16 / 04 / 2024

Bankalar Ilısu Barajı projesi için kredi verecek

Bankalar Ilısu Barajı projesi için kredi verecek

Hasankeyf'i sular altında bırakacak Ilısu Barajı'nın finansmanı için Türkiye'nin önde gelen iki özel bankası devreye girdi; kredi açmaya hazırlanıyor



Bankalardan birinin Yönetim Kurulu Başkanı'nın savunusu yer aldı medyada, "Krediyi Hazine'ye açıyoruz. Çevreyle ilgili bir problem olursa, onlar giderirler diye düşünüyoruz" şeklinde konuşmuş.
Çevre sorunu çıkarsa, hükümet ne yapacak?! Sorunu nasıl giderecek, belli... Binlerce yıllık medeniyeti karşı köye taşıyıp, "Hasankeyf'i koruduk" diyecekler!
Kimse kendini aldatmasın, Ilısu Barajı projesi DSİ projesine göre yapılırsa Dicle Vadisi'yle birlikte Hasankeyf de yok olur.
Son olarak Boğaziçi Üniversitesi'nden 111 öğretim üyesi ortak bir bildiriyle Ilısu'nun yapımının tamamen durdurulması için çağrı yaptılar:
"Hükümetin, Dicle Nehri üzerinde inşası öngörülen ve başta tarihi Hasankeyf olmak üzere çok sayıda doğal ve tarihi alanı sular altında bırakacak olan Ilısu Barajı konusundaki ısrarcı tavrı bilinmektedir. Çevresel, toplumsal ve kültürel etkileri on yıllardır tartışma konusu olan Ilısu Barajı inşaatına uluslararası finansman yaratmak üzere bundan önce oluşturulan iki farklı konsorsiyum, 2002 ve 2009 yıllarında dağılmak durumunda kalmıştır. Bu iki konsorsiyum, Ilısu Barajı doğa, kültür ve yerleşimle ilgili uluslararası standartları sağlamadığı için projeden geri dönüşsüz olarak çekilmiştir.
BM Çevre Programı Barajlar ve Kalkınma Projesi'nin tavsiyeleri, Uluslararası Hidroelektrik Birliği'nin Sürdürülebilirlik Yönergesi, ICOMOS 1990 Arkeolojik Mirasın Korunması ve Yönetimi Tüzüğü ve Dünya Arkeoloji Kongresi'nin etik kuralları gibi çok sayıda uluslararası belge de, Ilısu Barajı'nın ne denli yanlış olduğunu göstermektedir. Oysa, kadim Hasankeyf kentiyle birlikte Dicle Vadisi, insanlığın en değerli doğa ve kültür varlıklarından biridir.
Anayasa'nın 63. maddesinin (Devlet, tarih, kültür ve tabiat varlıklarının ve değerlerinin korunmasını sağlar) ve Kültür ve Tabiat Varlıklarının Korunması Hakkındaki Kanun'un 9. maddesinin de Ilısu Barajı'nın inşaatına başlamayı planlayan hükümet tarafından göz ardı edildiği görülmektedir. Biz, Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyeleri, hükümeti Ilısu Barajı inşaatından vazgeçmeye, projeye finansman sağladığı iddia edilen bankaları, desteklerini çekmeye davet ediyoruz. Tarihi Hasankeyf'in UNESCO Dünya Mirası ilan edilmesini, mevcut Ilısu Barajı projesinin tümüyle iptal edilmesini ve Türkiye'nin enerji ihtiyacının daha bütüncül bir çerçevede ele alınmasını talep ediyoruz."
Bu uyarılara karşın, projeyi kredilendirme peşindeki bankalar topu Hazine'ye atıyorlar.
Binlerce yıllık Hasankeyf'in sulara gömülmesine olanak sağla, sonra da oda orkestrasıyla kültür sanata yatırım yapmaktan söz et. Hiç inandırıcı gelmiyor!
Derya Sazak / Milliyet

Geri Dön