29 / 03 / 2024

Başbakan Davutoğlu: Silopi'yi yeniden inşa edeceğiz!

Başbakan Davutoğlu: Silopi'yi yeniden inşa edeceğiz!

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Silopi'yi yeniden inşa edeceğiz. Bu şehri yakanlara, yıkanlara karşı bu şehrin nasıl imar ve inşa edildiğini de cümle aleme göstereceğiz. " şeklinde konuştu.



Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Onlar tahrip etmeye gelebilirler, biz inşa etmeye geliyoruz. Onlar gönülleri yıkmaya geliyorlar, biz gönülleri birleştirmeye geliyoruz. Onlar dışarıdan aldıkları talimatlarla bu ülkeyi ateş çemberinin içine sokmaya çalışıyorlar, biz gönlümüzden, tarihimizden ve milletimizden aldığımız talimatla bu ülkeyi ihya ederek, ebedi kardeşliğimizi her an yaşatmak üzere gayret etmeye geliyoruz" dedi.


Davutoğlu, Silopi ziyareti kapsamında Kaymakamlıkta aldığı brifingin ardından, gazetecilere açıklamalarda bulundu. 


Bütün bakanların en asli işinin öncelikle Silopi'den başlamak üzere bölgede, Mardin'de ilan ettikleri "Birlik, Huzur, Demokrasi Eylem Planı''nı hayata geçirmek olduğunu açıklayan Davutoğlu, "Mardin'de bu planı ilan ettiğimde 'kesinlikle bu kağıt üzerinde kalacak bir plan olmayacak' demiştim. Bütün bu unsurları tek tek takip ediyoruz, son bakanlar kurulunda da detaylı bilgi aldık. Şimdi bakanlarımızla birlikte bugün Silopi'de, Silopi bağlamında atılacak adımları gözden geçirdik. Ama bu sadece Silopi mikro örneğinde değil, bütün bölgeye dönük olarak atılacak adımları da kapsıyor" diye konuştu. 


Ziyaretleriyle psikolojik boyutu da herkese gösterdiklerini belirten Başbakan Davutoğlu, en zor ve en iyi günlerde beraber olacaklarını bildirdi. 


- "Silopi'yi yeniden inşa edeceğiz"

Silopi'nin yaralarını sarmak için en ince detayına kadar çaba sarf ettiklerini vurgulayan Davutoğlu, Kaymakamlık ziyaretinde aldığı bilgileri de şöyle aktardı: 


"Fiziki mekanda oluşan tahribatı süratle telafi etmek için bütün bakanlıklarımız ciddi bir çaba içinde. Hasarlı bütün binalar tespit edildi. Hasar tespit çalışmaları tamamlandı, yarından itibaren bu noktada Silopi'de büyük bir imar faaliyeti başlayacak. Bu binalarda yaşayan vatandaşlarımız kesinlikle emin olsunlar ki devlet onları aç ve açıkta bırakmaz. Bu çerçevede bütün zarar gören binalar gerekli çalışmalar yapıldıktan sonra, az hasarlıysa yardım yapacağız, vatandaşımız kendisi bu binaları onaracak. Çok hasarlıysa kentsel dönüşüm çerçevesine alacağız. Silopi'yi yeniden inşa edeceğiz. Bu şehri yakanlara, yıkanlara karşı bu şehrin nasıl imar ve inşa edildiğini de cümle aleme göstereceğiz. Yine bu çerçevede yol ve kanalizasyon alt yapısında ortaya çıkan zararlar süratle giderilecek, bütün yollar rehabilite edilecek, bütün alt yapı eksiklikleri tamamlanacak. Maalesef belediyenin üzerinde olan bu sorumluluklar yerine getirilmediği için arkadaşlarımıza talimat verdim, belediye hizmetleri de dahil olmak üzere Silopi'nin ne eksiği, ne gediği varsa yapılacak. Bu konuda da valimiz, kaymakamımız tam yetkilidir."


Başbakan Davutoğlu, ilçede tadilatı süren okulların, biri hariç tamamında eğitimin düzenli olarak yapıldığını, hastane ve sağlık birimlerinin hiçbir eksiklik ve aksama olmadan çalışmalarını sürdürdüğünü ifade etti. 


İlçe ziyaretinde esnafla sohbet ettiğini anlatan Davutoğlu, esnafın zararlarının da karşılanacağını belirterek, yarından itibaren esnafın 100 bin liraya kadar olan kredilerinin serbest bırakılacağı, kredi almalarını engelleyen hususların da gözardı edileceği müjdesini verdi.


Davutoğlu, "Bütün esnafımıza Silopi'nin ekonomik hayatının canlandırılması için kredi yardımı yapacağız" dedi. 


Kadınlara ve gençlere dönük özel projeler uygulayacaklarını vurgulayan Davutoğlu, kadınlara mikro kredi vererek destek ve iş imkanı oluşturacaklarını, yaza kadar da bir gençlik merkezinin yapılması talimatını verdiğini bildirdi. 


Davutoğlu, camilerden de iki tanesinin hasarlı olduğunu, onların onarımlarının da sürdüğünü kaydetti.


Terör nedeniyle mağdur olan bütün ailelere nakdi yardım yapıldığını ve bunların da süreceğini bildiren Davutoğlu, bu çerçevede atılacak adımların koordine edileceğini aktardı. 


