23 / 04 / 2024

Başbakan Davutoğlu Sur planını açıkladı!

Başbakan Davutoğlu Sur planını açıkladı!

Diyarbakır'da tarihi Hasanpaşa Hanı'nda sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle buluşan Başbakan Ahmet Davutoğlu, Sur planını açıkladı.



Başbakan Davutoğlu, "Her şeyi sizlerle konuşarak, sizlerle birlikte yapacağız. İstişare ederek, konuşarak yapacağız ama Sur’u da bu haliyle, teröristlerin yıktığı bu haliyle bırakmayacağız. En güzel şekilde inşa edeceğiz, yangın yerinde Allah'ın izniyle gül yetiştireceğiz. Hiç kimse tereddüt etmesin" dedi. Başbakan, "Acele kamulaştırma gibi tamamen hukuki adım, mülkiyet haklarını kesinlikle tehlikeye sokmayacağı gibi teminat altına alacaktır" diye konuştu.


Diyarbakır'da tarihi Hasanpaşa Hanı'nda sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle buluşan Başbakan Ahmet Davutoğlu, Sur planını açıkladı.


Davutoğlu'nun konuşmadan satırbaşları:


Bugün sizinle paylaşacağımız düşüncelerimzi insanlığa saygımızın eseridir. Diyarbakırlılara saygımızın eseridir. Biz, bu perspektifle 2013'te yüreğimden gelen sesle Diyarbakır Dicle Üniversitesi'nde yaptığım konuşmada 'Paris ne ki' demiştim. Diyarbakır şehir iken Paris bir köy değildi. Bir Dört Ayaklı Minare'yi düşünün bir Eyfel Kulesi'ni... Eyfel Kulesi'nde ne bulurlar bilmem ama Dört Ayaklı Minare'de herkse kendisini bulur. Her an Diyarbakır'dayız. Her şekliyle burayı tahayyül ediyoruz. Bütün mescitler güzeldir. Bursa Ulu Camii, Diyarbakır Ulu Camii bambaşka...  Sayın Cumhurbaşkanımızın 2005'teki konuşmasından itibaren başlattığımız Çözüm Süreci aslında yeni bir inşa süreciydi. Bizi parçalayanlara karşı bir inşa hareketiydi.


"SARE HANIM'A SÖYLEDİM, SUR'DA EVİM OLSUN İSTİYORUM"


Bizi son derece güçlü bir mesajla ağırladınız. Biz de bütün imkanlarımızla gereğini yapacağız. Her zaman Diyarbakır'da olacağız. Biz bu topraklara sevgi tohumları ekmeye geldik. Bir idealimden de bahsedeyim. Sare Hanım'a söyledim. Sur'da bir evim olsun istiyorum.  Her bir ilçe için ayrı ayrı çalışıyoruz. Amacımız insanı korumak, mekanı korumak. Zamanın dokusuna uygun şekilde hayatı normalleştirmek. İnsanı korumayan, insana hitap etmeyen hiçbir proje karşılığını bulamaz. Sur'u barikatlarla yaşanmaz hale getiren... Hastanelere girişi engelleyenler karşılarında çok kararlı bir irade görünce burada barınamadılar. Başka bir hesabın içine girdiler. Sur'u da ihya ve inşa edeceğimizi duyurduğumuzda birtakım dedikodularla vatandaşlarımızın kafasını bulandırmaya çalıştılar. Sur'u insansızlaştırmak istiyorlar dediler. Sur'u kentsel dönüşüm ile rant alanı haline getirmek istiyorlar dediler.


"VATANDAŞIN RIZASI OLMADAN ADIM ATILMAYACAK"


Siz bizim zihnimizdeki Diyarbakır sevgisini bilseniz aynaya bakmaya utanırsınız. Vatandaşlarımızın rızası dılında hiçbir adım atılmayacaktır. Sizinle istişare ederek yapacağız. Sur'u bu haliyle bırakmayacağız. En güzel şeklilde inşa edeceğiz. Yangın yerinde gül yetiştireceğiz.  Mülkiyet hakkına riayet edilecek. Mimari doku kesinlikle korunacak. Kimse tereddüt etmesin. Burada mülkü olanlar eldeki imkanlarla neler yapılacaksa yapma hakkına sahip olacaklar. Kirada olanlar kira öder gibi ev sahibi olacak şekilde düzenleme yapıyoruz.


"ACELE KAMULAŞTIRMA MÜLKİYET HAKKININ TEMİNATI"


Vatandaşlarımız hangi siyasi görüşte olursa olsun her birini en iyi şartlarda konut imkanına kavuşturacağız. Valimizi sürekli takip ettim. Sur'dan çıkan hiçbir vatandaşımız açıkta kalmayacak dedim. Diyarbakır uyuyamıyorsa biz de uyuyamayız. Acele kamulaştırma gibi tamamen hukuki adım onların mülkiyet haklarını kesinlikle tehlikeye sokmayacağı gibi teminat altına alacaktır.


"UNESCO VE KORUMA AMAÇLI İMAR PLANI ESAS ALINACAK"


Sur'un rant alanı haline dönüştürüleceğini iddia edenler... Hiçbir bina dışarıdan bakıldığında Ulu Camii'nin minaresinden yüksek olmayacak. Bu size tahaadümüzdür. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı danışma ofisleri kuracak. Rıza dışında bir şey yapmayacağız. Bu çerçevede Sur'un mekanının korunması iki ana temele dayanacak. Birisi UNESCO kültürel mirası ilan edilmişti... Bir kere bu miras çerçeve dışında tek bir adım atılmayacak. İkincisi de 2012 yılında koruma amaçlı ilan planı esas alınacak. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyesi tarafından da onaylanmış plandır. Onlar neye karşı çıkıyorlar? devlet ile milletin bütünleşmesine karşı çıkıyorlar. Kaygıları kendilerinin istismar edeceği bir alanın yok olmasıdır. Toledo dediğimde farklı yere çektiler. Bunlar medeniyet cahili. Toledo'nun her bir kulesinin birbirine benzediğini bilmez. Çünkü zihinleri ya Franco'ya ya da Stalin'e çalışır. UNESCO gibi kültür mirasına alındığını da bilmezler. Öyle bir biblo şehir kuracağız ki herkes buraya akacak.


Surların eksik kalan yerlerini de aslına uygun olarak inşa edeceğiz. Demirtaş Kılıçdaroğlu'nu bölgeye davet ediyor. Zihinleri aynı. Birisi Türk Baas'ı, diğeri Kürt Baas'ı. Arap Baas'ı Esad'a da destek veriyorlar. Burçları her geldiğimde gezmeye çalıştım. Oraları kültür mekanına dönüştüreceğiz. 

Hevsel Bahçeleri'ni koruyacağız.


Ve Ulu Camii... Gözümüzün nuru gibi koruyacağız. Restorasyonunu yaptık. Meydanı da bir inanç turizmi alanı olarak hizmete açacağız.  Sur ve içkale vardır. Burada Hz. Süleyman ile şereflenmiştir. İçkaleyi koruyacağız.  Ali Paşa ve Lale Bey mahalleleri... Diyarbakır aslına uygun şekilde ihya sürecini gerçekleştirecek. Bu olaylar olmasa da uygulamaya koymak istediğimiz plandı.


"EKONOMİK HAYAT CANLANACAK"


Gazi Caddesi üzerinde sosyal ve ekonomik hayat canlanacak. Esnaflarımızın vergi ve prim borçlarını erteledik. Kredi borçları ile ilgili de çalışma yapıyoruz. Özellikle terörden mağdur olmuş vatandaşlarımız için faizsiz kredi dahil her türlü kolaylığı devreye sokacağız.  Mesken alanlarında özgün Diyarbakır taşının ve mimarisinin olmasına özen göstereceğiz.  Kültürel hayatımızı canlandıracak adımlar atmayı da düşünüyoruz. Diyarbakır'a en güzel kütüphanelerden birini inşa edeceğiz.


YENİ SUR'UN GÖRÜNTÜLERİ İLK KEZ PAYLAŞILDI


Davutoğlu'nun konuşması sırasında Sur'da yapıalcak imar çalışmalarının ardından bölgenin nasıl görüneceğine dair bir animasyon film yayınlandı.



Başbakan Davutoğlu Sur planını açıkladı!


Başbakan Davutoğlu Sur planını açıkladı!


Başbakan Davutoğlu Sur planını açıkladı!


Başbakan Davutoğlu Sur planını açıkladı!



Hürriyet 






Haber Yeni Şafak Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



Başbakan Davutoğlu, teröristlerin harabeye çevirdiği Sur’un yeniden ihya edileceğini söyledi. “Diyarbekirlilerin ve Sur’da yaşayan vatandaşlarımızın rızası hilafına tek bir adım atılmayacak” diyen Başbakan, Diyarbakır ile Paris’i karşılaştırdı: ‘Diyarbakır şehirken Paris bir köy bile değildi. Dört Ayaklı Minare’yi düşünün bir de Eyfel Kulesi’ni. Biri ne kadar zarif ise diğeri o kadar hantal ve kaba.


Diyarbakır'da coşkuyla karşılanan Başbakan Ahmet Davutoğlu, Sur ilçesindeki tarihi Hasan Paşa Hanı'nda yeniden yapılanma çalışmalarına başlanan 'Sur Yeniden' planını açıkladı:

'Diyarbakır'a doğunun Paris'i diyorlar. Paris ne ki... Diyarbakır şehirken Paris bir köy bile değildi. Şimdi dahi bir Dört Ayaklı Minare'yi düşünün bir de Eyfel Kulesi'ni. Biri ne kadar zarif ise diğeri o kadar hantal ve kaba. İnsanlar görmeye giderler saygı duyarım ama Eyfel Kulesi'nde ne bulduklarını bilemem.


