26 / 04 / 2024

Balta ifrazlı ne demek?

Balta ifrazlı ne demek?

Bir taşınmazın teknik usullere göre düzenlenen haritalarla gerek kazaen ve gerekse rızaen belli parsellere bölünerek, her parselin tapu kütüğünde ayrı bir sayfaya tescil edilmesine ifraz deniyor. Peki, balta ifrazlı ne demek?



Balta ifrazlı ne demek?

Tapu kütüğünde yapılan ayırma işlemi olan İfraz, tapu kütüğünde tek parsel olarak kayıtlı bulunan bir taşınmazın teknik usullere göre düzenlenen haritalarla gerek kazaen ve gerekse rızaen (yargı yoluyla veya anlaşarak) belli parsellere bölünerek, her parselin tapu kütüğünde ayrı bir sayfaya tescil edilmesi işlemi olarak tanımlanıyor.


İfraz işlemi gerekli belgelerin temin edilmesi, kadastro çalışmalarının yapılması ve harçların ödenmesi ile Tapu Dairesinde yapılıyor. 


Yapılan bazı ifrazlar, niteliğine göre "Balta ifrazlı" adını da alabiliyor. Peki, balta ifrazlı ne demek? Balta ifrazlı arsa nasıl olur?


Balta ifrazı..

Bir parselin, bir yola bakmayan iki yeni parsele bölünmesi durumunda, arkadaki parseli yola bağlamak üzere dar bir çıkmaz sokak yapılıyor. Bu tür ifraza parselin ve yolun biçimi bir baltayı andırdığı için balta ifrazı deniyor.


İmar yönetmelikleri gereğince genelde; Balta ifraz niteliğinde oluşmuş ve parsele 3.00 metreden az olmamak şartı ile mahreç sağlayan parsellerden yapılanmaya uygun olanlarına plan şartlarında yapılanma izni veriliyor. 



Tapu ifraz masrafları 2015!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön