19 / 04 / 2024

Barış Dumankaya: Yabancılara konut satışımız yüzde 317 arttı!

Barış Dumankaya: Yabancılara konut satışımız yüzde 317 arttı!

Yurtiçinde kaybettikleri satışları yurtdışından müşterilerle dengelediklerini belirten Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkan Vekili Barış Dumankaya, “2013 ve 2014’ün ilk 4 aylarını karşılaştırdığımızda satışlarımız yüzde 317 arttı.” dedi...



Faiz ve döviz kurunda artış yaşanması, şirketlerin satışlarını etkiledi. Yurtiçinde kaybettikleri satışları yurtdışından müşterilerle dengelediklerini belirten Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkan Vekili Barış Dumankaya, “2013 ve 2014’ün ilk 4 aylarını karşılaştırdığımızda satışlarımız yüzde 317 arttı.” dedi.



Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkan Vekili Barış Dumankaya, bu sene gelişmekte olan ülkelerdeki baskıyla eşdeğer Türkiye’de de faiz ve döviz kurunda bir artış yaşandığını belirterek, “Tabii bunlar konut sektörüne olumsuz yansıdı. Ancak biz yurtiçinde kaybettiğimiz satışları yurtdışı menşeli müşterilerimizle ikame ettik. 2013 ilk 4 ayı ile 2014 ilk 4 ayını karşılaştırdığımızda satışlarımız yüzde 317 arttı.” dedi. Şirketin 2013 yılı ilk 4 ayında yabancı müşterilerden elde ettiği gelir 10 milyon lira civarındaydı. Bu sene rakam 31 milyon lirayı aştı. 2014 ilk 4 ayında yurtiçi müşterilere de ilk 4 ayda 78 milyon liralık satış gerçekleştirdikleri bilgisini veren Barış Dumankaya, “İlginç olan yabancılara yaptığımız satışın yüzde 50’sini Türkiye’de hâlihazırda yaşayan yabancılardan gelen talebin oluşturması. Bu seneki yabancılara satıştan Suudi vatandaşları yüzde 21, Birleşik Arap Emirlikleri vatandaşları yüzde 6, Kuveytliler ise yüzde 5 pay aldı.” değerlendirmesinde bulundu. Dumankaya İnşaat’ın yeni projesi Hi-Fit’in tanıtım toplantısında gazetecilerin konut satışlarına dair sorularını cevaplayan Barış Dumankaya, yabancıların sadece Dumankaya projelerine değil, Türkiye’ye ilgisinin arttığını ifade etti. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dumankaya ise yurtiçi satışlarda da pek fazla düşüş yaşamadıklarını, sadece hedeflerin altında kalındığını kaydetti. Gayrimenkul yatırımının ekonominin gidişatına paralel olarak şekil aldığını kaydeden Uğur Dumankaya, “Orta vadede kazandırır, uzun vadede kesin kazandırır ama kısa vadede büyük beklentiler problem olabilir.” dedi. Dumankaya projelerinin bugüne kadar yüzde 65 değer kazandırdığını hatırlatan Dumankaya, “Türkiye’de milyonlarca konut var ama, Hi-Fit bunların tamamından ayrı. Çünkü burada hem teknik hem hizmet var. Biz, Hi-Fit’te tekniği hizmet ile buluşturuyor; sağlıklı konutları müşteriye sunuyoruz.” dedi. Projede yer alan konutların şehir otelleri mantığında olduğunu, büyük bölümünün stüdyo, 1+1, 2+1 dairelerden teşekkül ettiğini aktardı.


    20 dönüm arsada devreye alınan proje, 28 ve 32 katlı iki kuleden oluşuyor. 30 ay sonra tamamlanacak konutların satış fiyatları 99 bin liradan başlıyor. Ödeme ise yüzde 25 peşin, yüzde 25 bir yıl sonra, geri kalan kısım ise 72 ay vade ve 0 faiz imkânı ile sunuluyor. Ön satışlara üç ay önce başlayan şirket, 100 dairenin satışını şimdiden gerçekleştirdi. Şirket, mayısta Sancaktepe’deki 550 konutluk 135 milyon lira değerindeki projesini, son çeyrekte ise 505 konutluk 380 milyon lira değerindeki Fikirtepe projesini satışa çıkaracak. Barış Dumankaya, toplantıda Kuveytli bir emlak şirketi ile işbirliği yapacaklarını da açıkladı. Bu işbirliği için 27-28 Nisan’da Kuveyt’te olacağını açıklayan Dumankaya, Kuveyt’te Kuveytli şirket ile imza töreni düzenleyeceklerini ifade etti.



ARİF BAYRAKTAR/ Zaman Gazetesi 





Geri Dön