EN İYİ ŞARTLAR SUNULACAK


Ama Dört Ayaklı Minare'ye bakan herkes kendisinden bir şey bulur. Biz çözüm süreciyle birlik yoluna çıkmaya çalışırken, onlar şehirlerimizi parçalamaya çalıştılar, çukurlar kazdılar. Silopi'nin ihtiyacı Sur'dan farklı, Cizre'nin ihtiyacı Silopi'den farklı. Her birisi için ayrı ayrı çalışıyoruz. Amacımız insanı, mekanı korumak, zamanın dokusuna uygun bir şekilde hayatı normalleştirmek. En iyi şartları vatandaşlarımıza sağlamak.


YANGIN YERİNDE GÜL YETİŞTİRECEĞİZ


Diyarbekirlilerin ve Sur'da yaşayan vatandaşlarımızın rızası hilafına tek bir adım atılmayacaktır. Her şeyi sizlerle konuşarak, sizlerle birlikte yapacağız. İstişare ederek, konuşarak yapacağız ama Sur'u da bu haliyle, teröristlerin yıktığı bu haliyle bırakmayacağız. En güzel şekilde inşa edeceğiz, yangın yerinde Allah'ın izniyle gül yetiştireceğiz.


KİMSE TEREDDÜT ETMESİN


Hiç kimse tereddüt etmesin, burada mülkü olanlar ellerindeki imkanlarıyla neler yapabileceklerse mimari planlama içinde yapma hakkına sahip olacak. Kirada olanlar kira öder gibi, mülk sahibi olacak gibi düzenleme yapıyoruz. Kötü kentleşme esnasında gelip buralarda çok kötü şartlarda evlerde yaşayanlar mağdur edilmeyecek.


ULU CAMİ'NİN MİNARESİNİ GEÇMEYECEK


Diyarbakır'ın her taşı korunacak. Hiçbir bina yukarıdan veya ufki olarak bakıldığında Ulu Cami'nin minaresinden daha yüksek olmayacak. Hiçbir bina tarihi eserlere tepeden bakmayacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız Sur'da Diyarbekir'de danışma ofisleri kuracak. Herkes gelip danışabilecek 'benim şurada şu evim vardı acaba şimdi nasıl bir imkana sahip olacağım' diye.

 

Başbakan Davutoğlu, Diyarbakır'da coşkuyla karşılandı. Vatandaşlar, Davutoğlu'nun etrafında sevgi çemberi oluşturdu.


SUR KORUNACAK


UNESCO kültür mirası çerçevesi dışında Sur ve Hevsel Bahçeleri ile ilgili tek bir adım atılmayacak. Kültürel miras korunacak. Diyarbakır surlarının her bir burcu, tarihi özelliğine göre kültürel bir alan haline dönüşecek. Hevsel Bahçelerini hem koruyacağız hem de tanınır, bilinir kılacağız. Hevsel Bahçelerini doğanın en güzel örneklerinden biri olarak insanlığın hizmetine, ziyaretine açık hale getireceğiz.


ULU CAMİ GÖZÜMÜZÜN NURU


Ulu Cami ve civarını, Hasan Paşa da dahil olmak üzere, binlerce Diyarbekirlinin buluştuğu meydanı da bir inanç turizmi alanı olarak herkesin ziyaretine açık halde muhafaza edeceğiz. Ulu Cami'yi gözümüzün nuru gibi koruyacağız.

 

Sur'da bir evim olsun


- Davutoğlu için 'Hoş geldin serok Ahmet, surlar gibi dimdik ayaktayız' pankartı ve 'Dünya beşten Sur hendekten büyüktür', 'Gel ne olursan ol yine gel, Sykos Pikot ile degil Kut'ül Amara ile gel', “Kobanileşeceğiz deyip Sur'u yıkanlar, Toledolaşacağız deyip sahip çıkanları ne bilir' dövizleri taşındı.


- Davutoğlu camiye girişinde Diyarbakırlıların alkış, zılgıt ve 'Sur seninle gurur duyuyor' sloganları ile karşılandı. Bu esnada Diyarbakırlı bir teyze Türk bayrağı açtı.


- Davutoğlu'nun gelişi öncesinde kentte sıkı güvenlik önlemleri alındı. Vatandaşların tek tek aranarak alındığı Sur içinde güvenlik koridonunun içine kimse alınmadı. Başbakanın gelişi nedeniyle tarihi Ulu Cami'nin etrafında bulunan tarihi yapılar ile binaların üzerine de tam teçhizatlı keskin nişancılar yerleştirildi. Sur içinde yasağın bulunmadığı sokakların girişleri de polis bariyerleriyle kapatıldı. Havaalanı çıkışında çimlerde mayın araması yapıldı. Davutoğlu için 3 ayrı geciş noktası hazırlandı.


