25 / 04 / 2024

Başakşehir metro hattının test sürüşü 2011'de

Başakşehir metro hattının test sürüşü 2011'de

Otogar-Başakşehir-Olimpiyat Köyü hattının yüzde 85’i tamamlanan kısmı basın mensuplarına tanıtıldı



İstanbul’un trafik sorununun çözümünde önemli bir paya sahip olması planlanan Otogar-Başakşehir-Olimpiyat Köyü hattının yüzde 85’i tamamlanan kısmını basın mensuplarına tanıtıldı. Tanıtımda basın mensupları ile birlikte olan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ta katıldı. Çok sayıda gazetecinin takip ettiği tanıtım gezisinde Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşımdan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Muzaffer Hacımustafaoğlu ve İETT Genel Müdürü Hayri Baraçlı da yer aldı.

1 milyar 137 milyon dolarlık dev yatırım…
Toplam 21,7 kilometre olan hattın Esenler Otogar’dan önce Bağcılar Kirazlı’ya ardından İkitelli Güney Sanayi İstasyonu’na ulaştığını ve buradan ikiye ayrılarak Olimpiyat Stadı ve Başak Konutları 4’e ulaştığını belirten Başkan Kadir Topbaş, 16 istasyondan oluşan ve 1 milyar 137 milyon dolara mal olan hattın yüzde 85’inin tamamlandığını söyledi.

İstanbul’da planladıkları toplam 632 kilometrelik metro hatlarını adım adım gerçekleştirdiklerini vurgulayan Kadir Topbaş, “En büyük yatırımlarımızdan biri olan güzergahta yılsonuna varmadan test sürüşlerine başlayacağız. 2011 yılında da hizmete alınacak” dedi. 

İkitelli Sanayi Bölgesi ve TEM rahatlayacak
Saatte tek yönde 36 bin yolcu taşıyacak metro hattının Aksaray’da Yenikapı-Taksim-Hacıosman Metrosu, Havalimanı-Aksaray Hafif Metrosu ve Bağcılar-Zeytunburnu Tramvayı ile entegre olacağını anlatan Başkan Topbaş, şöyle konuştu; “Bağcılar istikametine gelen sistem, Kirazlı-Mahmutbey-İSTOÇ ve İkitelli Sanayi Bölgesi’ne uzanıyor ki bu çok önemli. İkitelli’de çalışan 35 bin işyeri ve binlerce insan için şu anda tek çıkış TEM, başka yerden çıkış yok. Metro hattı ayrıca, lojistik anlamda problem yaşayan bölgede gece geç saatlerde lojistik taşımacılığı yapanlara da destek verecek. Kamyonların şehre girmesine gerek kalmayacak. İnsanlarımız da buradan şehrin başka bir yerine rahatlıkla ulaşacaklar.”

Otogar-Başakşehir-Olimpiyat Köyü Metrosu’nda yılsonuna varmadan test sürüşlerine başlayacak ve 2011 yılında da hizmete alınacak. Metronun ikinci etapta Kayabaşı’na kadar uzatılacağını belirten Topbaş, şunları kaydetti;

“İnşaatının yüzde 85’i tamamlanan hatta 48 kilometrelik rayların 40 kilometresi döşendi ve hızla ray döşeme çalışmaları sürüyor. Öte yandan, istasyonların ince işçiliği ile elektro-mekanik çalışmaları da son sürat devam ediyor. Bu hatta kullanılacak 80 adet modern vagonumuz da geldi. Bu hat tamamlandığında Başakşehir’den Otogar’a 24 dakikada, havaalanına 37 dakikada gidilebilecek.  Marmaray  Projesi’nin tamamlanmasıyla da yine Başakşehir’den Taksim’e 51 dakikada, Seyrantepe’ye 66 dakikada, Üsküdar’a 56 dakikada, Kartal’a ise 90 dakikada gidilebilecek”


Geri Dön