24 / 04 / 2024

Bankaların konut kredisindeki faiz yarışı hızlandı

Bankaların konut kredisindeki faiz yarışı hızlandı

Merkez Bankası'nın faiz indirimi ve yurt dışı piyasalardaki olumlu havanın etkisiyle bankaların konut kredisindeki faiz yarışı hızlandı



Birçok banka kısa vadeli konut kredisi faiz oranını yüzde 1'in altına çekerken, Finansbank, 12 ay vadede yüzde 0,66 faiz oranı uyguluyor. Finansbank'ın yanı sıra İş Bankası, ING Bank, Garanti Bankası, TEB, Yapı Kredi Bankası, Vakıfbank, Akbank ve Anadolubank da kısa vadeli faiz oranlarında yüzde 1'in altına indi.

Bankaların internet sitesinde yer alan bilgiler ile yaptıkları açıklamalara göre, 12 ay vadeyi kapsayan dönemlerde İş Bankası faizleri yüzde 0,67'ye, ING Bank yüzde 0,79'a, Garanti Bankası 0,81'e, TEB yüzde 0,82'ye, Yapı Kredi 0,83'e, Vakıfbank 0,97'ye, Akbank 0,99'a, Anadolubank da 0,99'a indirdi.

Konut kredisinde uzun vadelere bakıldığında ise Finansbank 180 ay vadeye yüzde 1,15, İş Bankası 120 ay vadeye yüzde 1,15, ING Bank yüzde 1,19, Garanti Bankası yüzde 1,17, Yapı Kredi Bankası yüzde 1,18, Vakıfbank yüzde 1,17, Akbank yüzde 1,19, Anadolubank yüzde 1,25 oranında faiz uyguluyor.

Banka yetkilileri, müşterinin alacağı krediye karar verirken kredi için talep edilen tahsis ücreti ve/veya komisyon toplamına dikkat etmesi, karşılaştırma yaparken aynı ücrete denk gelen faiz oranlarının baz alınması gerektiğini belirtti.

Çok çeşitli alternatiflerin olduğu piyasada kredi kullanan müşteri açısından ödeyeceği faiz oranı kadar kredi için ne kadar masraf ödeyeceğinin de önemli olduğuna işaret eden yetkililer, tutsatta şu anda toplam kredi tutarının yüzde 2 düzeyinde ortalama ücretin söz konusu olduğunu ifade etti.

(AA)

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Konutta `en düşük faiz bende' yarışı kızıştı, kâğıt üzerinde yüzde 0.66'ya indi
 
Bankaların, kısa vadeli konut kredisi faizlerindeki `Yüzde 1'in altı şovu' devam ediyor. Faiz indirme furyasına dün 3 banka daha katıldı. Finansbank yüzde 0.66 ile en düşük faizi ilan etti. TEB ise faizini yüzde 0.82'ye çekti. Ziraat Bankası da 3 yıla kadar yüzde 0.95 vererek, `kamu farkını' gösterdi.


Merkez Bankası'nın politika faizlerini izlemesine paralel olarak tüm kredi türlerinde faizleri yeniden düzenleyen bankaların, kısa vadeli konut kredilerindeki `şov' devam ediyor. Hafta başında Akbank'ın konut kredisinde faizlerini 0.99'a çekerek yüzde 1'in altına çekmesinden sonra, İş Bankası, Garanti, Anadolubank, Yapı Kredi ve ING Bank'la devam eden yarışa, dün Finansbank ve Türk Ekonomi Bankası da (TEB)de katıldı. Finansbank, konut kredisi faiz oranlarında büyük indirim yaparak, 12 ayda faiz oranını 0.66' ya indirdi. TEB de bir yıllık konut faizini yüzde 0.82'ye çekti.

En düşük Finansbank'ta

12 ay ve 24 ay gibi kısa vadeli konut kredisinde faizi yüzde 1'in altına çekme konusunda ilk hamleyi yapan banka Akbank iken, Finansbank ilan ettiği yüzde 0.66'lık oran ile yarışta öne geçti. Bu oran ile `en düşük faizi uyguladığını' ilan eden Finansbank, yüzde 0.67'lik faiz veren İş Bankası'nı da geride bıraktı.

