25 / 04 / 2024

Baraj inşaatları bitti ama sular boşa akıyor!

Baraj inşaatları bitti ama sular boşa akıyor!

Artan enerji ihtiyacı üzerine inşaatına başlanan birçok baraj, tamamlanmasına rağmen henüz üretime geçemedi. Elektrik üretimi ve sulamada kullanılacak barajların mevcut durumu ekonomiye milyonlarca lira zarar veriyor



Bazılarının açılışını Başbakan Erdoğan'ın yaptığı barajların suları, bürokratik engellere takıldığı için boşa akıyor. Türkiye'nin büyüyen ekonomisine paralel olarak enerji ihtiyacının da yıllık yüzde 7 civarında artması öngörülüyor. Ülkenin dört bir köşesinde hem elektrik hem de sulama ihtiyacını karşılamak için yoğun bir baraj yatırım hamlesi başlatılarak boşa akan su kaynaklarını milli ekonomiye kazandırmak hedeflendi. Bu kapsamda Devlet Su İşleri (DSİ) irili-ufaklı yüzlerce baraj inşa etti. Ancak, Zaman'a ulaşan bilgiler, baraj inşaatları konusunda yaşanan bir çarpıklığı ortaya çıkardı. Baraj inşaatlarının bir kısmı tamamlanarak su tutulmaya başlanmış olmasına rağmen bu barajların suyu boşa akıyor. Nedeni ise, ya barajlara elektrik santrali kurulmamış ya da sulama ihalesi yapılmamış olması.

DSİ kaynakları, bürokratik engellerin bir an önce aşılarak bu yatırımların etkin biçimde kullanılarak ekonomiye kazandırılması gerektiğini vurgularken DSİ Genel Müdürlüğü, konuyla ilgili herhangi bir bilgi vermedi. Türkiye'nin hidroelektrik potansiyelini harekete geçirmek için yüzlerce baraj inşa eden DSİ, son 2-3 yıldır tamamladığı birçok barajı kullanamıyor. Milyonlarca lira harcanarak inşa edilen barajlar bürokratik aksaklıklar yüzünden ekonomiye kazandırılamıyor.

İnşaatı tamamlanmış olup da su verilen barajların bazılarını ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan açtı. Ekim 2010'da Başbakan Erdoğan'ın açtığı Aydın çine Barajı'nda 47 megawat (MW) kurulu gücünde elektrik santrali kurulacak. İnşaatı devam eden santralin ise ancak 2-3 yıl içerisinde tamamlanacağı belirtiliyor. Bu durum, suların iki yıl daha boşa akması anlamına geliyor. Bir diğer örnek de baraj inşaatı için Türkiye'nin en büyük ikinci kamulaştırması yapılan Muş Alparslan Barajı. Proje, 2 yıl önce tamamlandı ve baraj suyla dolduruldu. 160 MW kurulu gücündeki elektrik santrali inşaatı devam ettiğinden bu baraj da henüz ekonomiye kazandırılmış değil. Yine enerji üretimine dahil edilemeyen barajlardan olan Muğla Dalaman-Akköprü Barajı'nda, göl alanındaki kaplama nedeniyle uzun bir süre su tutulamadı. Ancak, çalışmalar tamamlanmasına rağmen baraj kullanılmıyor.
Zaman/İSMAİL ALTUNSOY

 


Geri Dön