- Koordinasyonu Kalkınma Bakanı Yılmaz sağlayacak

Bakanlar Kurulu düzeyinde, "Birlik, Huzur, Demokrasi Eylem Planı" çerçevesinde bir koordinasyonunun oluşturulduğunu anlatan Davutoğlu, bu eylem planının alanda işlemesini göz önünde bulundurmak, sürekli alanda bulunacak, önce Silopi'de, sonra Cizre'de, Sur'da ve gerek duyulursa diğer ilçelerde çalışmaları yürütmek üzere, dün yayımladığı Başbakanlık genelgesiyle Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'ın tam yetkili kılındığını anımsattı.


Davutoğlu, Yılmaz'ın tümüyle bölgede olacağını ve ilgili tüm bakanlıkların çalışmalarını koordine edeceğini belirterek, "Yarından itibaren Silopi'de iş makineleriyle, inşa faaliyetiyle devlet inşa edici kudretini de gösterecek. Teröriste bu memleketin bölünmez birliği konusunda, bu halkın, bu milletin vahdeti konusunda kudret elini nasıl gösterdiyse, şimdi de inşa etme, imar etme, güzelleştirme konusunda da kudretimizi göstereceğiz" ifadelerini kullandı. 


Silopililere seslenen Davutoğlu, "Devlet bütün imkanlarıyla buradadır" dedi. 


- "Onlar gönülleri yıkmaya, biz gönülleri birleştirmeye geliyoruz"

Başbakan Davutoğlu, Cuma namazı sonrasında göz yaşlarıyla kendisine sarılan bir vatandaşa, "Biz, hepimiz bugün kendimizi Silopi'de bu ilçeyle tam bir aidiyet içinde hissediyoruz. Sizlerle hep beraber olacağız" dediğini anlattı. 


Yerel yönetim hizmetlerinin yeniden yapılandırılması ve ilçe içinde ve bölgede yapılacak çalışmalar konusunda AK Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki'yi görevlendirdiğini açıklayan Davutoğlu, Türkiye genelinde imkanı olan bütün belediyelerle irtibat kurularak hem devlet imkanlarının hem de diğer şehirlerin imkanlarının bölge için seferber edileceğini kaydetti. 


Silopililerin teröre boyun eğmediklerini, terörün ortaya çıkarmaya çalıştığı kaosa prim vermediklerini vurgulayan Davutoğlu, Diyarbakırlılara da selam göndererek hepsine teşekkür ettiğini, onları bağrına bastığını ifade etti. 


Silopi'de bugün başlattıkları çalışmaların aynıyla Cizre ve Sur'da da gerçekleştirileceğini, tek bir vatandaşın bile sahipsiz bırakılmayacağına vurgu yapan Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Onlar tahrip etmeye gelebilirler, biz inşa etmeye geliyoruz. Onlar gönülleri yıkmaya geliyorlar, biz gönülleri birleştirmeye geliyoruz. Onlar dışarıdan aldıkları talimatlarla bu ülkeyi ateş çemberinin içine sokmaya çalışıyorlar, biz gönlümüzden, tarihimizden ve milletimizden aldığımız talimatla bu ülkeyi ihya ederek, ebedi kardeşliğimizi her an yaşatmak üzere gayret etmeye geliyoruz" değerlendirmesinde bulundu.


AA



Haber Yeni Şafak Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


Başbakan Davutoğlu, İran ziyareti öncesi Şırnak'a geldi. Davutoğlu, Cuma namazını Şırnak'ın Silopi ilçesindeki Çarşı Camii'nde kıldı. Namazda Davutoğlu'nun yanında saf tutan yaşlı amca, gözyaşlarıyla Başbakan'a "Bizi yalnız bırakmayın" dedi. Davutoğlu namaz çıkışı Silopi'de yarından itibaren başlayacak süreçleri açıkladı.


Başbakan Ahmet Davutoğlu, Cuma namazını Şırnak'ın Silopi ilçesindeki Çarşı Camii'nde kıldı. Bugün İran'a gidecek olan Davutoğlu programında sürpriz bir değişiklik yaparak Tahran'dan önce Cuma namazı için Şırnak'a gitti. Özel uçak "ANA" ile saat 11.10'da Şırnak Şerafettin Elçi Havaalanına inen Başbakan Davutoğlu'nu Şırnak Valisi Ali İhsan Su ve diğer yetkililer karşıladı. Davutoğlu'na İçişleri Bakanı Efkan Ala ile Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz da eşlik etti. Başbakan, buradan karayolu ile Silopi ilçesine hareket etti. 


Camiden çıkıp yürüyerek kaymakamlığa geçti


Davutoğlu, Cuma namazını vatandaşlarla birlikte Silopi'deki Çarşı Camii'nde kıldı. Başbakan, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'in kıldırdığı namazdan sonra cemaatle tek tek tokalaştı, sohbet etti. Başbakan daha sonra camiden çıkarak yürüyerek Silopi Kaymakamlığına geçti ve yetkililerden brifing aldı.


"Bizi yalnız bırakmayın"Cuma namazı sırasında Başbakan Davutoğlu'nun yanında saf tutan yaşlı adam, Başbakan'a "Bizi yalnız bırakmayın" diyerek ağladı.


