29 / 03 / 2024

Başbakan Erdoğan 113 tesisin açılışını yaptı!

Başbakan Erdoğan 113 tesisin açılışını yaptı!

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Orman ve Su İşleri Bakanlığınca yapımı tamamlanan 113 eserin toplu açılış töreninde yaptığı konuşmada, açılışı gerçekleştirilen 113 hizmet ve eserin Türkiye'ye hayırlı olmasını diledi...



Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Orman ve Su İşleri Bakanlığının tarihe endeksli açılış törenlerini 4 yıldır sürdürdüğünü, 2010 yılında 110, 2011 yılında 111, 2012'de 112 eseri ve hizmetin açılışını yaptıklarını, bugün de 113 tesis ve yatırımın resmi olarak hizmete alındığını anlattı. 


Başbakan Erdoğan, açılışı yapılan 113 eser ve hizmetlerin toplam yatırım bedelinin 3 milyar 250 milyon lira olduğunu belirterek, bugün Kahramanmaraş Adatepe Barajı, Bingöl Gülbahar Barajı,  İzmir  Burgaz Barajı ile Şanlıurfa Suruç Ovası pompa sulaması sağ ve sol sahil ana kanalı ile taş basan depolamasını da hizmete aldıklarını kaydetti. 


"Biz eserlerimizle konuşan bir iktidarız, açılışlarımızla konuşan bir iktidarız" diyen Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti:


"Bugün Türkiye'nin hangi iline, hangi ilçesine, hangi mezrasına, insanımızın yaşadığı, insanımızın nefes aldığı hangi yöresine giderseniz gidin orada mutlaka bizim iktidarımızın, bizim hükümetimizin bir eserini, bir hizmetini, bir projesini, bir yatırımını muhakkak görürsünüz. Ayak basmadık yer bırakmadık, her yere gidiyoruz, ayak bastığımız her yere hizmet götürmekten, eser inşa etmekten söz ediyorum. Amacımız bu kubbede hoş bir sada, eser, iz bırakmak, amacımız Türkiye'yi kalkındırmak, Türkiye'yi muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkarmak.


Bu sabah Batıkent-Sincan arasındaki metronun test sürüşüne katıldım, inşallah yılbaşı itibariyle Batıken-Sincan arası da hizmete başlayacak. Bu bir şeyi gösteriyor; biz, hizmet yarışındayız, birileri de laf yarışında. Allah'a şükürler olsun ki ülkemize, milletimize olan sevdamızın karşılığı olarak Cumhuriyet tarihimizin birçok rekorunu kırdık. Türkiye'ye, insanımıza ilkleri yaşattık, hayalleri, rüyaları gerçeğe dönüştürdük. Dünyada ilk defa iki kıtayı birleştiren ilk su altı tünelini yapmak bize nasip oldu ülkemizde."


"Laf üretenler, karada yol yapamazken biz denizin atlından tünel açıyoruz"


Başbakan Erdoğan, Cumhuriyet tarihinin en büyük içme suyu temin projesi olan Melen sisteminin birinci aşamasını geçen yıl resmen hizmete sunduklarını hatırlatarak, "Hizmet yerine laf üretenler, oturdukları yerden bizleri eleştirenler, karada yol yapamazken biz denizin atlından tünel açıyoruz" dedi. 


Hazreti Mevlana'nın "Kamil O'dur ki koya dünyada bir eser / Eseri olmayanın yerinde yeller eser" deyişini hatırlatan Başbakan Erdoğan, "Onun için biz, gecemizi gündüzümüze kat eser üretmeye, eser inşa etmeye kendimizi adadık ve bu yolda devam ediyoruz. Başkaları gibi kuru bir milliyetçilik, kuru bir cumhuriyetçilik yapmıyoruz. Hamaset değil, iş üretiyoruz, hizmet üretiyoruz, eser üretiyoruz" diye konuştu. 


