hiçbir ilgisi olmadan, öğrencilerin üniversitede ciddi paralarla okutulduğunu söylüyorlar. Kolejlerin 5-6 bin avro yıllık ücret aldığı bir yerde biz öğrencilerden sadece 200 avro alıyoruz. Bu iftiraları atanlara diyecek laf bulamıyorum. 



Külliyenin inşaatı ne durumda? Yeni binalara ne zaman taşınacaksınız?


Biz vakıf üniversitesiyiz ve bu inşaat işadamlarının sahiplenmesiyle oluşan bir hadisedir. Yaklaşık 60 bin metrekare kapalı alanı olan bir külliye olmasını hedeflediğimiz bir yer. Rektörlükte, A ve B bloklarda çok iyi mesafe kat ettik. Bürokratik meselelerin de halledilmesi gerekiyor. Hayır parası bulduğumuzla yürüttüğümüz bir iş. Buranın tüm ihtiyaçlarını karşılamadan da taşınmak istemiyoruz. Fakat şunu söyleyebilirim ki 2016-2017 öğretim yılı içerisinde yeni yerimize taşınmayı planlıyoruz. 




Biz külliyemizin iyi bir yerde olmasını istiyorduk. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın Başbakanlığı döneminde sayın Gruevski’den yer talebinde bulunuldu. İçinde bulunduğumuz arazinin metrekaresi 1 avrodan tahsis edilmesi dolayısıyla, Cumhurbaşkanı Gyorge İvanov’a, sayın eski Başbakan Nikola Gruevski, BDİ lideri Ali Ahmeti’ye, Devlet Bakanı Furkan Çako ve TDP Genel Başkanı Kenan Hasipi’ye, Üsküp Şehir Belediyesi, Çayır ve Karpoş Belediye Başkanlarına, Ulaştırma Bakanlığı’na ve yardımda bulunan işadamlarımıza teşekkür ediyoruz. Onlar da buraya bir ticari üniversite değil vakıf üniversitesi olarak bakıyorlar. 





Yeni Balkan


Geri Dön