Yeniden inşa


Kaymakamlık ziyareti ardından açıklama yapan Davutoğlu, Silopi'de yarından itibaren imar faliyetlerinin başlayacağını açıkladı. Esnaf için destek adımlarına da değinen Davutoğlu'nun açıklamasından öne çıkan başlıklar şöyle:


Silopi'de 78 milyonun ayrılmaz bir parçasıdır maalesef Silopi terör saldırıları ile karşı karşıya kaldı bugün benim gördüğüm gerek namaz sonrası gerek esnaf ziyareti sonrası gördüğüm karşılama bir tek şeyi ifade ediyor Silopi Edirne ile Tekirdağ ile kardeştir. Evet bir ateş çemberiyle karşı karşıyayız ama bu ateşe su dökecek şey muhabbettir. Muhabbetin olduğu yerde fesada yer kalmaz Bütün vatandaşlarımız arasına sevgi tohumları ekmeye çalışıyoruz. 1 Kasım sonrası Konya'da söylediğim sözü tekrarlıyorum biz bu topraklara sadece sevgi tohumları ekmeye geldik. Silopili kardeşlerime bir kez daha teşekkürler ettik. Çok sayıda kardeşimiz bizi rüyalarında gördüğünü söyledi biz o dualara karşılık buradayız. Ülkemizin her yerinde vardık her yerinde olduk her yerinde olacağız. Devletimizin şefkat elini burada hissettirmek için çok kapsamlı bir çalışma içindeyiz.


Burada bakanlarımızla birlikte buradayım, bakanlarımızın en asli işi Silopi'den başlamak üzere Birlik Huzur Kardeşlik Planını hayata geçirmektir. Silopi bağlamında atılacak adımları gözden geçirdik. Varlığımızla psikolojik boyutu herkese göstermiş olduk. Silopi'nin yaralarını sarmak için harekete geçtik. Hasarlı bütün binalar tespit edildi yarından itibaren Silopi'de büyük bir imar planı başlayacak. Bütün zarar gören binalar az hasarlı ise yardım yapacağız kendileri onaracak çok hasarlı ise yeniden inşa edilecek bu şehri yıkan ve yakanlara karşı nasıl inşa edileceğini göstereceğiz. Bütün altyapı hizmetleri gerçekleştirilecek. Silopi'nin en eksiği varsa yapılacak. Bir okulumuz hariç bütün öğretmenlerimize teşekkür ediyorum eğitim devam ediyor. Sağlık hizmetleri veriliyor. Esnafımızın zararları tazmin ediliyor, yarından itibaren 100 bin liralık krediler serbest bırakılacak ve kredi yardımı yapılacak. Kadınlarımıza mikro kredilerle yardım edilecek. Silopi'ye en kısa zaman bir stadyum yapılacak ve gençlik merkezi yapılacak.



Yeni Şafak




Haber Takvim Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


Cuma namazı sonrası basın açıklamasında bulunan Başbakan Ahmet Davutoğlu Silopi'ye müjde verdi. Tüm esnafa yardım kredisi vereceklerini söyleyen Davutoğlu "Silopi'nin ne eksiği ne gediği varsa hepsi yapılacak" dedi.


Başbakan Davutoğlu Silopi'de Kaymakamlık'ta açıklamalarda bulundu. Davutoğlu Silopi için müjde üstüne müjde verdi.


İşte Davutoğlu'nun konuşmasından satır başları;

Bu topraklarda sevgi tohumları ekmeye geldik. Ebediyen burada olacağız... En kısa zamanda Cizre ve Sur'da da olacağız. En zor günlerde beraber olacağız.


DAVUTOĞLU'NDAN SİLOPİ'YE MÜJDELER


Silopi'de büyük bir imar çalışması başlayacak. Devlet bütün gören binalarda gerekli çalışmalar sonrası az hasarlı ise yardım yapıp kendisi yapacak. Çok hasarlıysa kentsel dönüşümle biz yapacağız. Bu yaraların nasıl sarıldığını cümlealeme göstereceğiz. Silopi'nin ne eksiği ne gediği varsa hepsi yapılacak. Bu konuda valilerimiz yetkililerimiz tam yetkilidir. Bütün eksikler giderilecek.Bütün esnafa kredi yardımı yapacağız.


Silopi çok daha güzel olacak.Kalkınma bakanı çalışmaları koordine edecek.Devlet bütün imkanları ile buradadır.Onlar yıkmaya biz yapmaya geliyoruz.27 esnafa 621 bin lira ödeme yapılacak.


BİZ SEVGİ TOHUMLARI EKMEYE GELDİK


Gerek cuma namazı sonrasında musafaha yaparken gerek esnaf ziyareti sırasında binlerce Silopili'nin gösterdiği sevgi muhabbet, Silopi'yi Edirne, Keşan, Rize, Artvin ve Türkiye'nin her köşesiyle kardeştir. Bu kardeşliğe nifak sokmaya çalışanlar kesinlikle başarılı olamayacaktır. Evet bir ateş çemberinin karşısındayız, evet yüreğimize ateş düştü. Bu ateşe su dökecek olan yegane unsur muhabbet ve sevgidir. Muhabbetin ve kardeşliğin olduğu yerde fitneye fesata yer olmaz. Bütün vatandaşlarımız arasında sevgi ve muhabbet tohumları ekmeye devam ediyoruz. Biz bu topraklara sadece sevgi tohumları ekmeye geldik. Silopi kardeşlerime gösterdikleri muhabbet ve misafirperverlikleri için çok teşekkür ediyorum. 


