19 / 04 / 2024

Başaran Ulusoy: Hedefimiz 5 milyon turist ağırlamak!

Başaran Ulusoy: Hedefimiz 5 milyon turist ağırlamak!

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği ( TÜRSAB ) terörün sona ermesinin Doğu ve Güneydoğu turizmi için önemini ve turizmin de bölge ekonomisine katkısını bir raporla ortaya koydu...



Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) terörün sona ermesinin Doğu ve Güneydoğu turizmi için önemini ve turizmin de bölge ekonomisine katkısını bir raporla ortaya koydu.


‘Çözüm Süreci ve Bölgesel Turizm’ başlıklı rapora göre, bölgeye giden yerli ve yabancı turist sayısı 2012 yılında 1.5 milyona ulaştı, 2013’te ise 2 milyonu aştı. TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, bazı müze ve kültür merkezlerinin Kobani nedeniyle çıkan olaylarda tahrip edilmesine tepki göstererek, “Bu saldırılar turizm sektörünün canını acıttı” dedi. Rapora göre, Doğu ve Güneydoğu’da ziyaretçi sayısında ilk sırada 605 bin kişiyle Şanlıurfa var. Mardin’de bu rakam 351 bin, Diyarbakır’da ise 230 bin kişiyi aştı. Doğu ve Güneydoğu’da 8 ilde toplam belgeli turizm tesisi sayısı 102 iken, 2013 yılı sonunda 188’e yükseldi.


Yatak sayısı katlandı...

Yatak sayısı da 11 bin 272’den yüzde 165’lik bir artışla 29 bin 935’e çıktı. Gaziantep 55 tesiste toplam 9 bin 259 yatak kapasitesiyle bu alanda lider. Şanlıurfa’da tesis sayısı 3 katına çıkarken, yatak sayısı da 6 katına yükseldi. Aynı dönemde tesis ve yatak artış hızında Şanlıurfa’yı Mardin izledi. Bu arada 2007 yılında bölgedeki 16 havalimanına gelen yolcu sayısı 4 milyona yakınken, bu rakam 2013’te 11 milyonu geçti.



Hedef 5 milyon turist ağırlamak


Başaran Ulusoy, bölgeyi turizmin kalkındıracağının altını çizerek, “Turizm bu illerimizde şimdiye kadar gerçek potansiyelini ortaya çıkarmış oldu. Turizm yatırımları beraberinde diğer yatırımları da çekmeye başladı” dedi. Ulusoy 2023 yılında bölgedeki yerli ve yabancı turist sayısını 5 milyona çıkarma hedefleri olduğunu da kaydetti.


Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde en çok turist çeken belli başlı yerler, Gaziantep’teki Zeugma mozaikleri, peygamberler şehri olarak bilinen Şanlıurfa, Mardin Mor Gabriel manastırı, Batman’daki Hasankeyf, adıyaman’daki Nemrut Dağı, Ağrı Dağı, surlarıyla ünlü Diyarbakır ve Van’daki Akdamar Adası.




Milliyet 


Geri Dön