26 / 04 / 2024

Bankaların konut kredisi faiz oranları artacak!

Bankaların konut kredisi faiz oranları artacak!

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu yeni yayınladığı yönetmelik ile bankaların bireysel krediler için ayırdığı karşılıkları artırınca, bankalar karşı atağa geçti. Konut ve ihtiyaç kredisi faizleri 5 puan civarında yükseldi



Cari açıkta yaşanan artış ve hane halkının borçlanma oranının yükselmesi Merkez Bankası (MB) ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK) bankacılık sektörü üzerinden aldığı tedbirlere yenilerinin eklenmesine neden oluyor. Seçim beklentisinin yarattığı risklerin de ortadan kalmasıyla tüketici talebinin iyice dizginlenemez boyutlara ulaşacağından endişe duyan otoriteler, bireysel kredilerdeki talebi düşürücü tedbirlere yöneldiler.

Konut ve ihtiyaç kredilerinde tüketici talebinin artış hızını dikkate alan BDDK, hafta sonu yayınladığı yönetmelik kararıyla bankaların tüketici kredileri için ayırdığı karşılık oranlarını sabit bireysel krediler için yüzde dörde, sorunlu bireysel krediler için yüzde sekize çıkardı. 10 Haziran itibarıyla toplam krediler içinde ihtiyaç kredilerinin payı geçmiş yıllara göre yükseldi ve artış hızında ilk sıraya yerleşti. Bu yıl toplam tüketici kredileri yüzde 15 artarken bunun 8,8 puan civarındaki katkısı ihtiyaç kredilerinden geldi. Geçmişte bu oran yüzde 7 civarındaydı.

Talep azalacak

BDDKnın bu kararını aslında uzun bir süredir bekleyen bankalar okulların tatile girmesiyle yazın başlattıkları ihtiyaç kredileri kampanyalarının devam etmesine karşın müşterilerine verdikleri konut, taşıt ve ihtiyaç kredilerinin faizlerini artırmaktan çekinmediler. Bankalar kredi faizlerini yükselterek müşteri taleplerinin yavaşlamasına destek verdiler. İlk faiz artırımları Garanti Bankası, Akbank ve Denizbanktan geldi. 

Artış sürecek

Garanti Bankası, tüketici kredileriyle ilgili yapılan yeni düzenlemeler sonucunda konut ve destek kredilerinin tabela ve kampanya faiz oranlarını artırırken, konut kredilerinde aylık tabela faiz oranını 5 puan, destek kredilerinin faiz oranlarını ise tüm kampanyalarda aylık ortalama 17 ila 20 puan yükseltti. Garanti Bankasının mortgage tabela faiz oranları 0-60 ayda yüzde 0,99dan 1,04e, 61-120 ayda yüzde 1,09dan 1,14e, 121-240 ayda yüzde 1,18den 1,23e yükseldi.

Garantinin destek kredisi kampanyalarında örneğin 5 bin lira ve 36 ay vade için yüzde 1,01 olan aylık faiz oranı yüzde 1,16 olurken, bu meblağ ve vade için taksit tutarı 172,21 liradan 177,53 liraya yükseldi. 10 bin lira ve 60 ay vade için ise yüzde 1,06 olan aylık faiz oranı yüzde 1,23 olurken, taksit tutarı 239,29 liradan 252,37 liraya çıktı. Akbank da, ihtiyaç kredilerinde aylık 15-20 baz puan arasında artışa gitti.

30 Hazirana kadar geçerli olan yeni oranlar, masraflıda 10 bin lira kredi tutarı için 36 ay vadede faiz yüzde 1,14, masrafsızda ise aylık faiz yüzde 1,34 olarak belirlendi. Denizbank ise 3-12 ay vadeli tüketici kredilerinde faiz oranını 0.2 puan artırarak aylık yüzde 1.74e, 12-36 ay vadeli kredilerde ise 0.3 puan artırarak yüzde 1.84e yükseltti. Sektör genelinde bankacılar ihtiyaç, taşıt ve konut kredilerinde aylık bazda artışların 10 puanlara varacağı görüşünü taşıyorlar. Aylık bazda 1 olan faiz oranının 1,10a gelebileceğini iletiyorlar.

Hazine 17 milyar yen kredi alacak

Hazine, Japan International Cooperation Agencyden (JICA) 17 milyar Japon yeni kredi almak için nota teatisi imzaladı. Kredi, Çevre Bakanlığı Çoruh Nehri Havzası Rehabilitasyon Projesi ile İller Bankası Belediye Kanalizasyon ve Atıksu Arıtma Tesislerinin İyileştirilmesi Projesinin finansmanı için kullanılacak.
Milliyet


Geri Dön