25 / 04 / 2024

Başaran Ulusoy: Rekabetçi kış turizmi resortlarına sahip değiliz!

Başaran Ulusoy: Rekabetçi kış turizmi resortlarına sahip değiliz!

TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy: "Türkiye'de kış turizmi merkezlerinin sayısı ve kapasitesi hızla artmasına rağmen dünya çapında rekabet edebilecek düzeyde kış turizmi resortlarına henüz sahip değiliz" dedi...




Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, Türkiye'de kış turizmi merkezlerinin sayısı ve kapasitesi hızla artmasına rağmen dünya çapında rekabet edebilecek düzeyde kış turizmi resortlarına henüz sahip olunmadığını belirtti.


AA muhabirine turizm sektöründeki gelişmeleri değerlendiren Ulusoy, bayram tatilinin yaklaşık 5 gün olmasının turizme büyük katkı sağladığını ve canlılık getirdiğini ifade ederek, otellerin doluluk oranının bayram boyunca yüzde 100 olarak gerçekleştiğini söyledi.


Ulusoy, bayram tatili için en çok tercih edilen yerlerin başında yurt içinde Antalya bölgesi başta olmak üzere Kıbrıs, Kemer, Lara, Belek, Side, Bodrum, Çeşme, Kuşadası, Fethiye ve kültür turlarının yoğun ilgi gördüğünü ifade ederek, yurt dışı turlarda vizesiz ülkeler başta olmak üzere Balkanlar, İspanya, İtalya, Orta Avrupa, Benelüks, Paris ve Dubai turlarının ağırlıklı olarak tercih edildiğini kaydetti.


Yurt içi ve yurt dışı turist hareketliliğinin de oldukça yoğun seyrettiğini dile getiren Ulusoy, Ramazan Bayramı'nda yurt içi turlarda 150 bin kişinin, yurt dışı turlarda ise 20 bin kişinin tatile çıktığının tahmin edildiğini bildirdi.


Ulusoy, bayram tatili boyunca otellerin ücret tarifelerine de değinerek, "Yurt içinde gecelik kişi başı en düşük 100 liradan, en yüksek 700 liradan başlayan fiyatlarla alternatifler söz konusuydu. Yurt dışında 3 gece 4 günlük bir tur paketi için ayırılan ücret ise 700 avro ile 800 avro civarında seyretti" dedi.


Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yayımlanan 2013 yılının ilk altı ayına ait turist sayısı verisine göre, 2013'ün ocak-haziran döneminde gelen yabancı ziyaretçi sayısının bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 14,35 oranında artarak, 14 milyon 549 bin 641 kişiye ulaştığını dile getiren Ulusoy, yılın ilk altı ayında ziyaretçi sayısı bakımından Türkiye'nin en çok ziyaretçi aldığı ülkelerin başında Almanya, Rusya Federasyonu, İngiltere, Gürcistan ve Bulgaristan'ın geldiğini belirtti.


"Kış turizminde planlanan toplam yatak kapasitesi 74 bin 915 civarında"

Başaran Ulusoy, sektörün yaklaşan kış sezonuna yönelik beklentisine de dikkati çekerek, şunları kaydetti:


"Türkiye'de kış turizmi merkezlerinin sayısı ve kapasitesi hızla artmasına rağmen dünya çapında rekabet edebilecek düzeyde kış turizmi resortlarına henüz sahip değiliz. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğünün birlikte ülke genelinde yaptıkları araştırma ve incelemede 48 adet potansiyel kış turizm alanından 27 adedi kış turizm merkezi olarak ilan edilmiştir. Bu kış turizm merkezlerinden 20 adedinde imar planları tamamlanmış olup, halihazırda yatak kapasitesi 8 bin 541'dir. Planlanan toplam yatak kapasitesi ise 74 bin 915'dir."


Ulusoy, kış turizm merkezlerinden, Bursa Uludağ, Kocaeli Kartepe, Bolu Köroğlu, Kartalkaya, Kastamonu Ilgaz, Kayseri Erciyes, Erzurum Palandöken, Erzincan Ergan, Kars Sarıkamış'ın zincir oluşturan kış turizm merkezleri olarak dikkati çektiğini vurgulayarak, Isparta Davraz ve Çankırı Ilgaz Kadınçayırı Yıldıztepe'nin de gelişen bölgeler arasında yer aldığını belirtti.


TÜİK'in 2013 yılının ilk altı ayında açıklamış olduğu veriye göre turizm gelirinin 13 milyar 595 milyon 938 bin dolar olarak gerçekleştiğini ifade eden Ulusoy, yıl sonu itibariyle Türkiye'ye gelecek olan turist sayısının 33 milyon civarında, turizm gelirinin ise 31,5 milyar dolar seviyesinde olacağının tahmin edildiğini bildirdi.


AA


Geri Dön