- Sur'da şahsi bir evinin olmasını arzu ettiğini söyleyen Davutoğlu, “Sare Hanım'a da zikrettim. Sur'da şahsi bir evim olmasını da arzu ediyorum. Taki kalktığımda bu güzel havayı teneffüs edeyim" dedi.


Erbil ve KKTC'ye direkt uçuş müjdesi


Başbakan Ahmet Davutoğlu, Diyarbakır Havalimanından Irak'ın Erbil kentine 10 Nisan'da, KKTC'ye de 1 Mayıs'ta direkt uçuşların başlayacağı müjdesini verdi. Bu uçuşların başlamasının kardeşliğin göstergesi olduğunu vurgulayan Başbakan Davutoğlu, şunları kaydetti: “Eskiden soydaş deyince sadece Türk soydaşlar akla gelirdi, bilinsin ki yurt dışındaki Kürtler de bizim soydaşımızdır, Türkler de bizim soydaşımızdır." Başbakan Davutoğlu, Diyarbakır AK Parti İl Teşkilatından bir heyetin uçuşların başladığı ilk gün Erbil'e ve KKTC'ye gideceğini de ekledi.


Esnafa faizsiz kredi desteği


Esnafın mağduriyetlerini gidermek için fazisiz kredi desteği verileceğini belirten Davutoğlu, " Ulu Camii çevresi ve Hasan Paşa inanç turizmi alanı haline getirilecek. Gazi Caddesi üzerindeki bütün binalar Diyarbakır mimarisine uygun bir şekilde restore edilecek" dedi.


Bizi bölemezler


Başbakan Ahmet Davutoğlu, operasyonların sona erdiği Diyarbakır'ın Sur ilçesini ziyaret etti. Davutoğlu, şehit polisler için düzenlenen törenin ardından cuma namazını Sur'daki tarihi Ulu Cami'de kıldı. Başbakan, namazın ardından vatandaşlara seslendi:

Bilirsiniz her fırsatta Diyarbakir'a gelirim. Ben ve bu kardeşleriniz ebediyen Diyarbakırlıyız. Diyarbakır'ın her taşı bizim için azizdir. Dün (önceki gün) yedi canımızı bizden aldılar. Zannettiler ki belki hesapları şuydu, 'Başbakan Ahmet Davutoğlu, bu saldırılardan korkar, Diyarbekir'e gelmekten çekinir'. Aziz Diyarbekirliler, biz bunlardan korkar mıyız? Biz bu alçakların saldırılarından, tehditlerinden Ulu Cami'yi, Diyarbekir'i bırakır mıyız? Siz bizi tanıdınız, biz sizi tanıdık.


YÜREĞİNİZE GÜVENİYORUZ


(Serok Ahmet sloganları üzerine) Kardeşiniz Ahmet burada. Diyarbakırlı Ahmet, Edirneli Ahmetler, Mehmetler, Ayşeler burada. Bizi ayıramayacak, bölemeyecekler. Hz. Mevlana huzurundaydım. Bu topraklara sadece muhabbet ekmeye sevgi tohumu ekmeye geldik. El ele tutuşmaya var mısınız? Biz kardeşlik, sevgi derken onlar nefret tohumu ekmeye çalışıyorlar. Biz sizin yüreğinize güveniyoruz.

 

HEP BURADAYIZ


Konya ne kadar emniyet içinde olacaksa, Diyarbekir de o kadar emniyet içinde olacak. Konya ne kadar huzurluysa Diyarbekir de o kadar huzurlu olacak. Konya ne kadar benim evimse Diyarbekir de o kadar benim evimdir. Korkmadık, korkmuyoruz, korkmayacağız. Buradaydık, buradayız, burada olacağız. Allah eğer bu canı bir gün alacaksa, işte dua ediyorum, Diyarbekir'de alsın. Kürt kardeşlerimle beraber burada bu emaneti teslim edeyim. Ama bizi geri adım attıramazlar.


Emaneiniz korunacak


Başbakan Davutoğlu, Diyarbakır'da önce hain saldırıda şehit olan 7 polis için Diyarbakır 8. Ana Jet Üs Komutanlığında düzenlenen törene katıldı.

 

Şehit ailelerinin “Ne olur sorun hesaplarını, tek dertleri vatandı, vatanı sevmekti" sözleri üzerine Davutoğlu, “Merak etmeyin, hesabını soracağız" dedi. Burada bir konuşma yapan Davutoğlu, “Onların karşısına çıkmaya cesaret edemeyen hainler, tuzakların en kirlisi, en alçakçasını kurdu. Onlar, o aracın arkasına gizlenseler de biz onların maskesini indirdiğimizde, biliyoruz kim olduklarını, onlar Çanakkale'ye, Sarıkamış'a ve vatan toprağına saldıran nice müstevlilerin bugün devamı mahiyetindeki alçaklardır" dedi.


