26 / 04 / 2024

Başakşehir'e yeni üniversiteler geliyor!

Başakşehir'e yeni üniversiteler geliyor!

İstanbul Başakşehir'de 14,9 hektar ve 47,7 hektarlık alana üniversite ve özel eğitim tesisi yapılması amacıyla imar planı değişikliğine gidildi. İmar planı bugün askıya çıkarıldı...




İstanbul Başakşehir İlçesi,  Başak Mahallesi, 3637 ve 2125 no.lu parsellere yönelik hazırlanan ve Bakanlık Makamı’nın 02 Şubat 2016 tarihli ve 1645 sayılı Olur’u ile onaylanan Üniversite ve Özel Eğitim Tesisi amaçlı hazırlanan 1/100000 Çevre Düzeni Planı ve 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı Değişikliği ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı bugün askıya çıktı. İmar planı 22 Mart'ta askıdan inecek.


3637 no'lu parseli kapsayan  27 hektarlık alanda 14,9 ha’lık kısmı özel eğitim alanı olmak üzere 4.7 ha’lık park alanı ile çevrelenecek şekilde düzenleme yapıldı. Emsal:1.25 olarak planlandı.


Başakşehir e yeni üniversiteler geliyor!


2125 no'lu parseli kapsayan 57.8 hektarlık alanın 47,7 hektarlık kısmı da Üniversite Alanı olarak planlandı. Çalışma alanı Boğaziçi Köprüsü ile Fatih Sultan Mehmet  Köprüsü’nün trafik yükünü rahatlatmak ve İstanbul’un ulaşım sorununu giderebilmek için planlanan Kuzey Marmara Otoyolu projesinin Odayeri – Paşaköy kesiminde bulunan 19 adet kavşak noktasından biri olan Fenertepe Kavşağı ve Mahmutbey-İkitelli kavşaklarının yükünü azaltarak önemli bir alternatif olacak Başakşehir, 4. Etap - Eski Edirne Asfaltı Arası Yol Kavşak Projelerinin kesişiminde bulunuyor.


Yapılaşma şartı ise emsal E=1.25’dir. Kuzey Marmara Otoyolu projesi ve Başakşehir, 4. Etap - Eski Edirne Asfaltı Arası Yol Kavşak Projelerine bakan kısımlarında ve üniversite alanı ile yol projeleri arasında tampon oluşturacak şekilde yaklaşık 10,25 ha’lık park alanı ayrıldı. Üniversite alanının etrafında taşıt yollarının kademelenmesine göre 10  m’lik çekme mesafesi düzenlendi. Planlama alanının güneyinden Başakşehir, 4. Etap - Eski Edirne Asfaltı Arası Yol Kavşak Projesine giriş verilerek Üniversite Alanı için ulaşım sağlandı.


Başakşehir e yeni üniversiteler geliyor!


Bu alanlarda, yüksek öğretim tesisi alanında, üniversite birimleri, idari birimler, kültür merkezi,  kütüphane, tiyatrolar gibi sosyal ve kültürel tesisler, eğitim ve araştırma hastaneleri, kongre merkezi, misafirhane,  açık-kapalı spor tesisleri, rekreasyon alanları, bilgi-beceri meslek edindirme kursları, yurtlar, lojman, sergi ve konferans salonları, müze, yemekhaneler, cami, kreş, sağlık birimleri, güvenlik binaları, teknik altyapı tesisleri, vb gibi üniversite ile ilgili  tüm birimler ve özel eğitim tesisleri yer alabilecek.


Yapılaşma şartlarını artırmamak kaydıyla binaların blok şekli, boyutları, bloklar arası mesafeler, kat yüksekliği ve binaya ait taban alanı kullanımı Başakşehir Belediyesi’nin onaylayacağı Mimari Avan Projeye göre belirlenecek. Ancak uygulama ilgili kamu kurum ve kuruluş görüşleri doğrultusunda yapılacak.



İmar planı için tıklayınız



Plan raporları için tıklayınız




Gülcihan YELKENCİ/Emlakkulisi.com



Geri Dön