Erdoğan, asırlık rüyaları bir bir gerçekleştirdiklerini, 29 Ekim 2013 tarihinde 153 yıllık rüya olan Marmaray'ı bir gerçeğe dönüştürdüklerini belirterek, şöyle konuştu:


"İşte Konya'da Mavi Tünel, bir başka rüya, bir başka asırlık proje, onu da biz tamamladık. İşte Çine Adnan Menderes Barajı, hamdolsun onu da tamamlamak bize nasip oldu. Aydınlı kardeşlerimiz iyi bilir, Aydın asırlardan beri suya hasretti, Aydınlılar ilk defa 1869 yılında dönemin padişahı Abdülaziz'e yerleşim yerlerine bir baraj yapılması talebinde bulunmuşlardı. Ancak bu talepleri ne Abdülaziz ne de ondan sonraki padişahlar tarafından karşılanamadı. Aradan 5 padişah geldi geçti, Osmanlı dönemi sona erdi, Cumhuriyet kuruldu, aradan 59 hükümet geldi geçti. Hepsi bu projeyle ilgilendi, rahmetli Adnan Menderes de bunu gerçekleştirmenin hayalini kurmuştu, ancak olmadı gerçekleşmedi. Kendi sınıfında Avrupa'nın en yüksek, dünyanın 5. barajı, Türkiye'nin haklı gururu Çine Adnan Menderes Barajını tamamlamak hamdolsun o da bize nasip oldu. İşte asırlık rüyayı o barajı 10 Ekim 2010 tarihinde hizmete bizzat gittik ve açtık. Rahmetli Menderes'in hatırasına sahip çıkarak, adını da Çine Adnan Menderes Barajı koyduk."


Başbakan Erdoğan, bir yandan dev tesisleri tamamlarken diğer yandan vefa örneği göstererek Türkiye'nin değerlerinin ismini yapılan eserlerde yaşattıklarını, bütünleştirdiklerini söyleyerek, "Geçen yıl açılışı yaptığımız 112 dev tesis arasında yer alan Malatya Kapıkaya Barajına merhum Cumhurbaşkanımız Turgut Özal'ın adını verdik. Boztepe Barajına da kıymetli büyüğümüz, DSİ projelerinde büyük emeği geçmiş Recai Kutan ağabeyimizin ismini verdik" ifadelerini kullandı. 


Erdoğan, son 11 yılda su, ormancılık, tabiat koruma ve meteoroloji alanında Cumhuriyet tarihimizin en büyük projelerini, yatırımlarını gerçekleştirdiklerini dile getirerek, şöyle konuştu:


"11 yılda 268 adet barajı ülkemize kazandırdık. Bunların içerisinde ülkemizin gururu dev barajlar var. 81 ilimiz için hazırladığımız içme suyu eylem planı ile illerimizin 2040, 2050 ve hatta 2071 yıllarına kadar içme suyu ihtiyacı planlandı. İşletmeye aldığımız 76 adet içme suyu tesisiyle takriben 41 milyon kişiye içme suyu sağladık. 36 projenin inşaatı devam ediyor, bu projeler tamamlandığında yaklaşık olarak 18 milyon kişiye daha ilave içme suyu sağlamış olacağız. Son 11 yılda 20 milyon dekar araziyi suya kavuşturduk, toplam sulanan alanı 60 milyon dekara ulaştırdık. Sulama yatırımları sayesinde ülkemiz tarımda dünyada ilk 7'ye yükseldi. 59 yılda 486 gölet tamamlanmışken, biz '1000 günde 1000  gölet' projesini başlattık ve sürdürüyoruz.


Ormancılık çalışmalarına gelince; 1992 - 2002 yılları arasında yılda ortalama 75 bin hektar alanda ağaçlandırma çalışması yapılmıştı. Biz, 10 yılda ormanlarımızı daha da büyüttük, bu rakamı yaklaşık 6.5 katına çıkartarak, 500 bin hektar alanda ağaçlandırma çalışması yaptık. Orman varlığımızı hem alan olarak hem de servet olarak artırdık. 2002 yılında 21 milyon hektar olan orman varlığımızı, 2012 yılı sonunda 22 milyon hektara ulaştırdık. 1 yılda 1 milyon hektar daha artırmış olduk. Orman varlığımız 10 yılda bu artışını yoğun bir şekilde devam ettirmiş oldu. 1992 - 2002 dönemi yıllık ortalama 75 milyon adet fidan üretilirken, 2012 yılında fidan üretimini 470 milyon adete çıkardık. Korunan alanlarımızı da hızla artırıyoruz. 2002 yılında 952 olan korunan alan sayısını, 2013 yılında bin 533'e, korunan alan miktarını ise 3.4 milyon hektarda, 5.6 milyon hektara çıkardık. 2003'te 33 olan milli parklarımızı 40'a, 17 olan tabiat parklarımızı 193'e çıkarttık. Türkiye'yi her alanda büyütüyoruz, hayallerimize, hedeflerimize doğru hızlı adımlarla koşuyoruz. Yoluyla, suyuyla, mimarisiyle, toplu konutlarıyla 81 vilayetimizi yeniden inşa ediyor, çevreye düşkün olarak, yeşille bütünleşerek şehirlerimizi ihya ediyor, insanımıza hayat kalitesi yüksek şehirler kazandırıyoruz. 2023 hedeflerimize adım adım yaklaşıyoruz, 2023 vizyonumuzu adım adım gerçeğe dönüştürüyoruz" dedi. 