DAHA VAKUR VE KARARLI


Davutoğlu, “Onların karşısında her zamankinden daha dik, daha vakur ve kararlı olmak zorundayız. Diyarbakır'ın her bir suru, her bir minaresi şahit olsun ki sizin uğrunda fedai can eylediğiniz değerler, sonsuza kadar yaşayacak. Emanetiniz korunacak" diye konuştu.



Yeni Şafak



Haber Akşam'da şu şekilde yer aldı


Başbakan Ahmet Davutoğlu, Diyarbakır'ın Sur İlçesi'nin teröristlerden temizlenmesinin ardından ilçeye tarihi bir ziyaret gerçekleştirdiği, tarihi Hasanpaşa Ham'ndan sivil toplum kuruluşları temsilcileriyle buluşan Başbakan, Sur'un en güzel şekilde inşa edileceğini açıkladı. İşte Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıkladığı dönüşüm planı: 


1) Vatandaşların rızası olmadan hiçbir adım atılmayacak. 

2) Mülkiyet hakkına riayet edilecek. Mülkü olanlar imkan çerçevesinde tasarruflarını kullanacak. 

3) Mimari doku kesinlikle korunacak. 

4) UNESCO imar planı esas alınacak. Hiçbir bina Ulu Cami minaresinden yüksek olmayacak. 

5) Kirada olanlar kira öder gibi ev sahibi olacak. 

6) Konut imkanına siyasi görüşüne bakılmaksızın herkes sahip olacak. 

7) Hevsel Bahçeleri korunacak. 

8) Meydan, inanç turizmi merkezi olarak hizmete açılacak. 

9) Gazi Caddesi üzerinde sosyal ve ekonomik hayat canlanacak. 

10) Esnafların kredi borçları ile ilgili de çalışma yapılıyor. 

11) Terör mağduru vatandaşlara faizsiz kredi verilecek. 


Akşam 



Haber Milliyet Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Sur’un UNESCO kültürel mirası planı ve 2012’deki koruma amaçlı imar planı esas alınarak yeniden inşa edileceğini belirten Başbakan Davutoğlu, “Daha güzel evlerde daha huzurlu yaşayacaksınız, Ben de buradan ev almak istiyorum” dedi.


Başbakan Ahmet Davutoğlu, 3 ayı aşkın süre operasyonların sürdüğü Sur’un 10 maddelik yeniden inşa planını açıkladı. “Sur insansızlaştırılacak” eleştirilerine yanıt veren Davutoğlu, “Her taşı yeniden imar edeceğiz. Bütün yapıları koruyacağız.  Sur’u aziz Diyarbekirliler ile buluşturacağız, beraber yapacağız. Söz veriyorum daha güzel evlerde daha barış içinde daha huzurlu yaşayacaklar. Anneler bir daha ağlamayacak” dedi. Davutoğlu, yenilenen Sur’da ev almayı düşündüğünü de söyledi.


Davutoğlu, şehit polisler için düzenlenen törene katıldıktan sonra cuma namazını altı mahallesine girişin hâlâ yasak olduğu Sur ilçesindeki tarihi Ulu Cami’de kıldı. Davutoğlu, cami çıkışı otobüsün üzerinde ve yeni inşa planının tanıtım toplantısında özetle şunları söyledi:


SANDILAR Kİ KORKARIM: Dün akşam yüreğimizi parçalayan haber Türkiye’ye ulaştı. Korkak bir tuzakla şehit edildiler. Hesapları şuydu: Başbakan Ahmet Davutoğlu, Diyarbekirli Ahmet bu saldırılardan korkar, Diyarbekir’e gelmekten çekinir. Aziz Diyarbekirliler, biz bunlardan korkar mıyız?  Biz bu alçakların saldırılarından, tehditlerinden Ulu Camii’yi, Diyarbekir’i bırakır mıyız? Allah şahit olsun, Konya ne kadar emniyet içinde olacaksa Diyarbekir de o kadar emniyet içinde olacak. Konya ne kadar benim evimse Diyarbekir de o kadar benim evimdir.


EYFEL NEDİR Kİ?: Buraya daha önce geldiğimde ‘Doğu’nun Paris’i dediklerinde Paris ne ki demiştim. Diyarbekir şehir iken Paris köy bile değildi. Bir dört ayaklı minareyi bir de Eyfel’i düşünün biri ne kadar zarif ise diğeri o kadar kaba. Eyfel de ne bulurlar bilemem, gidenleri saygım var ama 4 ayaklı minareye bakan herkes kendisinden bir şey bulur, Eyfel’de ne bulur?


CANIMI BURADA ALSIN: Korkmadık, korkmuyoruz, korkmayacağız. Buradaydık, buradayız, burada olacağız. Allah, eğer bu canı bir gün alacaksa işte dua ediyorum, Diyarbekir’de alsın. İşte dua ediyorum, Kürt kardeşlerimle beraber burada bu emaneti teslim edeyim. Ama bize geri adım attıramazlar. Bizi bir adım dahi geriye döndüremeyecekler.


