29 / 03 / 2024

Banka faizleri konut sektörünü etkiliyor!

Banka faizleri konut sektörünü etkiliyor!

Emlakçılar konut alım satımındaki durgunluğun önümüzdeki aylarda da devam etmesinden korkuyorlar. Vatandaşların nakit para sıkıntısı yaşaması ve banka faizlerini yükselmesi, konut sektörün de yaşanan olumsuzlukların sebepleri arasında yer alıyor.



Emlakçılar konut alım satımında hâkim olan durgunluğun önümüzdeki aylarda da bu şekilde devam etmesinden korkuyorlar. Vatandaşların nakit para sıkıntısı yaşaması ve banka faizlerini yükselmesi, konut sektörün de yaşanan olumsuzlukların sebepleri arasında yer alıyor.


Emlakçılar konut alım satımında hâkim olan durgunluğun, önümüzdeki aylarda da bu şekilde devam etmesinden korkuyorlar. Vatandaşların nakit para sıkıntısı yaşaması ve banka faizlerini yükselmesi, konut sektörün de yaşanan olumsuzlukların sebepleri arasında yer alıyor.



" İnsanlarda nakit para yok" 


Emlak işi yapan ve sektörde ki durgunluk ile ilgili Kayseri Meydan' a konuşan Ali Yılmaz (36): " Kayseri' de durum şuan da çok iyi değil çünkü piyasada nakit para sıkıntısı var. Vatandaşlar işlerini bankalar ile döndürmeye çalışıyorlar ama bu kez de faizler çok yüksek olduğu için sıkıntı yaşıyorlar. Ekonomik sıkıntı kendisini çok fazla hissettiriyor şuan da, insanlarda nakit para yok. Kimse nakit para çıkarıp da konut alamıyor, bankaların faizi oranlarını düşürmeleri lazım" dedi. Seçimlerin ardından, hükümetin de kurulması ile piyasaların düzeleceğini umut ettiklerini kaydeden Ali Yılmaz, düşündükleri gibi bir iyileşmenin yaşanmadığının da altını çizdi. 



" Kiracı bulmakta, kiralık ev bulmakta zor"


Konut alım satım işlerinin durgunluğunun yanı sıra kiralık daire konusunda da mevsimin getirdiği bir boşluk yaşadıklarını dile getiren Ali Yılmaz: " Kış aylarında kiracı bulmak zor oluyor, insanlarda zaten çok mecbur kalmadıkları sürece kış aylarında taşınmıyorlar. Bu aylarda kiracı bulmakta, kiralık ev bulmakta zor oluyor. Şu sıralarda bizlerde kazanç sağlayamıyoruz, durgunluk olduğu için bizde kendi imkânlarımız ile ayakta kalmaya çalışıyoruz. Bu son üç dört aydır, hiçbir alım satım yapmayan emlakçı arkadaşlarımız var. Kayseri gibi konut konusunda uygun olan bir şehir bile şuan da bu durumda olduğuna göre, Türkiye için daha kötü bir tablo da çizebiliriz. Şuan da hükümet bu durgunluğu saklıyor, çok yansıtmamaya çalışıyorlar ama insanlar nakit para darlığı yaşıyorlar, şuan da piyasalar çok kötü durumda" sözlerini dile getirdi. 



" Umudumuz bahar aylarında" 


Piyasaların düzelmesini inşaat sektörünün canlanmasına bağlayan Ali Yılmaz, yaptığı açıklamada gelecek bahar ve yaz ayları ile beraber inşat sektörü canlandığı takdirde, emlak işinin de düzeleceğini umut ettiklerini aktardı. Yılmaz: " İnşaat sektörü durduğu zaman Türkiye' de her şey durur. Maalesef şuanda da inşaat sektörü çok iyi değil. Bizim de umudumuz bahar aylannda. Eğer önümüzdeki aylarda sektör biraz daha açılırsa, bizim de işlerimiz biraz daha düzelecektir" ifadelerini kullandı. 




Hilal SÖNMEZİN/Kayseri Meydan


Geri Dön