20 / 04 / 2024

Bartın'da köy sakinleri kamulaştırma eylemi yaptı!

Bartın'da köy sakinleri kamulaştırma eylemi yaptı!

Bartın'da Kozcağız beldesine bağlı Şarköy'ün sakinleri, yerlerinin istimlakının bir an önce yapılması ve koruma alanı gerekçesiyle içme suyu projesinin iptal edilmesi için başlattıkları eylemi bitirdi.




Bartın'da Kozcağız beldesine bağlı Şarköy'ün sakinleri, yerlerinin istimlakının bir an önce yapılması ve koruma alanı gerekçesiyle içme suyu projesinin iptal edilmesi için başlattıkları eylemi bitirdi.


Bartın Vali Yardımcısı Osman Altın, baraj bölgesinde yaptığı konuşmada, Kozcağız Barajı'nın taşkın koruma, sulama  ile içme suyu ihtiyacının karşılanması olmak üzere 3 amaçla projelendirildiğini anımsattı.


İçme suyunu kullanacağı düşünülen Bartın'ın ve Amasra belediyelerinin, bu ihtiyacını Kirazlık Köprü Barajı'ndan karşılama niyetlerinin ortaya çıktığını aktaran Altın,  "Dolayısıyla ilgili belediyelerin buradan içme suyu ihtiyacı olmayınca barajın üçüncü amacı olan içme suyu projesi sizin de talepleriniz arasında yer aldığı gibi devre dışı kalacak. Bunu da 10 gün içinde neticelendireceğiz. Buradaki vatandaşlarımız baraj aynasının dışında kalacak koruma havzasında inşaatını yapacak, tarımsal faaliyetlerini de yerine getirebilecek. Bununla ilgili izin belgeleri tanzim edilecek" dedi.


Yine DSİ Bölge Müdürlüğü kamulaştırma ekibinin de pazartesi günü köye gelerek su altında kalacak arazilerin tespitini yapacağını aktaran Altın, anlaşma durumu halinde yer sahiplerinin parasının da verileceğini dile getirdi. 


Anlaşma olmaması halinde de mahkeme sürecinin başlayacağını anımsatan Altın, "Şu anda inşaat hazine arazisi üzerinde sürüyor. Burada hiçbir vatandaşımızın hakkı zayi olmayacak, bedeller ödenecektir. Kısaca barajın içme suyu projesi iptal edilecek ve koruma alanı söz konusu olmayacak. DSİ Bölge Müdürlüğü kamulaştırma ekibi de köye gelip su altında kalacak arazilerin tespitini yapacak, yer sahipleri de mağdur edilmeyecek. Bizde valilik olarak gerekli takipleri yapacağız" diye konuştu.


Köy sakinleri, sabah saatlerinde başladıkları eylemi Vali Yardımcısı Altın'ın kendileriyle yaptığı görüşmenin ardından sonlandırdı.


Beldede geçen yıl yapımına başlanan Kozcağız Barajı nedeniyle 150 haneli Şarköy'de 5 bin dönümlük arazinin kamulaştırılması kararı alındığını, kamulaştırma bedelinin ödenmemesi ve ödeneceği tarihin de belirsiz olduğunu öne süren köy sakinleri eylem başlatmıştı. Beş kilometrelik yolu yürüyerek baraj inşaatına ulaşan köylüler, burada DSİ 23. Bölge Müdürünün inşaata gelerek kendilerini bilgilendirmesini istemişti.



AA


Geri Dön