BURADA EV ARZU EDİYORUM: Sare Hanım’a da söyledim. Diyarbakır’da şahsi bir evim olmasını istiyorum, özellikle Sur’da. Benim için Diyarbakır demek önce Sur demek. Onlar yıkarsa biz yapacağız, onlar yakarsa biz daha güzelini inşa edeceğiz. Diyarbekir bunlara itibar etmediğin için teşekkür ederim. Sur’u inşa ve ihya edeceğimizi duyurduğumuzda hemen dedikodularla kafa bulandırmaya çalıştılar. 


BRE İNSAFSIZLAR: Sur’u insansızlaştırmak istiyorlar dediler. Kentsel dönüşüm ile rant alanı getirmek istiyorlar dediler. Bre insafsızlar Diyarbakır tarih sevgimiz bilseniz aynaya bakmaya utandırdınız bunlar kutsal emanettir. İşte söz veriyorum, daha güzel evlerde oturacaklar. Barış içerisinde olacaklar, daha huzurlu yaşayacaklar. Hiçbir gencimizi barikatların, çukurların içerisinde kaybetmeyeceğiz. Sur’da yaşayan vatandaşların rızası olmadan tek bir adım atılmayacak. Sur’u da bu haliyle teröristlerin yıktığı haliyle de bırakmayacağız en güzel şekilde inşa edeceğiz yangın yerinde gül yetiştireceğiz. Kimse tereddüt etmesin. Acele kamulaştırma gibi hukuki süreç onların temel hak ve özgürlüklerini haklarını tehlikeye sokmayacağı gibi teminat altına alınacaktır. Tezvirata izin vermesinler. Bunu söylemek için buradayım. 


İŞGALCİ OLANLAR DAHİ: Burada mülkü olanlar ellerindeki imkanlar ne yapabilirse mimari hak yapma hakkı olacak. Kira da olanlar kira öder gibi mülk sahibi olacak şekilde düzenleme yapılacak. Kimse aç ve açıkta kalmayacak. Hiçbir bina Ulu cami minaresinden daha yüksek olmayacak. Hiçbiri bina tarihi eserlere tepeden bakmayacak, surlara aşamayacak. 


VATANDAŞA SORULACAK: çevre bakanlığı danışma ofisleri kuracak; ‘Şurada şu evim var. Nasıl bir imkanım olacak’ diye danışabilecekler. Bu inşa süreci iki ana temele dayanacak. Birincisi; UNESCO kültürel mirası planı, ikincisi 2012’deki koruma amaçlı imar planı. Bu plan Büyükşehir belediyesi tarafından da onaylanmıştır, itiraz edemezler. Bunlar devlet ile milletin bütünleşmesine karşı çıkıyorlar. Kaygıları; istismar edilecek alanın yok olması. Dünya ölçeğinde tanınacak olması. Ben Toledo dediğimde farklı şeylere çektiler. Bunlar medeniyet cahili, zihinleri Franco’ya Stalin’e çalışır başka bir şey bilmezler. Bizim kastettiğimiz şudur; insanlığın hülasası biblo bir şehir kuracağız. Birisi bana getirip derse ki UNESCO kültür mirasına aykırı iş yapılıyor derse hesabını ben soracağım. Sur bizim namusuzdur, ihya edeceğiz. 


Güvenlik bariyeri oluşturuldu

-  Başbakan’ın Sur ziyareti için Diyarbakır ve Sur ilçesinde olağanüstü güvenlik önlemleri alındı. Havaalanından Sur’a üç farklı güzergah kapatılırken polislerin dahi Başbakan’ın hangi güzergahı kullanacağını bilmediği kaydedildi.

-  Havaalanı çevresindeki refüjlerdeki çim ve toprak bölgeler, tarlalarda da mayın ve bomba aramaları yapıldı. 

-  Sur ilçesinde ise Ulu Camii’ye çıkan tüm sokaklar güvenlik duvarları ve bariyerlerle kapatıldı. 

-  Cami çevresinde çok sayıda keskin nişancı, özel harekatçı ve polis görev yaparken eller tetikte beklemeleri dikkati çekti.

-  Sur ilçesine girişten Ulu Camii’ye kadar vatandaşlar tam 3 kez aradı.

-  Tarihi HASANpaşa Hanı’nda kahvaltıcıları ziyaret eden Davutoğlu bir süre oturduktan sonra handa düzenlenen toplantıda Sur’a dair projeleri açıkladı. Toplantının ardından han ziyarete açılırken bir bölüm esnaf kendilerinin içeri alınmamasına tepki gösterdi. 

-  Davutoğlu Sur’da “Hoşgeldin Serok Ahmet, Sur’lar gibi dimdik ayaktayız”, “Gel ne olursan yine gel Sykos-Picot ile değil Kut’ül Ammare ile gel”, “We Love Erdoğan”, “Dünya 5’ten, Sur hendekten büyüktür” “Kobanileşeceğiz deyip Sur’u yıkanlar Toledolaşacağız deyip sahip çıkanları ne bilir” pankartları açılırken “Serok Ahmet” sloganları atıldı

-  Konuşması sırasında platformdan bir kedi geçmesi üzerine Davutoğlu, “Kedisi bile güzeldir, bakın dinleyerek geçti” diye espri yaptı. 


