25 / 04 / 2024

Bartın'da 278 binada yapı denetimi yapıldı!

Bartın'da 278 binada yapı denetimi yapıldı!

Bartın Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne bağlı Yapı Denetim ve Yapı Malzemeleri Şube Müdürlüğü tarafından, bu yıl 20 Nisan tarihine kadar Bartın'daki binalarda 278 adet yapı denetimi yapıldı.



Bartın Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne bağlı Yapı Denetim ve Yapı Malzemeleri Şube Müdürlüğü tarafından, bu yıl 20 Nisan tarihine kadar Bartın'daki binalarda 278 adet yapı denetimi yapıldı. Yine aynı tarihe kadar Bartın'da 8 şantiye denetimi yapılırken 2 bin 14 müteahhitte Yetki Belgesi ve 3 bin 44 kişiye de Geçici Ustalık Belgesi verdi.


Bartın Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne bağlı Yapı Denetim ve Yapı Malzemeleri Şube Müdürlüğü tarafından 2011 yılında uygulamaya giren 4708 Sayılı Yapı Denetimi Kanunu'na istinaden il bazında yapılan yapı denetimleri aralıksız sürdürülüyor. Bartın Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü,  bu yıl 20 Nisan tarihine kadar Bartın'da 278 adet binada yapı denetimi yapıldı. Bartın Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ali Özcan, il bazında gerçekleştirilen yapı denetimleri, yapı malzemeleri denetimleri ve verilen laboratuvar hizmetlerinin verilerini açıkladı.

 

5 yapı denetim kuruluşu var

 

Yapı Denetimi Kanunu'nun 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren uygulanmaya başlandığını ifade eden Müdür Özcan, şu bilgileri verdi:

"Yapı Denetim ve Yapı Malzemeleri Şube Müdürlüğümüzce yapı denetimi, yapı malzemeleri kontrolü, laboratuvar ve müteahhit yetki belgesi hizmetleri verilmektedir. 4708 Sayılı Yapı Denetimi Kanunu çerçevesinde öncelikle 19 pilot ilde uygulanmakta olan yapı denetim uygulamaları 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren tüm illerde uygulanmaya başlamıştır. İlimizde lisans verilen ve aktif olarak görev yapan 5 denetim kuruluşu bulunmaktadır. Şube müdürlüğümüzün sorumlulukları kanunun uygulanmasına ilişkin olarak ortaya çıkabilecek ihtilafları inceleyerek sonuçlandırmak, yılda en az 6 kez şantiye denetimlerini yapmak, yılda en az 2 kez büro denetimlerini yapmak, yapı denetim kuruluşlarının faaliyetlerini inceleyerek sonuçlarını yapı denetim komisyonlarına bildirmek, ilimizde gerçekleştirilen her türlü yapı denetim faaliyetlerini yds.gov.tr adresindeki yapı denetim sistemine kaydetmek, yapı denetim kuruluşlarına çalışacak olan proje uygulama deneticisi, kontrol elemanı yardımcı kontrol elemanlarının yapı denetim sistemine girişleri, işe başlatma işlemleri, istifa işlemleri, bilgi güncelleme işlemlerini yürütmek, yapı denetim kuruluşları, yapı laboratuvarı ve denetçi belgelerinin vizelerinin yapılması işlemlerini yürütmek, yapı denetim kuruluşlarına yapı denetim sisteminde kullanılmak üzere kontrol yüklemek, şantiye şeflerinin ve proje müelliflerinin bilgilerini güncellemek ve fesih işlemlerini gerçekleştirmektir.

 

511 tane yeni yapılan inşaat var

 

Müdürlüğümüzce 1 Ocak - 20 Nisan tarihleri arasında 278 adet denetim gerçekleştirilmiştir. 2015 yılı içerisinde 36 şantiye denetimi ve 9 büro denetimi gerçekleştirilmiştir. 2016 yılı başından bu yana da 8 adet şantiye denetimi gerçekleştirilmiştir. Şantiye denetimlerimiz 2014 yılında 54, 2013'te 50, 2012 yılında 70 ve 2011 yılında da 48'tir. İlimizde 20 Nisan 2016 tarihine kadar 454 adet işi biten, 95 adet ruhsat bekleyen ve 511 adet güncel inşaat vardır. Yapı malzemelerinde de 370 adet denetim gerçekleştirildi. Yapı malzemeleri kontrolünde yapı malzemelerinin piyasa arzı, dağıtımı sırasında veya piyasada iken yapı malzemeleri yönetmeliğine veya yönetmelikte atıfta bulunan teknik şartnamelere uygun olarak üretilip üretilmediğinin, güvenli olup olmadığının denetlenmesi, güvenli olmayan yapı malzemelerinin güvenli hale getirilmesinin temin edilmesi ve gerektiğinde yaptırımların uygulanması faaliyetleri olarak tanımlanır. Müdürlüğümüz tarafından hazır beton, agrega, çimento, PVC pencere ve kapılar, yalıtım camları, ısı yalıtım malzemeleri, kil kagir birimler, kireç, seramik, çatı kiremitleri, beton bordür taşları, beton kaplama blokları, doğal taş mamuller, boyalar ve asmelon döşeme sistemleri gibi yapı malzemelerinin kontrolleri yapılmaktadır. Müdürlüğümüzce yine 20 Nisan tarihine kadar 370 adet denetim gerçekleştirilmiş olup hazır betonda 9 adet, agregada 25 adet, çimentoda 12, PVC pencere ve kapıda 150, yalıtım camlarında 20, ısı yalıtım malzemelerinde 3, pomstrada 3, EPS asmelonda 3, kil, kagir birimler, asmelon, tuğlada 10, kireçte 24, seramikte 4, boyada 21, doğal taşta 48, çatı kiremitin de 7 ve beton kaplama ve bordürde 11 denetim olmuştur.

 

214 kişiye yetki belgesi verildi

 

Müteahhit yetki belgesi olarak 214 şahıs, 10 anonim, 147 limited, 3 kolektif, 2 adi ortaklık, 108 geçici ve 1 kooperatif olmak üzere toplam 485 adet müteahhit yetki belgesi verilmiştir. Müdürlüğümüzce 31 Aralık 2015 itibariyle 3 bin 44 kişiye 6 bin 471 adet geçici ustalık belgesi düzenlenmiştir." 



Bartın Halk Gazetesi 



Haber Bartın 74 Haber'de şöyle yer aldı;


Bartın Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne bağlı Yapı Denetim ve Yapı Malzemeleri Şube Müdürlüğü tarafından, bu yıl 20 Nisan tarihine kadar Bartın'daki binalarda 278 adet yapı denetimi yapıldı. Yine aynı tarihe kadar Bartın'da 8 şantiye denetimi yapılırken 2 bin 14 müteahhitte Yetki Belgesi ve 3 bin 44 kişiye de Geçici Ustalık Belgesi verdi. 


Bartın 74 Haber


Geri Dön