28 / 03 / 2024

Barnie's Coffee yeni mağazalarını Anadolu'da açacak

Barnie's Coffee yeni mağazalarını Anadolu'da açacak

Küresel krizin en çok etkilediği alanlardan biri de kahve keyfi oldu



Birkaç yıl öncesine kadar İstanbul caddelerinin ve ardı ardına açılan alışveriş merkezlerinin en işlek noktalarında yatırım yarışına giren kahve zincirleri, birer birer şube kapatmaya başladı. Starbucks ve Cafe Crown'ın ardından, 3 yıldır Rey Gıda çatısı altında Türkiye'de faaliyet gösteren ABD'li butik kahve zinciri Barnie's Coffee de 2007 başından bu yana işlettiği İstanbul Caddebostan'daki şubesini kapattı.
Biri Bursa'da olmak üzere toplam 12 şubeyle yoluna devam eden Barnie's Coffee'nin Genel Koordinatörü Rudolf Heiglmayer, yeni mağazalarını Anadolu'da açacaklarını söyledi.
Kapalı mekânlarda uygulanmaya başlanan sigara yasağının mağazayı kapatma kararında etkili olduğunu da belirten Heiglmayer, sözlerini şöyle sürdürdü: "Krizin cirolarımıza etkisi, en fazla yüzde 10 olmuştur. Bu mağazada bizim asıl sıkıntımız, sigara yasağından kaynaklandı. Mağazamızın açık alanı sınırlıydı. Yüksek kira sigara yasağıyla birleşince kapatma kararı aldık."
 
Anadolu'ya yayılacağız
Barnie's Coffee olarak Türkiye pazarındaki hedeflerinde bir sapma olmadığını ve yeni mağaza planları yaptıklarını belirten Heiglmayer, önümüzdeki dönemde daha az maliyet imkânı sunan Anadolu kentlerindeki potansiyeli değerlendireceklerini belirtti. Heiglmayer, "Yeni mağazalar açmaya devam edeceğiz. Beyoğlu ve İstanbul Forum'da mağaza açılışlarımız oldu. 20 Aralık'ta  İzmir  Balçova'da ve ocakta Adana'da mağaza açacağız. Önümüzdeki yatırımlarımızı Anadolu'ya kaydıracağız. Daha mantıklı, gideri daha düşük ve tasarruflu yatırımların peşinde olacağız" dedi. Barnie's Coffee, gelecek 6 yıl içinde mağaza sayısını 120'ye çıkarmayı hedefliyor.
 
STARBUCKS DÜNYA GENELİNDE ZORDA
Starbucks da Nişantaşı'ndaki mağazasını kapatmıştı. Kiracı olduğu Rumeli Caddesi'ndeki mağazayı tamamen boşaltan Starbucks, Nişantaşı'nda hedef küçülttü. Starbucks İstanbul'un en gözde semtlerinden Nişantaşı'nda şu anda Nişantaşı Citys, Güzelbahçe ve Valikonağı'nda hizmet veriyor.
 
CAFE CROWN NİŞANTAŞI'NDA KÜÇÜLDÜ
Ülker'e ait Cafe Crown da krizde mağaza kapatanlar arasında yerini aldı. Denizli, Bakırköy Capacity'de mağaza kapatan Cafe Crown; Nişantaşı Citys ve Nişantaşı Rumeli Caddesi'ndeki mağazalarını kapattı. Cafe Crown, Nişantaşı'ndaki mağazaların franchising yöntemiyle açıldığı ve sahipleri tarafından kapatıldığını açıklamıştı. Kapanan mağazaların yanı sıra yenilerinin açıldığını belirten Yıldız Holding yetkilileri, İstanbul'da Şaşkınbakkal ve Pendik Marina şubelerinin açıldığını, 17 Aralık'ta ise Pendik Pendorya Alışveriş Merkezi'nde bir şubenin açılacağını açıkladılar. Yetkililer Cafe Crown'un 2008-2009 döneminde ciro ve ziyaretçi sayısını yüzde 35 artırdığını ifade etti.
 
1 MİLYON DOLAR CİRO YAPAN ŞUBE OLDU
* Türkiye'de kahve zincirleri macerası, 1997 yılında Gloria Jean's Coffee'nin şube açmasıyla başladı.
* Kriz öncesinde en gözde yatırım alanlarından biri haline gelen sektörde Starbucks, Ülker Cafe Crown, Tchibo, Dallmary, Cofee&Cohocolate, John's, Illy ve Robert's Cofee gibi markalarla pazar büyüdü.
* 120 milyon doları aşan pazarda kriz öncesinde büyüme rakamı olarak yüzde 30'lar telaffuz edildi.
* Pazarın en hareketli olduğu dönemlerde kimi şubeler 600 bin ile 1 milyon dolar arasında ciro yaptı.
Selma Bektaş/Referans

Geri Dön