CİZRE'DE DE SUR'DA DA OLACAĞIZ


Her gördüğüm kardeşimin yüzünde, gözünde sadece ve sadece birlikte olduğumuzun muhabbetini gördüm. Biz bu dualara hitap etmek için buradayız. Bilinsin ki, doğduğumuz şehirler farklı olabilir ama yüreğimizdeki ülke aşkı, vatandaşlarımızın aşkı her yerde aynı ölçüde geçerlidir. Esas olarak vermeye çalıştığımız temel mesaj budur. Van'da deprem olduğunda Silopili kardeşlerim aynı acıyı hissettiler. Bilinsin ki bugün Türkiye'nin yüreği Silopi'de, Cizre'de, Sur'dadır. En kısa zamanda Cizre'de de, Sur'da da olacağız. Ülkemizin her yerinde varız, her yerinde olacağız. Duyduğumuz ezan sesinin ve muhabbetin yok olmasına kesinlikle izin vermeyeceğiz. Acılarımızı sarmak için devletimizin şefkat eli buradadır. Teröristler kudretini test etmeye kalktı. Milletten kaynaklanan kudretimiz her şeyin üstesindeng elir. Gönüllerinizle, dualarınızla, uzattığınız elinizle Silopi'de, Cizre'de, Sur'da olun. Bu hainlere en güzel cevabı Silopi'de kardeşinin elinden tutan Edirneli versin. Önümüzdeki günlerde birtakım provokasyonlarla karşı karşıya kalabiliriz. Bizim için 18 Mart sembolik bir gündür. Çanakkele ruhu ve birliğidir. Bu ruh birçok provokasyonların üstesinden gelecektir. Bütün bakanlarımızın en asli işi Silopi'den başlamak üzere bütün bölgede, Mardin'de ilan ettiğimiz birlik, huzur, demokrasi eylem planının harekete geçirilmelidir. Bu plan sözde kalmayacaktır. Bugün Silopi bağlamında atılacak adımları gözden geçirdik. Bu bütün bölgeye dönük olarak atılacak adımları kapsıyor. En zor günlerde ve en iyi günlerde beraber olacağız. 


NE GEREKİYORSA OLACAK


Silopi'nin yaralarını sağlamak için en detaya kadar çaba sarfediyoruz. Fiziki mekanda oluşan tahribatı süratle tamir etmek için bütün bakanlarımız seferberlik içinde. Yarından itibaren Silopi'de büyük bir imar faaliyeti başlayacaktır. Devlet onları aç ve açıkta bırakmaz. Zarar gören binalar gerekli çalışmalar yapılacaktır. Bu şehri yıkanlara karşı bu şehrin nasıl imar edildiğini cümle aleme göstereceğiz. Maalesef belediyenin üzerinde bu sorumluluklar yerine getirilmediği için arkadaşlarıma talimat verdim ne gerekiyorsa yapılacak. Bir okulumuz hariç diğer okullarımızın hepsinde düzenli olarak yapılıyor. Hastanemiz ve sağlık birimlerimiz düzenli çalışmalarını sürdürüyor, hiçbir eksiklik yok. Sağlık birimlerine de tekrar teşekkür ederim. Esnafımızın zararları tazmin ediliyor. Bu çerçevede yarından itibaren 100 bin lira krediler serbest bırakılacak, kredi almaya engel hususlar kaldırılacak. Kredi yardımları yapılacak. Kadınlarımıza, gençlerimize yönelik özel projeler uygulayacağız. Kadınlarımıza mikro krediyle destek vererek iş imkanları açılacaktır. 


CEVDET YILMAZ TAM YETKİLİDİR


En kısa zamanda Silopi'ye bir stad ve gençlik merkezi yapılacaktır. Camilerimizden iki tanesinde hasar var. Diğer camilerimiz gözden geçirildi ve ibarete hazır duruma getirildi. Bugün itibarıyla terörden mağdur olmuş bütün ailelere nakti yardım yapıldı, bu devam edilecek. Ankara'da Bakanlar Kurulu düzeyinde bir koordinasyonumuz var. Bu eylem planının alanda işlemesini gözlemlemek üzere sürekli alanda bulunacak olan Kalkınma Bakanımız Cevdet Yılmaz tam yetkilidir. Gününü gecesini Silopi'de geçirecek. Böylece devlet inşa edici görevini de gösterecek. Bizi bağrına basan Silopili kardeşlerim yalnız değiller, yalnız olmayacaklardır. Cuma namazı sonrasında gözyaşı döken ve bize sarılan yaşlı amcanın kulağına da söyledim. Biz hepimiz burada, Silopi'de tam bir aidet içerisinde kendimizi hissediyoruz. Genel Başkan Yardımcımız Mehmet Özhaseki, burada yerel hizmetlerin yapılanmasında yetkilendirilmiş durumda. Bu çerçevede bütün belediyelerimizle irtibat kurulacak, özellikle AK Partili belediyeler ve kardeş belediyelerle irtibat kurulacak.



Takvim




Haber Yeni Şafak Gazetesi köşe yazarı Ayfer Mallı'nın haberinde şu şekilde yer aldı...


İran ziyareti öncesi Silopi’ye giden Başbakan Davutoğlu, şehri yeniden inşa edeceklerini söyledi. Silopi’nin yaralarını sarmak için en ince detayına kadar çaba sarf ettiklerini, esnafa 100 bin lira kredi verileceğini vurgulayan Davutoğlu, “Bu şehri yakanlara, yıkanlara karşı bu şehrin nasıl imar ve inşa edildiğini de cümle aleme göstereceğiz” dedi.


Başbakan Ahmet Davutoğlu, 7 bakan, 2 genel başkan yardımcısı ve Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez ile Şırnak'ın Silopi ilçesine çıkarma yaptı. Cuma namazını Çarşı Camii'nde kılan Davutoğlu, Silopi'yi en kısa sürede ayağa kaldıracaklarını söyledi. Silopi ziyareti kapsamında Kaymakamlık'ta brifing alan Davutoğlu, özetle şunları söyledi:


Sınırlarımızın ötesinde yaşanan kardeş kavgası, Suriye'de, Irak'ta, kesinlikle ülkemize getirilmeyecek. Silopililere gösterdikleri muhabbetten ötürü teşekkür ediyorum. Her biri yaşlısıyla, genciyle sarıldılar, kucakladılar, her gördüğüm kardeşimin yüzünde, gözünde sadece ve sadece birlikte olmanın muhabbetini gördüm. Bilinsin ki ebediyen buradayız, hep beraber buradayız.


