23 / 04 / 2024

Başakşehir'in rayiç değeri İbrahim Dinç'in itirazıyla yenilendi!

Başakşehir'in rayiç değeri İbrahim Dinç'in itirazıyla yenilendi!

Başakşehir Belediyesi 'nin 2010 yılı için hazırladığı arsa metrekare birim değerlerinin yüksek olduğunu savunan, Güvercintepe Mahalle Muhtarı İbrahim Dinç, mahkemeye başvurdu



Rayiç bedellerin keyfi ve aşırı yüksek olduğunu belirten İbrahim Dinç 'in iddiasını inceleyen İstanbul 11. Vergi mahkemesi, yalnızca 2 cadde ve bir sokakta doğru rayiç bedel belirlendiğini belirterek, 174 tane cadde ve sokak için belirlenen rayiç bedelleri iptal etti. Mahkeme tarafından belirlenen bedeller ile belediyenin belirlediği bedeller arasında yüzde 60 'ı aşan farklar ortaya çıktı.

Başakşehir Belediyesi İlçe Takdir Komisyonu, Ağustos 2009 'da toplanarak, arsa metrekare birim değerlerini tespit etti. Belirlenen rayiç bedeller mahalle muhtarlarına tebliğ edildi.

Rayiçler aşırı kaçmış
Rayiç bedellerin aşırı zamlandığını gören Güvercintepe Mahalle Muhtarı İbrahim Dinç, durumu belediyeye iletti. Ancak, “Yargı yolu açık ” cevabını alınca harekete geçti. Mahalle halkı, esnafla ve emlakçılarla görüşen İbrahim Dinç, mahkemeye başvurdu. İstanbul 11. Vergi Mahkemesi 'ne Güvercintepe Mahalle Muhtarlığı adına dilekçesini sunan İbrahim Dinç, rayiç bedelleri için verilen kararın, kanuna aykırı olduğunu, keyfi ve aşırı yüksel olarak belirlenirken, arazi ve arsa ayrımı yapılmadığını savundu. İddiaları inceleyen mahkeme, 24 Haziran 'da kararını verdi. Mahkeme, Gül Sokak, Fatih Caddesi ve Cumhuriyet Caddesi için belirlenen rayiç bedellerin aynı kalmasına, geri kalan 174 adet cadde ve sokak için belirlenen rayiç bedellerin iptal edilmesine karar verdi.

Belediyeden memnunuz
Kararı sevinçle karşılayan mahalle muhtarı İbrahim Dinç, “Bizim belediye ile kişisel hiçbir sorunumuz yok. Hizmetimizi de alıyoruz. Ama halkın bu bedeller nedeniyle yüksek vergi vermesi beni harekete geçirdi. Halkımızı düşündüğüm için bunu yaptım. çoğu vatandaşımız devletten yardım alıyor. Mahalleye ağır yük getirecekti. 22 yıldır burada yaşıyorum. Halkımı düşünmek zorundayım ” dedi.

Mahkeme kararı rayiç bedelleri nasıl değiştirdi

Cadde -Belediyenin rakamı - Mahkemenin rakamı
 
İpekyolu Cad. - 300 TL - 150 TL
İstiklal Cad.- 450 TL - 110 TL
Ahmet Yesevi Cad. - 500 TL - 350 TL
Aşık Veysel Cad. - 600 TL - 350 TL
Tuna Cad. - 380 TL - 200 TL
Karadeniz Cad. - 400 TL - 180 TL
1115 Sok. - 250 TL - 100 TL
Namık Kemal Sok - 400 TL - 140 TL

İsmail AKTAşž/Hürriyet


Geri Dön