3 yılda da 1'in altı

Finansbank 24 ayda faiz oranını yüzde 0.92'ye çekerken, 36 aylık vadede de yüzde 0.99 faiz vererek, 3 yıllık kredileri de düşük faiz kapsamına aldı. Finansbank Perakende Pazarlama Grup Yöneticisi Erkin Aydın, "Konut kredisinde maliyetlerimizi ve gelişen piyasa koşullarını dikkate alarak faizlerde indirim yaptık. İhtiyaç ve taşıt kredilerinde de önümüzdeki günlerde benzeri bir indirim yapılmasını değerlendiriyoruz" dedi.

TEB de yarışa katıldı

Faizlerini dün yeniden düzenleyerek konut, taşıt ve ihtiyaç kredisi oranlarını indiren TEB ise, TEB, konut kredisi faiz oranını 1 yıla kadar vadede 0.82'ye, daha uzun vadelerde ise 1.16'ya düşürerek, yarışa katıldı. Son yıllarda bireysel bankacılıkta atağa geçen bankalardan biri olan TEB, bununla da yetinmeyip, konut kredisinde düşük faiz oranlarının yanı sıra komisyon oranlarını ve masrafları da düşük tuttuğunu ilan etti.

Ziraat farkını gösterdi

Konutta düşük faiz yarışı 3 gündür özel sektör bankaları arasında devam ederken, Ziraat Bankası da bugünden itibaren yarışa katılacağını ilan etti. Banka, 1 yıl vadeli tüketici kredisi  faizini yüzde 0.70'e, taşıt kredisi faizini yüzde 1.24'e, bireysel kredi faizini de yüzde 0.89'a çekerken, konut kredisi faizini yüzde 0.95' e indirdi. Üstelik Ziraat, bunu sadece 1 yıllık vadeye değil, 3 yıla kadar bu oranı uygulayacağını belirterek, büyük bir kamu bankası olarak sektördeki ağırlığını gösterdi.

En popüler aktif yaratma yolu

Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, konut kredilerinde yaşanan bu düşük faizini şöyle yorumladı: "Bankaların likidite sıkıntısı yok, buna karşın kredi talebi zayıf. O nedenle bankalar aktif yaratma gayreti içinde. En popüler aktif yaratma yolu da mortgage. Türkiye'de hemen herkes evini oturmak için alıyor, o nedenle batık oranı da çok düşük. Ayrıca batık olsa bile örneğin Amerika'dakinin aksine, borcunuz sadece evinizi değil tüm mal varlığınızı ilgilendirir. Bu açıdan Türkiye'de kimse evinin borcunu ödememezlik etmek istemiyor. Yine de tüketici yayınlanan faiz oranlara aldanmasın, masrafına komisyonuna baksın. Yani elmayla armutu karşılaştırmayıp toplam faize bakmak lazım."

Komisyon ve masrafa dikkat

Banka olarak ekonomideki yaşanmış olan durgunluğa rağmen tüketicilere kredi desteği vermeyi sürdürdüklerini belirten TEB Bireysel ve İşletme Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Cemal Kişmir, tüketicilere şu uyarıda da bulundu: "Özellikle konut kredisi kullanmak isteyen tüketicilerin kredi faizlerindeki komisyon oranlarına ve masraflara dikkat etmesi gerekiyor."

Bankalar cesareti nereden buldu

* Tüm dünyada faizlerin aşağı yönlü hareket etmesi.
* Merkez Bankası'nın bir yandan faiz indirim bir yandan `düşüş devam edecek' sinyali vermesi.
* Banka faiz hesaplarında gösterge olarak alınan bono faizleri tarihinde ilk kez tek haneye inmesi.
* Enflasyonun bir risk oluşturmayıp, düşüş eğilimine devam etmesi.
* Talepte beklenen canlanmanın henüz gerçekleşmemesi.
* Bankaların likidite yönünden rahat olması.
* Kısa vadeli konut kredilerinin pek de tercih edilmemesi.
 Nilgün KARATAŞ-Esra SAHİCİ/Hürriyet

Faizlerdeki yarışa kamu da katıldı
BİREYSEL  kredi faizlerindeki rekabet kıyasıya devam ediyor. Hafta başından beri devam eden ve konut kredilerinde yoğunlaşan indirim yarışına dün de Finansbank, TEB ve Ziraat Bankası katıldı.