Geniş katılım

-  Davutoğlu’nun Diyarbakır ziyaretine, eşi Sare Davutoğlu, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Milli eğitim Bakanı Nabi Avcı, sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Kalkınma  Bakanı Cevdet Yılmaz, Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, Ak Parti Genel Başkan Yardımcıları Mehmet Ali Şahin, Mehdi Eker, Mehmet Özhaseki, Recep Akdağ, Selçuk Özdağ, Çiğdem Karaaslan ile çok sayıda milletvekili de eşlik etti.


İşte 10 maddelik Sur planı

Davutoğlu’nun açıkladığı “Sur Yeniden” başlıklı plan şöyle:

1- UNESCO mirası çerçevesinde Diyarbakır surları korunacak. Surların eksik burçları ve kalan yerlerini de aslına uygun yapılacak.

2- Hevsel Bağları’nı hem koruyacağız hem de tanınır, bilinir kılacağız.

3- Ulu Cami ve ve civarı Hasan Paşa Hanı da dahil olmak üzere bir inanç turizmi alanı olarak herkesin ziyaretine açılacak. 

4- İç Kale ve Hz. Süleyman civarı aynı şekilde korunacak. Cevat Paşa mahallesinin olduğu tarafta kilise cami ile örnek bir tarihi mekan oluşturulacak. Diyarbakır tarihi eserlerinin dokusuna uygun olarak inşa edilecek.

5- Halil Paşa ve Lalebey mahallesini örnek mahalle haline getirilecek. Fatih Paşa, Dört Ayaklı Minare, Ulu Camii ve İç Kale arasındaki mahalleler yeniden tanzim edilecek. Her taş ince işçilikle tekrar inşa ve ihya edilecek.

6- Gazi Caddesi ile ilgili özel plan işleyecek. Cadde üzerindeki binalar dış cepheleri ile Diyarbakır mimarisine uygun şekilde restore edilecek. Binalar tek tek ele alınacak.

7- Esnafın vergi ve prim borçlarını erteledik. Esnafların mağduriyetlerini gidermek için faizsiz kredi dahil her türlü aracı devreye sokulacak. 

8- Mesken alanlarında bazalt taşı kullanılacak, özgün Diyarbakır mimarisi olmasına özen gösterilecek. Diyarbakır’ın ev kültürü ile yaşaması konusunda gerekli adımlar atılacak.

9- Dicle Vadisi Projesi ile Diyarbakır nefes alabilecek ve doğayla bütünleşen bir alan olacak.  

10- Ali Emiri adına kütüphane inşa edilecek. Hamidi Amedi (Hamit Aytaç) mirasını yaşatmak için hat okulu ve hat müzesi açılacak. Celal Güzelses adına Musiki Cemiyeti inşa edilecek. Ev kapılarında bütün hayratlar yeniden yapılacak. Avlular yeniden inşa edilecek. Evlerin salonlarında Selçuklu ve Osmanlı mimarisi işlenecek. Her mahalleye çocuk Oyun bahçeleri yapılacak.


Milliyet



Haber Star'da şu şekilde yer aldı


BAŞBAKAN, tarihi Hasan Pasa Ham'ndan düzenlenen 'Sur Bulusması'nda yaptığı konuşmada, bölgenin ruhuna uygun şekilde yeniden insa edileceğini söyledi. Vatandaşların rızası hilafına tek bir adım atılmayacağını söyleyen Davutoğlu "Her seyi sizlerle konuşarak, sizlerle istisare ederek yapacağız. 

Yangın yerinde Allah'ın izniyle gül yetiştireceğiz" diye konuştu. Davutoğlu, Sur ve Hevsel Bahçeleri ile ilgili kültürel miras çerçevesi dışında tek bir adım atılmayacağını söyledi. Gazi Caddesi üzerindeki bütün binaların dıs cephelerinin Diyarbakır'ın mimarisine uygun bir şekilde restore edileceğini söyleyen Davutoğlu, "Diyarbakır surları korunacak. Hevsel Bahçelerini hem koruyacağız hem de tanınır kılacağız. Ulu Cami ve civarını, Hasan Pasa da dahil Diyarbekirlinin buluştuğu meydanı da bir inanç turizmi alanı olarak herkesin ziyaretine acık halde muhafaza edeceğiz" dedi. Maliye Bakanı Naci Ağbal, ise Sur ile ilgili yapılacak projenin Diyarbakır Büyüksehir Belediyesinin 2012'de Sur ile ilgili kabul ettiği koruma imar planı ile birebir uyumlu olduğunu söyledi. 