ŞEFKAT VAKTİ


Bilinsin ki bugün bütün Türkiye'nin yüreği Silopi'yle, Cizre'yle, Sur'la atıyor. En kısa zaman içerisinde Cizre ve Sur'a da gideceğim. Silopi'de de acı günler yaşandı. Biz bu acıları sarmak için devletimizin şefkat elini milletimizle birlikte burada hissettirmek için çok kapsamlı bir çalışma içindeyiz. Teröristler kudretimizi test etmeye kalktı ve gördüler ki devletimizin milletten kaynaklanan kudreti her şeyin üstesinden gelir. Şu anda da şefkat vaktidir.


İMARA BAŞLANACAK


Silopi'nin yaralarını sarmak için en ince detayına kadar çaba sarf ediyoruz. Fiziki mekanda oluşan tahribatı süratle telafi etmek için bütün bakanlıklarımız ciddi bir çaba içinde. Hasarlı bütün binalar tespit edildi. Hasar tespit çalışmaları tamamlandı, yarından (bugün) itibaren bu noktada Silopi'de büyük bir imar faaliyeti başlayacak. Bütün zarar gören binalar gerekli çalışmalar yapıldıktan sonra, az hasarlıysa yardım yapacağız, vatandaşımız kendisi bu binaları onaracak. Çok hasarlıysa kentsel dönüşüm çerçevesine alacağız. Silopi'yi yeniden inşa edeceğiz.


HER EKSİK GİDERİLECEK


Bu şehri yakanlara, yıkanlara karşı bu şehrin nasıl imar ve inşa edildiğini de cümle aleme göstereceğiz. Yine bu çerçevede yol ve kanalizasyon alt yapısında ortaya çıkan zararlar süratle giderilecek, bütün yollar rehabilite edilecek, bütün alt yapı eksiklikleri tamamlanacak. Belediye hizmetleri de dahil olmak üzere Silopi'nin ne eksiği, ne gediği varsa yapılacak. Bu konuda da valimiz, kaymakamımız tam yetkilidir.


100 BİN LİRA KREDİ MÜJDESİ


İlçe ziyaretinde esnafla sohbet ettim, zararları karşılanacak. Yarından (bugün) itibaren esnafın 100 bin liraya kadar olan kredileri serbest bırakılacak, kredi almalarını engelleyen hususlar da gözardı edilecek. Bütün esnafımıza Silopi'nin ekonomik hayatının canlandırılması için kredi yardımı yapacağız. Terör nedeniyle mağdur olan bütün ailelere nakdi yardım yapıldı ve bu yardımlar sürecek.


YILMAZ KOORDİNE EDECEK


Bu çalışmaların koordinasyonunda Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz tek yetkili kılındı. Yılmaz, tümüyle bölgede olacak ve ilgili tüm bakanlıkların çalışmalarını koordine edecek. Yarından itibaren Silopi'de iş makineleriyle, inşa faaliyetiyle devlet inşa edici kudretini de gösterecek. Devlet bütün imkanlarıyla buradadır.


27 esnafa 621 bin lira


Zarar tespit çalışmalarının çok süratle yapıldığını vurgulayan Davutoğlu, “Bu zararların belli bir miktarına kadar, yani teknik olarak az hasarlı kategorisine giren evler, binalar, iş yerleri var. Tespit edilen 27 esnafımıza, 621 bin lira ödeme yapılacak. Az hasarlı binalarda, aile hayatını orada devam ettirmek istiyorsa o binalar yardımla tadil edilecek. Ama orta ve çok hasarlı ise ve belli bir mahallede yoğunlaşmışsa o mahalle tümüyle dönüşüme alınıp, her aileye barınacakları, çağdaş standartlarda evler yapılacak. Silopi'nin sadece kentsel dönüşüm değil, Silopi'nin bütününde, terör olayı olmamış ama çok kötü yapılaşma olan yerler de bu kapsam içine alınıp, Silopi'yi örnek bir ilçe olarak yeniden yapılandıracağız” dedi.

 

Onlar gönül yıkar biz gönül alırız


Silopililerin teröre boyun eğmediklerini, terörün ortaya çıkarmaya çalıştığı kaosa prim vermediklerini vurgulayan Davutoğlu, Diyarbakırlılara da selam göndererek hepsine teşekkür ettiğini, onları bağrına bastığını ifade etti. Silopi'de bugün başlattıkları çalışmaların aynıyla Cizre ve Sur'da da gerçekleştirileceğini, tek bir vatandaşın bile sahipsiz bırakılmayacağına vurgu yapan Davutoğlu, “Onlar tahrip etmeye gelebilirler, biz inşa etmeye geliyoruz. Onlar gönülleri yıkmaya geliyorlar, biz gönülleri birleştirmeye geliyoruz. Onlar dışarıdan aldıkları talimatlarla bu ülkeyi ateş çemberinin içine sokmaya çalışıyorlar, biz gönlümüzden, tarihimizden ve milletimizden aldığımız talimatla bu ülkeyi ihya ederek, ebedi kardeşliğimizi her an yaşatmak üzere gayret etmeye geliyoruz” dedi.


Öğrencilerle selfie

 

Silopi'de vatandaşların bağrına bastığı Davutoğlu, eşi Saret Davutoğlu ve beraberindekilerle Mehmet Akif Ersoy İlkokulu'nu ziyaret etti. Başbakan, öğrencilerle selfie yaptı.