Finansbank, konut kredisi faiz oranlarını 12 ay vadede yüzde 0.66' ya indirdi. Banka, faiz oranlarını 24 ayda 0.92, 36 ayda 0.99, 48 ayda 1.02, 60 ayda 1.06, 84 ayda 1.12 ve 180 ayda 1.15 olarak belirledi.Türk Ekonomi Bankası (TEB) de, konut, taşıt ve ihtiyaç kredisi faiz oranlarını indirdi. TEB, konut kredisi faiz oranını 1 yıla kadar vadede 0.82'ye, daha uzun vadelerde ise 1.16'ya düşürdü. TEB, taşıt kredisi faiz oranını yüzde 1.43, bireysel ihtiyaç kredisi faiz oranını ise 1.58 olarak belirledi. Ziraat Bankası da bugünden geçerli olmak üzere bireysel kredi faiz oranlarında indirime gittiğini açıkladı. Bir aydan 36 aya kadar vadeli konut kredisinde faiz oranı yüzde 0.95'e düşürüldü. Tüketici kredisinde bir yıla kadar aylık 0.70, taşıt kredisinde ise aynı vadede kaskoluda aylık yüzde 1.24, kaskosuzda 1.29 faiz oranı uygulanacak.
Akşam

Konut kredisinde faiz yarışı hızlandı  
 
Merkez Bankası'nın faiz indirimi ve yurtdışı piyasalardaki olumlu havanın etkisiyle bankalar konut kredisinde birbiri ardına faiz indirmeye başladı.  
  
Birçok banka kısa vadeli faiz oranını yüzde 1'in altına çekerken, Finansbank 12 ay vadede yüzde 0,66 oranı uyguluyor. Ziraat, İş Bankası, ING Bank, Garanti, TEB, Yapı Kredi, Vakıfbank ve Akbank da kısa vadeli oranlarda yüzde 1'in altına indi. Uzun vadede ise Finansbank 180 ay vadeye yüzde 1,15, İş Bankası ve Ziraat 120 ay vadeye yüzde 1,15, Garanti yüzde 1,17, Yapı Kredi yüzde 1,18, Vakıfbank yüzde 1,17, Akbank yüzde 1,19 oranında faiz uyguluyor. Yetkililer, müşterinin karar verirken kredi için talep edilen tahsis ücreti ve/veya komisyon toplamına dikkat etmesi, karşılaştırma yaparken aynı ücrete denk gelen faiz oranlarının baz alınması gerektiğini belirtti. Çok çeşitli alternatiflerin olduğu piyasada müşteri açısından ödeyeceği faiz oranı kadar kredi için ne kadar masraf ödeyeceğinin de önemli olduğuna işaret eden yetkililer, mortgage'ta şu anda toplam kredi tutarının yüzde 2 düzeyinde ortalama masrafın olduğunu ifade etti.
Zaman

Konutta faiz yarışı tam gaz

Akbank, İş Bankası ve Garanti Bankası'nın ardından Finansbank ve Türk Ekonomi Bankası da (TEB) 1 yıla kadar olan konut kredisi faizlerini yüzde 1'in altına çekti. Finansbank, konut kredisi faiz oranını 12 vadeye kadar 0,66'ya düşürdü. Finansbank Perakende Pazarlama Grup Yöneticisi Erkin Aydın, konut kredisinde maliyetleri ve gelişen piyasa koşullarını dikkate alarak faizlerde indirim yaptıklarını, ihtiyaç ve taşıt kredilerinde de önümüzdeki günlerde benzeri bir indirim yapılmasını değerlendirdiklerini ifade etti.
TEB'den yapılan yazılı açıklamada da konut kredisi faiz oranının 1 yıla kadar vadede yüzde 0,82'ye, daha uzun vadelerde yüzde 1,16'ya düşürüldüğü bildirildi. Bankanın, taşıt kredisi faiz oranını yüzde 1,43, bireysel ihtiyaç kredisi faiz oranını 1,58 olarak belirlediği kaydedildi.

TEB Bireysel ve İşletme Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Cemal Kişmir, özellikle konut kredisi kullanmak isteyen tüketicilerin kredi faizlerindeki komisyon oranlarına ve masraflara dikkat etmesi gerektiğine dikkat çekti.
Referans


Geri Dön