04 / 05 / 2024

Bankalar yıl sonu konut kredi hedefini 57 milyar liraya taşıdı!

Bankalar yıl sonu konut kredi hedefini 57 milyar liraya taşıdı!

Yaz tatili, Ramazan ayı ve referandumdan dolayı ötelenen konut alım talebi eylül ayı ortalarından itibaren canlanmaya başladı. Talepten cesaret alan bankacılar da yıl sonu kredi hedeflerini 57 milyara taşıdı



KONUTA artan talep mortgage pazarında bankalar arasında rekabeti kızıştırdı. Geçen yılı 41 milyar liralık konut kredisi hacmi ile kapatan ve 2010 yılı için 55 milyar liralık hedef belirleyen Türk bankacılık sektörü artan talebi dikkate alarak hedeflerini 57 milyar liranın üzerine taşıdı. İş Bankası Bireysel Krediler Bölüm Müdürü Recep Oram, 2010 yılının ilk altı aylık döneminde sektörde toplam 108 bin 17 adet konut kredisi kullandırıldığını belirterek söz konusu dönemde İş Bankası tarafından kullandırılan konut kredisinin 24 bin adet olduğunu söyledi. Mortgage pazarındaki gelişimine ilişkin bilgi veren Recep Oram, yaz tatili, Ramazan ayı ve referandum süreçlerinden dolayı ötelenen konut alım taleplerinin eylül ayı ortalarından itibaren canlanmaya başladığını aktardı. Oram, 'Sektörün konut kredisi bakiyesi 8 Ekim 2010 itibariyle beklentilerin üzerine çıkarak yüzde 24 arttı. Yıl sonu itibarıyla sektördeki konut kredisi bakiyesinin 57 milyar lirayı aşması ve büyüme oranının yüzde 30'lar seviyesine yaklaşması bekleniyor' dedi.

Oram, kredi faizlerinin seyrine ilişkin ise şunları söyledi: 'Kredi faizlerinde yıl boyunca devam eden aşağı yönlü trend sürmüş ve faiz oranları bu süre içerisinde ilk kez şu andaki düşük seviyelere indi. Faiz artış beklentisi 2011'e ertelendiğinden mevcut seviyenin yıl sonuna kadar devam edeceği öngörülüyor.'

ING Bank 20 bin kişiyi konut sahibi yapacak

ING Bank Bireysel Krediler Pazarlama Grup Müdürü Ahmet Haşim şžirin, yılbaşından bugüne kadar 750 milyon liralık kredi kullandırdıklarını belirterek 2010 yıl sonu itibarıyla ortalama 20 bin kişiyi ev sahibi yapmayı planladıklarını açıkladı. şžirin, 'Hızlı artan nüfusumuz, kalitesiz konutların yenilenme ihtiyacı, depreme dayanıklı konut üretimi ve mevcutların yenilenmesi, yüksek hayat kalitesi sunan sitelerde yaşama olan talep inşaat sektörünü canlı tutacak. Bu da kredilere yansıyacak'dedi.

Denizbank 204 bin kişiye 14 milyar TL kredi verdi

DENİZBANK Mortgage ve Taşıt Finansmanı Bölüm Müdürü Hakan Varol, yılın ilk 6 aylık döneminde 204 bin tüketicinin yaklaşık 14 milyar TL tutarında mortgage kredisi kullandırdıklarını belirterek, 'Üçüncü çeyrekte de mortgage kredilerinde talep artışı net olarak gözlemleniyor. Sektör 9 aylık dönemde yüzde 23'lük bir büyüme gösterdi. DenizBank olarak aynı dönemde sektörün üzerinde büyüme başarısı göstererek 10 bin müşterimizi ev sahibi yaptık' dedi.
Akşam/Ayfer ARSLAN


Geri Dön