Halk bağrına bastı

 

Esnaf ziyareti sırasında yoğun ilgi gösteren ve "Silopi seninle gurur duyuyor" sloganı atan vatandaşları selamlayan Başbakan Davutoğlu sporcularla da fotoğraf çektirdi.


Parkta değil camide cuma


Davutoğlu, terör örgütü PKK'dan temizlenen Şırnak'ın Silopi ilçesine dün 7 bakanla çıkarma yaptı. Davutoğlu, Silopi'de halkın arasında cuma namazı kılmak istediğini çarşamba günü yakın ekibine bildirdi. Hemen bölgede hazırlıklar yapıldı. Uçakla Şerafettin Elçi Havalimanı'na inen Başbakan, buradan Silopi'ye geçti. Davutoğlu, cuma namazını Çarşı Camii'nde kıldı. Camide Davutoğlu'nu gören bir vatandaş heyecanlanarak gözyaşlarına hakim olamadı, “Bizi buralarda yalnız koymayın, Allah yardımcınız olsun” dedi. Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'in kıldırdığı namazın ardından İkinci Cadde'de yürüyen Davutoğlu, burada kendisini bekleyen vatandaşları selamlayarak, esnafı ziyaret etti.

 

HEDİYEYİ KABUL ETMEDİ


Bir kunduracıya giren Davutoğlu, ziyaretinin sonunda kendisine hediye edilmek istenen 41 numara ayakkabıyı, parayla satın aldı. Daha sonra kaymakamlığa geçen Davutoğlu, yetkililerden terör örgütüne yönelik operasyonların bittiği ilçedeki güvenlik durumuna ilişkin brifing aldı. Önceki gün Diyarbakırlılara Sümer Park'ta cuma namazı bahanesiyle provokasyona davet eden HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş'ın bu çağrısı da Davutoğlu'nun Silopi'de halkla birlikte namaz kılmasıyla çökmüş oldu.


Evden eve merhamet taşıyalım

 

Çarşı Camii'ndeki namazı kıldıran Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, cuma hutbesinde Peygamberimizin Veda Hutbesi'nden bir bölüm okudu. Tarihin, inancını ve dinini kaybedenlerin dilini ve medeniyetini de kaybettiğini gösterdiğine işaret eden Görmez, “Hep birlikte, inanç değerlerine ve birbirimize sahip çıkarak, evlerden evlere kardeşlik taşıyarak bir daha Silopi'nin, Cizre'nin, Nusaybin'in, Sur'un, Silvan'ın insanları, hiçbir sıkıntı çekmesinler, haneleri tecavüze uğramasın. Hep birlikte kardeşler topluluğu olarak kendi beldelerimize abat edelim. Evlerden evlere merhamet şebekesi taşıyalım” diye konuştu.


Teröre destek verenlere Meclis'te yer yok


HDP'li milletvekilleriyle ilgili Başbakanlığa gelen fezlekelerin Meclis'e gönderileceğini Söyleyen Başbakan Davutoğlu, teröre destek verenlerin TBMM çatısı altında yeri olmadığını vurguladı.


Başbakan Ahmet Davutoğlu, İran'ın başkenti Tahran'a hareketinden önce Esenboğa Havalimanında düzenlediği basın toplantısında HDP'li bazı milletvekilleri ile ilgili dokunulmazlık fezlekelerinin Başbakanlığa gönderilmesine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Davutoğlu, dokunulmazlık zırhına bürünerek bütün insani vicdani ve sorumlulukları terk ederek tam bir aymazlık, sorumsuzluk içinde terör odaklı eylemlerine destek veren, mazur gören, teşvik edenlerin de TBMM çatısı altında yeri bulunmaması konusunda bütün partilerin mutabık olması gerektiğini söyledi. Davutoğlu, “Gereken adımı, gereken en doğru zamanda en doğru şekilde atma konusunda da hiçbir tereddüt göstermeyeceklerini” söyledi


VİCDANIMIZ KABUL ETMİYOR


Fezlekenin Meclis'e gönderilmesinin daha önce de gerçekleşmiş rutin bir işlem olduğunu hatırlatan Davutoğlu, “Dosyaları Adalet Bakanlığı, Başbakanlığa gönderir, biz de bunları Meclis'e göndeririz. Milleti bu derece derinden yaralayan terör olaylarının olduğu bir dönemde, teröre açık destek veren, terör örgütünü kutsayan, Ankara'da 29 canımızı alan terör olayında bu olayın failini taziyeye gidilmesi de dahil her türlü terör eylemini neredeyse meşrulaştıran tutumu da toplumuzun vicdanı ve bizim vicdanımızın kabul etmesi mümkün değildir” dedi.





Ayfer MALLI/Yeni Şafak




Haber Milliyet Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Başbakan Ahmet Davutoğlu, Silopi’de terör örgütüne yönelik operasyonların sona ermesinin ardından başlayacak yeniden inşa çalışmalarının bugün başlayacağını açıkladı.


“Silopi çok güzel olacak” diyen Davutoğlu, az hasarlı binalar için ailelere yardım yapılacağını, çok hasarlı binalar için ise kentsel dönüşümün uygulanacağını açıkladı. Davutoğlu, altyapı, yol gibi tüm yatırımların yapılacağını, esnafa kredi desteği, 5 bin aileye ve öğrencilere de psikolojik destek verileceğini söyledi. Davutoğlu, tüm süreci yönetmek için Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’ı görevlendirdiğini ve Yılmaz’ın sürekli bölgede olacağını kaydetti. 


