16 / 04 / 2024

Barış Dumankaya: FED kararları orta vadede piyasalara denge getirecek!

Barış Dumankaya: FED kararları orta vadede piyasalara denge getirecek!

ABD Merkez Bankası (Fed), parasal genişlemeye son verdi. Fed, tahvil alım programını sona erdirirken, faizleri 'uzun süre' daha sıfıra yakın seviyede tutma planına sadık kalma kararı aldı.



Konu ile ilgili olarak, Türkiye de dâhil olmak üzere gelişmekte olan ülkelerden para çıkışını etkileyen en önemli unsurun Amerika’daki faiz oranlarının artırılmasının olduğunu vurgulayan Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkan Vekili Barış Dumankaya sözlerine şu şekilde devam etti: “FED faiz oranlarını değiştirmedi ve faizlerin düşük kalmaya devam edeceğini açıkladı. Bu sayede, gelişmekte olan ülke kategorisinde bulunan bir ülke olan Türkiye’den yabancı para çıkışı ötelendi ve bir müddet daha yatırımcıların Türkiye’ye yatırım yapmasının önü açılmış oldu. Bu sayede, önümüzdeki günlerde yabancı yatırımcıların katkısını ve ülkemize giren sıcak para akışını hissediyor olacağız.”


FED kararları ile birlikte Türkiye’deki faiz oranlarında da bir değişiklik olabileceğini belirten Dumankaya, “Bu süreç içerisinde T.C. Merkez Bankası da bir süre sonra faiz indirimine gidebilir. Bu doğrultuda konut faizleri de düşecektir. Bu yüzden FED kararlarının gayrimenkul sektörüne olumlu katkıları olacağı kanaatindeyim. Bu katkıyı Merkez Bankası’nın vereceği faiz kararları ile daha yoğun hissedeceğiz” dedi. 


FED kararları içerisinde ‘uzun süre’ ifadesinin kullanılmasının Türkiye de dâhil gelişmekte olan pek çok ülke için psikolojik bir baskı niteliği taşıdığını belirten Barış Dumankaya sözlerini şu şekilde sonlandırdı: “FED’in bu kararının kur üzerinde de etkisi olacak ve dolar Türk lirası karşısında bir artış gösterecektir. Parasal genişlemenin bitmesi Türkiye açısından negatif bir etki yaratsa da faiz artışı yapılmaması kararı ile gelen sonuçlar pozitif bir katkı sağlayacak. FED, ekonomistlerin de tahminleri doğrultusunda enflasyona odaklanacak. Tüm bu süreç içerisinde yapılabilecek faiz indirimi inşaat sektörünü de olumlu etkileyecektir. Orta vadede dengeli bir küresel piyasa bizi bekliyor diyebiliriz.”




Geri Dön