25 / 04 / 2024

Başakşehir'de 1.500 kişilik bilgi evi açıldı!

Başakşehir'de 1.500 kişilik bilgi evi açıldı!

Başakşehir ve Bahçeşehir arasında kalan Sahintepe'de öğrenciler içi Türkiye'nin en büyük bilgi evi açıldı. Üç katlı, modern tasarımı, akıllı tahtaları ve sosyal aktiviteleriyle bin 500 öğrencinin öğrenim gördüğü okuma salonunda tüm eğitimler ücretsiz



Başakşehir ve Bahçeşehir arasında kalan Sahintepe'de öğrenciler içi Türkiye'nin en büyük bilgi evi açıldı. Üç katlı, modern tasarımı, akıllı tahtaları ve sosyal aktiviteleriyle bin 500 öğrencinin öğrenim gördüğü okuma salonunda tüm eğitimler ücretsiz. Bilgi evi, semt çocukları için umut oldu.

İstanbul'un ücra köşelerinde kapısı, penceresi olmayan okullar olduğuna inanmak zor gelse de şžahintepe Mahallesi Güneydogu'daki imkansızlıkları aratmayacak bir görünüme sahip. şžahintepe Mahallesi, bilmeyenler için lüks bir ilçe olarak algılanan Başakşehir ve Bahçeşehir'in arasına sıkışıp kalmış ve ilçe nüfusunun yüzde 55'ini oluşturan bir yer. 120 bin nüfuslu mahallede bir lise, 4 ilköğretim okulu bulunuyor. Yani İstanbul'da okullaşmanın en düşük olduğu yer. Haliyle sınıflar 75-80 öğrenciden oluşuyor. Fiilen imkansızlıklara ulaşım sorunu da eklenince ilkokuldan sonra ortaöğretime devam oranı da haliyle çok düşük oluyor. Başakşehir Belediyesi, ihtiyacın farkında ve okullar için gerekli tadilatlan yaptınyor. İki ilköğretim okulu daha yapılmış; ama yetkililer yaşanan problemleri çözmek için zamana ihtiyaç olduğunu söylüyor.

Başakşehir Belediyesi şžahintepe'nin yüzünü güldürecek bir girişime imza attı. Üç katlı, modern tasarımı, akıllı tahtalan ve sosyal aktiviteleriyle bin 500 öğrencinin eğitim gördüğü 'bilgi evi'. Kapasitesiyle Türkiye'nin en büyük 'bilgi evi' olma iddiasındaki okuma salonunda tüm eğitimler ücretsiz. Bilgi evi, 12 öğretmen kadrosuyla bu bölgede yaşayan çocuklann geleceği için umut olmuş. Bilgi evi, ilköğretim müfredatıyla uyumlu olarak hazırlanan kurslarla öğrencilerin okuldaki basanlarını yükseltmeyi hedefliyor. Öğrenciler burada okullarında öğrendikleri bilgileri pekiştirme ya da tam olarak ögrenemedikleri konularda uzman rehber öğretmenlerden destek alıyor. çocuklann yeteneklerinin farkına varabilmesi için kurslar ve etütlerin yanında Türkçe, matematik, fen ve teknoloji, sosyal bilgiler, İngilizce, bilgisayar dersleri veriliyor. çocuklann bireysel gelişimlerine destek olacak tiyatro, bilgisayar, film, okuma, edebiyat resim, doğa ve gezi kulüplerinin yanında masa tenisi, satranç, keman, org ve gitar kursları da ücretsiz olarak veriliyor.

Bilgi Evi'nin Müdürü Ergün Mandüz, ailelerin kendilerinden çok memnun olduğunu ifade ediyor. Manduz, ''Öğrencilerimizin çoğunda mevcut olan hırçınlık gözle görülür bir şekilde azaldı.' şeklinde konuşuyor.

Müzik öğretmeni Orhan Aykut (30) ise kemanın telini alacak durumu bile olmayan Güneydoğulu yetenekli bir öğrencisine kendi kemanını hediye etmiş. Koroya katılan ve akıcı konuşma problemi olan 12 yaşındaki Emre ise söylediği şarkılar sayesinde artik düzgün bir şekilde konuşabiliyor, Bitlisli Siyabent ve Ağrılı Yunus, ikisi de 10 yaşında. Hemen hemen her gün bilgi evine geliyor ve kitap okuyorlar. 9 yaşındaki Tokatlı Berkay ise her gün okuldan önce ve sonra bilgi evine ugramavı ihmal etmiyor. 11 yaşındaki Ardahanlı Süleyman Öztürk ise kütüphanedeki kitap okuma yarışmalarında iki ayda 70 kitap okuyarak 3. birinciliğini almış. şžahintepe Bilgi Evinde hangi çocuğa dokunsanız trajik bir hikaye çıkıyor. 11 yaşındaki Fatma Yılmaz'in hikayesi ise göz yaşartıyor, bilgi evinin öğretmenleri Fatma'nın babası çöpten kağıt toplarken onun bir yandan babasına yardım ettiğini diğer yandan o kagıtlan okuduğunu görmüş. Öğretmenler hemen babasıyla konuşarak Fatma'nın eğitimi konusunda yardım etmek istediklerini söylemiş. Fatma'nın bilgi evine geldiğinde ilk tepkisi 'İlk kez bu kadar çok kitabı bir arada görüyorum.' olmuş. O şimdi şžiir ve Edebiyat Kulübü'nde şiirler ezberliyor.

Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, birkaç yıl sonra şžahintepe ve çevresini mahrumiyet bölgesi olmaktan çıkaracaklarını söylüyor. Eğitimin her şeyin başlangıcı olduğuna dikkat çeken Uysal, bu orta bölgeyi yan mahalleler gibi dönüştüreceklerini dile getiriyor. 'İstanbul'da bir olay olsa bu bölgeden çıkardı. şžimdi eğitimle birlikte ' duvarlarda ayak izi bile yok.' diyen Uysal'a göre şžahintepe ve çevresinin özel durumu var ve özel muameleyle çözüm aranmalı.
Zaman


Geri Dön