Erdoğan, ülke ekonomisindeki büyümeye de dikkati çekerek, Türkiye'nin, yeni açıklanan büyüme oranıyla dünyada birçok ülkeyi geride bırakarak ilklerin arasında yer aldığını belirterek, "2002 sonunda başlattığımız medeniyet yürüyüşümüzle geleceğin büyük Türkiye'sini inşa edeceğiz. İnşallah sizlerin desteğiyle talep ve arzularınız doğrultusunda Türkiye'yi bugün bulunduğu seviyelerden çok daha ileri taşıyacağız" şeklinde konuştu.


"Artık su akar Türk yapar var" 


Törende, Başbakan Erdoğan'ın konuşmasının ardından video konferans sistemiyle sırasıyla bağlantı kurulan Şanlıurfa, Kahramanmaraş, Balıkesir, İzmir ve Kırklareli'nde Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından yapılan tesislerin açılışı gerçekleştirildi. Canlı bağlantı yapılan illerin valileri, açılışı yapılacak tesisler hakkında bilgi verdi.


Şanlıurfa'da yaptırılan Suruç Ovası Pompaj Sulama İstasyonu sayesinde Suruç bölgesinin çok daha verimli, bereketli  olacağını ifade eden Erdoğan, "Yani artık su akar Türk bakar yok. Artık su akar Türk yapar var. Maşallah orada da karlar var. Karları da artık değerlendireceğiz. Artık inşallah boşa hiçbir şey gitmeyecek" dedi.


Erdoğan, daha sonra Kahramanmaraş'ta yaptırılan Adatepe Barajının bulunduğu  bölgeye video konferans sistemiyle bağlandı. Adatepe Barajı ile bölgenin çok daha büyük imkanlara kavuşacağını ifade eden Erdoğan, "Ya Allah Bismillah" diyerek tesisin açılışını gerçekleştirdi.


Balıkesir'de de Havran Barajı bölgesine canlı bağlanan Erdoğan, eskiden açık sistemle sulama yapıldığını, artık buharlaşmayı minimize etmek için damıtma ve yağmurlama gibi sistemlere geçiş yapmaya yönelik çalışmalar yaptıklarını ifade ederek, bu şekilde çok ciddi bir geri dönüşümü sağladıklarını kaydetti.


Erdoğan, İzmir'de yaptırılan isale hattının bulunduğu bölgeyle kurulan canlı bağlantıda da, döşenen boruların genişliğini göstermek amacıyla içerisine Renault Toros marka aracın konulduğu görüntünün verilmesi üzerine, "Veysel hoca İSKİ Genel Müdürlüğü'nden beri böyle Renault'u geçirmeye bu borulardan bayılıyor. O zaman da yine aynı şeyi yapmıştı, artık Renault'u geçirmeyelim. Burada çok daha farklı araçlar geçirelim" diye konuştu.


İzmir'deki isale hattının, yerel yönetim tarafından yapılması gerektiğini kaydeden Erdoğan, "Kendileri yapamadıkları için bizler yapmak durumunda kaldık. Şimdi atık su arıtma tesisini de yapamadılar herhalde. Bu iş de bizim başımıza kalacak" ifadesini kullandı.


Erdoğan, Kırklareli ile yapılan bağlantıda da bu ilde 1 yıl içerisinde yapılan ve 60 bin kişiye hitap eden arıtma tesisinin bölge açısından önemine işaret ederek, "3.2 milyar sadece Ergene projesine ayırdık. Bunların hepsi yerel yönetimlerin yapması gereken hizmetler. 2011'de verdiğimiz talimatla artık bu işi biz yapacağız dedik. Şu anda da gördüğünüz gibi bunu gerçekleştiriyoruz" şeklinde konuştu.


Canlı bağlantıların ardından, Erdoğan ve beraberindekiler açılış kurdelesini kesti. 


Törene, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun yanı sıra AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Salih Kapusuz, eski Saadet Partisi Genel Başkanı Recai Kutan, Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala,  Ankara  Valisi Alaaddin Yüksel, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ve milletvekilleri de katıldı. 


AA


Geri Dön