24 / 04 / 2024

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi için tasarım yarışması düzenleniyor!

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi için tasarım yarışması düzenleniyor!

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi tarafından Üniversite Merkez Yerleşkesi için kentsel tasarım yarışması düzenleniyor. Türkiye’de 21 yıl aradan sonra gerçekleşen yarışmada birinci olana 100 bin TL'lik para ödülü var.



Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi  “Üniversite Merkez Yerleşkesi” için kentsel tasarım yarışması düzenliyor. Türkiye’de 21 yıl aradan sonra ilk kez bir üniversite yerleşkesi için ulusal bir yarışma düzenleniyor.


Yarışmanın duyurusu için yapılan toplantı üniversitenin toplantı salonunda gerçekleştirildi. Toplantıda Rektör Prof. Dr. Süleyman Özdemir, Bandırma Kaymakamı Günhan Yazar, Büyükşehir Belediye Başkanı Edip Uğur, Bandırma Belediye Başkanı Dursun Mirza ve yarışmayı düzenleyen kurulda yer alan kişiler yer aldı.


Yarışma hakkında bilgi veren Rektör Prof. Dr. Süleyman Özdemir bu ve bunun gibi yarışmaları yaparak üniversitenin geleceği ile ilgili olarak emin adımlar atmak istediklerini belirterek, “Balıkesir Üniversitesi’nden devir alınan 23 yıllık akademik birikim ile 23 Nisan 2015 tarihinde kurulan Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi olarak ihtiyaç duyduğumuz Merkez Yerleşke Projesi için ulusal düzeyde ödüllü bir Kentsel Tasarım Yarışması düzenlenmiştir.


Devamlı büyüme enerjisi gösteren Üniversitemiz, Bu yarışma ile akademik ve idari birimlerin fiziki yapı ihtiyaçlarını kentin coğrafi ve tarihi dokusuna özen gösteren bir yaklaşımla, çevreye ve doğaya duyarlı, hem fonksiyonel hem de estetik kaygılarla karşılamayı hedeflemektedir.


Bu yarışma, 1996 yılından sonra Türkiye’de bir Üniversite Yerleşkesinin bütünsel yaklaşımla tasarımı için açılan “ilk” ulusal yarışmadır.


Ayrıca İstanbul’un yükünü almak üzere 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planında Bandırma’ya yüklenen “Yeni Sanayi ve Liman Kenti” Vizyonuna paralel olarak açılan ikinci yarışma olma özelliğini taşımaktadır.


Bu yarışma ile insan odaklı, eğitim – öğretim faaliyetlerinin yanında öğrencilerin her alanda ihtiyaçlarının karşılandığı, modern, özgün, kent ve kentli ile bütünleşmiş bir yaşam alanı sunan, Ülkemiz için de örnek teşkil edecek bir mimari tasarım ve yerleşke Bandırma’ya kazandırılmış olacaktır.


Üniversitemiz bu yarışmayla birlikte, öğrenen mekân, yeşil yerleşke, yenilikçi yerleşke, teknolojik yerleşke, sürdürülebilir yerleşke, engelsiz yerleşke, genç dostu yerleşke, kadın dostu yerleşke, sınırsız yerleşke, yenilenebilir enerji kullanımı, akıllı binalar, akıllı ulaşım sistemleri, engelsiz, esnek ve modüler yerleşke tasarımı gibi yeni ve modern anlayış ve yaklaşımları da plan, tasarım ve uygulamanın içine taşımayı arzulamaktadır.


Yarışma sonucunda elde edilecek Master Plan ile Üniversitemizin hem bugününe, hem de on yıllar sonrası projeksiyonuna da cevap verebilecek bir yerleşke inşa edilecek.


Hilmi Güner – Mimar, Tülin Hadi – Mimar, Doğu Kaptan – Mimar, Murat Memlük - Peyzaj Mimarı, Doç. Dr. Savaş Zafer Şahin - Şehir Plancısı olarak bu isimlerden oluşan ve her biri kendi alanında ödüller almış, ülkemizin önde gelen isimleri olan yarışma jürisinin Ocak ayında başlamış olduğu çalışmalar sonucunda Yarışma Şartnamesi 7 Şubat tarihinde Resmi Gazete ’de yayınlanmış ve “Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Merkez Yerleşke Kentsel Tasarım Yarışması” duyurusuna çıkılmıştır.”dedi.


Bandırma Belediye Başkanı Dursun Mirza üniversitenin gelişmesi büyümesinin Bandırma’ya çok büyük katkısının olacağını belirterek, belediye olarak üzerlerine düşen görevleri fazlasıyla yerine getireceklerini iletti.


Büyükşehir Belediye Başkanı Edip Uğur ise Bandırma’ya çok önemli yatırımlar yapacaklarını ve bu yatırımların Bandırma’yı marka kent yapacağını söyleyerek, üniversitenin de bu gelişimden payını alacağını ve Bandırma’nın marka şehir olması konusunda ciddi katkısı olacağını aktardı.


Bandırma Kaymakamı Günhan Yazar’da projenin hayata geçmesiyle birlikte üniversitenin daha da büyüyeceğini belirterek, eğitimin ve üniversitenin Bandırma’ya katacağı değerin önemine değindi.


Yarışmada Danışman Jüri olarak: Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Özdemir, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur,  Bandırma Belediye Başkanı Dursun Mirza, Üniversite Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanımız Yrd. Doç. Dr. Muzaffer Akdoğan ve Mimar Ömer Yılmaz görev alıyor.


Ödüller ise; Birincilik Ödülü 100.000 TL, İkincilik Ödülü 80.000 TL, Üçüncülük Ödülü 60.000 TL, Birinci Mansiyon 40.000 TL, İkinci Mansiyon 40.000 TL, Üçüncü Mansiyon 40.000 TL,  Dördüncü Mansiyon 40.000 TL,  Beşinci Mansiyon 40.000 TL olarak tespit edilmiştir. Yarışmada son proje teslim tarihi 25 Nisan 2017 Perşembe günüdür.  6 Mayıs 2017 tarihinde ise kolokyum ve ödül töreni gerçekleştirilecektir.



Yaşam Gazetesi 


Geri Dön