Silopi Kaymakamlığı’nı ziyaretinin ardından Davutoğlu şunları söyledi:

“Fiziki mekanda oluşan tahribatı süratle telafi etmek için bütün bakanlıklarımız ciddi bir çaba içinde. Hasar tespit çalışmaları tamamlandı, yarından (bugün) itibaren bu noktada Silopi’de büyük bir imar faaliyeti başlayacak. Bu çerçevede bütün zarar gören binalar gerekli çalışmalar yapıldıktan sonra, az hasarlıysa yardım yapacağız, vatandaşımız kendisi bu binaları onaracak. 

Çok hasarlıysa kentsel dönüşüm  çerçevesine alacağız. Silopi’yi yeniden inşa edeceğiz. Bu şehri yakanlara, yıkanlara karşı bu şehrin nasıl imar ve inşa edildiğini de cümle aleme göstereceğiz. Yine bu çerçevede yol ve kanalizasyon alt yapısında ortaya çıkan zararlar süratle giderilecek, bütün yollar rehabilite edilecek. Maalesef belediyenin üzerinde olan bu sorumluluklar yerine getirilmediği için arkadaşlarımıza talimat verdim, belediye hizmetleri de  dahil olmak üzere Silopi’nin ne eksiği, ne gediği varsa yapılacak.”


100 bin TL kredi

İlçe ziyaretinde esnafla sohbet ettiğini anlatan Davutoğlu, esnafın zararlarının da karşılanacağını belirterek, bugünden itibaren esnafın 100 bin liraya kadar olan kredilerinin serbest bırakılacağı müjdesini verdi.

Davutoğlu, “Bütün esnafımıza Silopi’nin ekonomik hayatının  canlandırılması için kredi yardımı yapacağız” dedi. Kadınlara ve gençlere dönük özel projeler uygulayacaklarını vurgulayan  Davutoğlu, kadınlara mikro kredi vererek iş imkanı oluşturacaklarını bildirdi.


Milliyet/ Kıvanç El




Haber Bursa Hakimiyet Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı....


Başbakan Ahmet Davutoğlu, dün İran'a yapacağı ziyaret öncesi Şırnak'a gitti. Davutoğlu'nu, Şırnak Şerafettin Elçi Havaalanı'nda Şırnak Valisi Ali İhsan Su ve diğer ilgililer karşıladı. Başbakan Davutoğlu, buradan Silopi ilçesine geldi. Davutoğlu, cuma namazını kılmak için Çarşı Camisi'ne gitti. Buraya gelişinde kendisini bekleyen vatandaşları selamlayan Davutoğlu, cuma namazını kılmak için camiye geçti. Cuma namazının ardında yürüyerek Silopi Kaymakamlığına geçen Başbakan Davutoğlu yetkililerden brifing aldı. Başbakan Davutoğlu Şırnak'm ardından Ankara'ya dönerek oradan da İran'a hareket etti. 


"BİRLİKTE SAHİP ÇIKALIM" 


Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, cuma hutbesinde, Hazreti Muhammed'in Veda Hutbesi'nden bir bölüm okudu. Tarihini, inancını ve dinini kaybedenlerin dilini ve medeniyetini de kaybettiğini gösterdiğine işaret eden Görmez, "Hep birlikte, inanç değerlerine ve birbirimize sahip çıkarak, evlerden evlere kardeşlik taşıyarak bir daha Silopi'nin, Cizre'nin, Nusaybin'in, Sur'un, Silvan'ın insanları, hiçbir sıkıntı çekmesinler, haneleri tecavüze uğramasın. Hep birlikte kardeşler topluluğu olarak kendi beldelerimize abat edelim. Evlerden evlere merhamet şebekesi taşıyalım" diye konuştu. 


DEVLETİN İNŞA KUDRETİ 


Başbakan Davutoğlu Silopi Kaymakanlığı'ndan çıkışında açıklama yaptı. Davutoğlu şunları söyledi: "Bu şehri yakanlara yıkanlara karşı bu şehrin nasıl imar edildiğini göstereceğiz. Bütün altyapı eksiklikleri tamamlanacak. Belediye hizmetleri de dahil olmak üzere Silopi'nin eksikleri giderilecek. Esnafımıza yarından(bugünden) itibaren 100 bin liraya kadar olan krediler serbest bırakılacak. Bütün esnafımıza Silopi'nin ticari hayatını canlandırmak için kredi yardımı yapacağız. Silopi çok daha güzel olacak. Bugün terörden mağdur olmuş bütün ailelere nakdi yardım yapıldı. Devlet inşa kudretini de gösterecektir."



Bursa Hakimiyet


Haber Ekonomi Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan, terörle mücadele kapsamında zarar gören il ve ilçelerde başlatılacak kentsel dönüşümde ilk kazmanın kısa süre içinde Silopi'de vurulacağını söyledi. 


Karabük'te katıldığı program sonrası gazetecilerin sorularını cevaplandıran Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan, hükümetin terörle mücadele kapsamında yakılan yıkılan yerleri yeniden onarmak ve inşa etmek üzere çok ciddi bir proje ortaya koyduğu belirtti. 


'Yıkım Silopi'den başlıyor1 Ceylan, başta Silopi olmak üzere, terörün sona erdiği Cizre'de ve ardından Sur, İdil ve Nusaybin gibi yerlerin yeniden kentsel dönüşümlere tabi tutularak ihya edileceğini kaydederek, "Hükümetimiz bu konuda kararlıdır. Biz de bakanlık olarak bu yerlerle ilgili, gerek planlama, kentsel dönüşüm planlamaları, bağlı kuruluşumuz olan İller Bankası ile içme suyu, kanalizasyon ve atık su yatırımları icra etme, insanımızın ihtiyaç duyduğu yaşanabilir mekanların oluşturulması için koordineli bir şekilde çalışıyoruz. Bunları çok hızlı bir şekilde bölgeye kazandıracağız. 