Star




Bu haber Bingöl Gazetesi'nde şöyle yer aldı:



Diyarbakır’da halka hitap eden Başbakan Davutoğlu, “Size söz veriyorum daha güzel evlerde, okullarda oturacaksınız. Esnafın zararı karşılanacak. Tarihi yapıları koruyacağız” dedi.


Başbakan Ahmet Davutoğlu, beraberinde eşi Sare Davutoğlu, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ve Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ile birlikte Diyarbakır’a gitti.

Davutoğlu'nu, Diyarbakır Havalimanı'nda Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, Vali Hüseyin Aksoy karşıladı.

Başbakan Davutoğlu, Sur ilçesindeki tarihi Ulu Cami'de Cuma namazını vatandaşlarla beraber kıldı. Ardından Sur’da vatandaşlara hitap etti. "Dün burada bu saldırıları yaptılar. Zannettiler ki, belki hesapları şuydu: Başbakan Ahmet Davutoğlu, Diyarbekirli Ahmet bu saldırılardan korkar, Diyarbekir'e gelmekten çekinir. Aziz Diyarbekirliler, biz bunlardan korkar mıyız? Biz bu alçakların saldırılarından, tehditlerinden Ulu Cami'yi, Diyarbekir'i bırakır mıyız? Siz bizi tanıdınız, biz sizi tanıdık. Allah şahit olsun, Konya ne kadar emniyet içinde olacaksa Diyarbekir de o kadar emniyet içinde olacak. Konya ne kadar huzurluysa Diyarbekir de o kadar huzurlu olacak. Konya ne kadar benim evimse Diyarbekir de o kadar benim evimdir.

 Onlar Ankara'da otobüs durağında bekleyen mazlumları şehit ettiler, İstanbul'da insanlarımızı şehit ettiler, Diyarbekir'de kardeşlerimizi şehit ettiler. Zannettiler ki biz korkacağız. Diyarbekirliler, işte Meclis grubundan haykırdım, buradan da haykırıyorum. Korkmadık, korkmuyoruz, korkmayacağız. Buradaydık, buradayız, burada olacağız. Allah, eğer bu canı bir gün alacaksa işte dua ediyorum, Diyarbekir'de alsın. İşte dua ediyorum, Kürt kardeşlerimle beraber burada bu emaneti teslim edeyim. Ama bize geri adım attıramazlar. Bizi bir adım dahi geriye döndüremeyecekler."

Diyarbakır’a tekrar tekrar ziyaret edeceğini vurgulayan Davutoğlu, Konya’ya ne kadar gidiyorsa kardeşliğe düşman olanlara inat Diyarbakır’a da o kadar geleceğini belirtti.

Hiç kimsenin cahiliye adetiyle "Sen busun, sen şusun" diye birbiriyle ihtilafa düşmemesi gerektiğine işaret eden Davutoğlu, bugün Sur’u ihya projesini açıklayacaklarını bildirdi.

Davutoğlu, "Söz verdiğimiz gibi onların yıktıkları, yaktıkları her taşı yeniden imar edeceğiz. Onların zarar verdiği, her esnafın zararını karşılayacağız. Onların tahrip ettiği her evi, sokağı yeniden imar edeceğiz. Onlar yıkarsa biz yapacağız, onlar yakarsa biz daha güzelini inşa edeceğiz. Onlar kardeşliğimize halel getirmek isterse biz 'ebediyen kardeşiz' diye haykıracağız. Diyarbekir sana teşekkür ederim, bunlara itibar etmediğin için teşekkür ederim." diye konuştu.

"Hiçbir gencimizi barikatların, çukurların içerisinde kaybetmeyeceğiz"

Sokaklarını adım adım gönlüne nakşettiği Diyarbakır ve Sur’un her taşını koruyacaklarının altını çizen Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bunlar, 'Burayı insansızlaştıracaklar' diyorlarmış. Hayır. Aksine Sur’u aziz Diyarbekirlilerle buluşturacağız. Sur’u ebediyen insanların barış içinde dolaştığı, birbirine selam verdiği, birbiriyle kaynaştığı, güzel bir mekan eyleyeceğiz. Bunlar, ‘Kentsel imar adı altında buradaki yapı değişecek’ diyorlarmış. Hayır. Hepsini koruyacağız. Diyarbekirli esnaf kardeşime selam olsun. Yaralarını saracağız. Eksiklerini, gediklerini tümüyle onaracağız. Diyarbekir’de, Sur’da bu olaylar esnasında evini terk eden kardeşlerimize yardım ettik, yardım edeceğiz. İşte söz veriyorum, daha güzel evlerde oturacaklar. Barış içerisinde olacaklar, daha huzurlu yaşayacaklar. Söz veriyorum, burada tahrip edilen okulların daha iyisini bu güzel gençler için yapacağız, bu güzel çocuklar için yapacağız. Hiçbir gencimizi barikatların, çukurların içerisinde kaybetmeyeceğiz, Diyarbekir anneleri bir daha ağlamayacak. “  şeklinde konuştu.

 

Bingöl Gazetesi


Geri Dön