29 / 03 / 2024

Başakşehir Engelli Rehabilitasyon Merkezi'nin inşaatı başladı!

Başakşehir Engelli Rehabilitasyon Merkezi'nin inşaatı başladı!

Türkiye’nin en büyük Engelli Rehabilitasyon Merkezi Başakşehir'de inşa ediliyor. 16 bin metrekarelik Başakşehir Engelli Rehabilitasyon Merkezi'nin inşaatı başladı.



Başakşehir Engelli Rehabilitasyon Merkezi (BERM) 16 bin metrekarelik alanıyla da Türkiye’nin en büyük Engelli Rehabilitasyon Merkezi olacak. 24 sınıf ve 9 bireysel eğitim sınıfının yer aldığı Başakşehir Engelli Rehabilitasyon Merkezi’nde, son teknoloji ve tekniklerle donatılmış ‘Uzay terapi, duygusal algı, duygusal bütünleşme ve robotik rehabilitasyon odaları’ yer alıyor.


Engelli bireylerin yaşam kalitesini yükseltmek, sosyal hayata daha aktif katılımlarını sağlamak, ağır engellilerin de eğitim, bakım ve rehabilitasyon hizmetlerinin sağlanacağı Başakşehir Engelli Rehabilitasyon Merkezi’nin inşasına başlandı.

 

ÖNCELİK AĞIR ENGELLİLERİN


Kayaşehir bölgesinde inşa edilen Başakşehir Engelli Rehabilitasyon Merkezi (BERM)’in 2018 eğitim döneminde hizmet açılması planlanıyor.  Başakşehir Engelli Rehabilitasyon Merkezi, benzer kurumlardan farklı olarak ağır engelli ve mental engellilerin eğitim, bakım ve rehabilitasyon hizmetlerini de aynı yerde sağlayacak.

 

Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal’ın girişimleri, Çağrı Derneği,  Özel Eğitime Muhtaç Çocuklara Yardım Derneği (ERAM)’ın katkıları ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilecek proje pek çok alanda ilkleri bünyesinde barındırıyor. Merkez, eğitilebilir yaş sınırını geçenler ve yatağa bağımlı hastalar dışında tüm ağır ve mental engeli olanlara hizmet verecek. Günde 250 kişinin hizmet alması planlanan Başakşehir Engelli Rehabilitasyon Merkezi’nde öncelik ağır engellilerin olacak. Kontenjan durumuna göre çevre ilçelerden de hasta kabul edecek olan kurum, ücretsiz olacak.

 

HAVUZ TERAPİSİ


Merkezin Robotik odasında; yürüme bozukluğu olan engelliler robotlarla yürütülecek. Robotik bağlantılar ve kollardan destek alarak yürüme egzersizleri yaptırılan engelliler sağlıklarına kavuşacak. Uzay terapi odasında ise çeşitli aletlerle hastaya yerçekimsiz ortama benzer bir alan sağlanarak, tedavisi yapılacak.


Ulaşımın evden servislerle sağlanacağı Türkiye’nin en büyük Rehabilitasyon Merkezi’nde 2 adet rehabilitasyon havuzu da bulunuyor. Bu havuzlarda suyun sağladığı avantajlardan faydalanılarak ortopedik veya zihinsel engellilerin bedensel ve zihinsel olarak gelişimleri sağlanacak. Merkezde 60 araçlık otoparkta yer alıyor.

 

BAŞKAN UYSAL: “ENGELLİLERE VERDİĞİMİZ SÖZÜ TUTTUK”


Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, engellilere verdikleri sözü tuttuklarını ifade ederek, “İlçemizde yaşayan yaklaşık 2 bin civarında engelli vatandaşımızın her zaman yanlarında olduk. Yeni hizmete açılacak olan merkezimiz ile engelli vatandaşlarımıza ve ailelerine verdiğimiz sözü tutmuş olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Engellilerin eğitimi konusunda şüphesiz her belediyemiz önemli hizmetler yapıyor, ancak ağır engellilerin bakım ve rehabilitasyon hizmetlerinin verileceği merkezimiz Türkiye’de ilk olacak. BERM ile ilçemiz engellilere yapılan hizmetlerin en kapsamlı tesisine ev sahipliği yapmış olacak” diye konuştu.

 

“ENGELLİ VELİLERİ DAHA ÖZGÜR OLACAK”


Çağrı Derneği Başkanı Ali Yeniyurt, ‘ağır engellin kendilerine bir gün olsun zaman ayıramadığını belirterek, “Başakşehir Engelli Rehabilitasyon Merkezi’nin engelli çocuğu olan anne babaların da zamanlarını en iyi şekilde geçirmelerine, sosyalleşmelerine imkân sağlayacak şekilde tasarlandı’ dedi. Yeniyurt; “Eğer engelli yavrularımızın eğitilme ve rahabilite edilme dönemleri olan 5 yaş ile 25- 30 yaş döneminde alıp belirli beceriler kazandıramazsak hem aileye, aile vefat ederse de devlete büyük bir yük olacaktır. Her engellinin kendine göre farklı ihtiyacı vardır ve farklı şekilde eğitilmelidir. Merkezimizde her engelliye ihtiyacına göre eğitim ve rehabilite imkânı sağlamak istiyoruz” ifadelerini kullandı.



Geri Dön