'Çalışmaları tamamladık' Silopi'de zararlarla ilgili bakanlığımızın çalışmalarım tamamladık. Şimdi ise sırasıyla peyderpey çatışmaların sona erdiği il ve ilçelerimizde çalışmalara başlıyoruz. Hükümetimizin en temel önceliklerinden bir tanesi bu bölgedeki yeniden yapılanma ve inşa hareketidir. 


Oradaki vatandaşlarımızın sıkıntılarını hızlı bir şekilde tamamlamaya çalışacağız. 


Bunun bütçeye büyük bir yükü olacak. Silopi'de yalan bir zamanda yılam faaliyetleri başlıyor. Çatışmaların sona erdiği diğer ilçelerimizde de en hızlı bir şekilde girilerek kent dönüşümler hızlıca tamamlanacak ve uzamayacak. Bütün imkanlar seferber edilecek. 


Sur'daki çalışmalar Diyarbakır'ın Sur ilçesindeki kentsel dönüşüm çalışmaları daha bir özenle yapılacak. 


Orada kültürel alan ve yapılar çok. Koruma amaçlı restorasyonlar gerçekleştirilecek. Koruma İmar Planı çerçevesinde tarihi dokuya dokunmadan, yapı korunarak özenle yapılacak. 


Bunlar da maliyetleri biraz daha arttıracak. Bir maliyet söylemek mümkün değil ama milyar TL'leri bulacak. 


Gerek kamulaştırma, gerek alt yapı ve üst yapı çalışmaları olacak. İlk olarak 7-8 tane firma tarafından hızlı bir şeküde Silopi'de yılam çalışmaları başlıyor. 


Diğer ilçelerde de hızlı başlanacak. Her bir vilayetin koordinasyonunu bir bakanımız üstlendi. Her vilayette bir bakan koordinasyonunda bu iller, Bakanlığımız ve diğer ilgili kuruluşlar tarafından sürdürülecektir" dedi.


Ekonomi Gazetesi



Haber Cumhuriyet Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Başbakan Ahmet Davutoğlu, dün İran'a yapacağı ziyaret öncesi Şımak'a geldi. Yoğun güvenlik önlemleri dikkat çekerken Davutoğlu ve beraberindeki heyetin Silopi'ye GAP ve ATA uçaklanyla gelmesi dikkat çekti. 


Başbakan Ahmet Davutoğlu İran yolunda operasyonların sona erdiği ilçeye uğradı Başbakan Ahmet Davutoğlu, İran ziyareti öncesi dün eşi Sare Davutoğlu, bakanlar ve Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez ile operasyonların tamamlandığı Şırnak Silopi'ye giderek cuma namazı kıldı. Davutoğlu, "Şimdi de şefkat vaktidir. Silopi'yi yeniden inşa edeceğiz" dedi. Davutoğlu'nun gelişi öncesi belediyede gözaltına alınan Silopi Belediye Başkanı Emine Esmer ve şoförü Cemal Yiğit ise tutuklandı. Şerafettin Elçi Havalimanı'nda Şırnak Valisi Ali İhsan Su tarafından karşılanan Başbakan Davutoğlu'nun ziyareti güvenlik gerekçesiyle son ana kadar gizli tutuldu. 


Davutoğlu cuma namazını Çarşı Camii'nde kıldı. Namazı Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez kıldırdı. Davutoğlu ve beraberindekiler, camiden yaklaşık 300 metre uzaklıktaki Silopi Kaymakamlığı'na yürüyerek gitti. Davutoğlu, cadde üzerinde bulunan ayakkabı mağazasına girerek esnafla sohbet etti. Davutoğlu, daha sonra Silopi Kaymakamlığı'na geçti ve ilçe yöneticilerinden son gelişmelerle ilgili brifing aldı. 

'Rüyalarındayız' 

Burada açıklamalarda bulunan Davutoğlu, "Çok sayıda kardeşimiz rüyalarında bizleri gördüklerini ifade ettiler. Hep buradayız. Şimdi bütün ülkenin yüreği Silopi, Cizre ve Sur'da atıyor. Bugün Silopi'deyiz. Daha sonraki günlerde Cizre ve Sur'da olacağız. Birtakım provokasyonlar ile karşı karşıya gelmiş olabiliriz. Çanakkale ruhu provokasyonların üstesinden gelecektir" dedi. 


'Stadyum yapılacak' 

Silopi'de hasar tespitinin yapıldığını ifade eden Davutoğlu, "Yarından (bugün) itibaren Silopi'de büyük bir imar faaliyeti başlayacak. Vatandaşlarımızı aç ve açıkta bı Takmayacağız. Az hasarlı ise vatandaşlarımızın kendisi yaptığımız yardımlar ile, çok hasarlı ise kentsel dönüşüm planına alacağız ve Silopi'yi yeniden inşa edeceğiz. 100 bin TL'ye kadar krediler esnafa serbest bırakılacak. Kadınlara mikro kredi ile destek ve iş imkânı, gençlere de ilçeye yakışır bir stadyum ve bir gençlik merkezi yapılacak. Silopi çok daha güzel olacak. Devlet inşa edici kudretini de gösterecek" diye konuştu. 


Cumhuriyet


Geri Dön