29 / 03 / 2024

Başbakan Erdoğan: Dünya şehirlerinde ne varsa İstanbul'da da onlar olacak!

Başbakan Erdoğan: Dünya şehirlerinde ne varsa İstanbul'da da onlar olacak!

İstanbul trafiğine rahat nefes aldıracak Haliç Metro Köprüsü ve Yenikapı-Şişhane Metro Hattı'nın açılışını yapan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Dünya şehirlerinde ne varsa İstanbul'da da onlar olacak" dedi...



Haliç Metro Köprüsü ve Yenikapı-Şişhane Metro Hattı'nın açılışı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından dün yapıldı. Başbakan, açılışta yaptığı konuşmada "Bugün açacağımız hat 3.5 km ve 3 istasyondan oluşuyor. Ancak burası dünyanın en zor metro inşaatının gerçekleştiği hat oldu. İstanbul'un binlerce yıllık tarihini barındıran bir bölgede tarihi eserlere zarar vermeden tam tersine tarihi ortaya çıkararak bu hattı inşaa ettik" dedi. İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra Avrupa ülkelerinin ve Japonya'nın yeniden inşa edildiğini belirten Erdoğan, "Onlar yaptılar, bizim milletimiz seyretmek zorunda kaldı. Londra, Paris, Berlin, Tokyo ve New York'ta ne varsa İstanbul'da da o olacak dedik. Orada insanlar nasıl yaşıyor ve hangi imkânlar varsa İstanbul çok daha fazlasına sahip olacak dedik. Birçok alanda Batı standartlarının dahi üzerine çıktık" diye konuştu. 


HEDEF 776 KİLOMETRE 

Yeni hatta 124 adet sürücüsüz modern vagonun hizmet vereceğini belirten Başbakan, bu yatırımla birlikte İstanbul'da raylı sistem uzunluğunu 141 kilometreye çıkardıklarını anlattı. Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti: "Geri kalan 110 kilometrenin inşaatı devam ediyor. 2019 hedefimiz metro uzunluğunu 420 kilometreye çıkarmak. 2019 sonrasında da inşallah İstanbul 776 kilometre metro hattına kavuşmuş olacak." 


LAF DEĞİL İŞ ÜRETİYORUZ 

Bu hattı inşaa ederken İstanbul'un bilinen tarihinin de değiştiğini söyleyen Erdoğan, 23 antik ahşap geminin yanı sıra 50 binden fazla tarihi eser çıkarıldığını anlattı. Erdoğan, şöyle devam etti: "Hattın gecikmesini göze alarak 77 milyon lira harcama yaparak tarihi dokuyu ve eserleri de ortaya çıkardık. Aslında bu açılış 4-4.5 yıl önce yapılacaktı. Bu hassasiyetimiz sebebiyle gecikti. Gürültü ve titreşimi en aza indirdik. Bu hatta İstanbul'un güzelliğine güzellik katacak bir köprüyü de Haliç üzerinde inşa ettik. İstanbullular şehrin güzelliğini temaşa edecek. Laf üretmiyoruz icraat üretiyoruz. Farkımız bu." 


BİZ VATANDAŞA HİZMETKâR OLACAĞIZ

Haliç Köprüsü'nün her iki ayağında bazı salaş yapıların olduğunu söyleyen Erdoğan, buna tepki gösterdi. Başbakan Erdoğan, "Bugün büyükşehir belediye başkanıma tekrar söyledim. Vatandaşla anlaşmamız lazım. Fatih ve Beyoğlu Belediyesi, büyükşehir koordinasyonunda kentsel dönüşüm yapmalı. Bu bizim çok eski hayalimizdir. Çalışmalar başlatıldı. Onu da geliştirerek İstanbullu'nun hizmetine sunacağız. Vatandaşımızın hayallerinin sınırı olmaz. Biz millete efendi olmaya gelmedik. Hizmetkar olmaya geldik" dedi.


ONAY RUHSATI 1997'DE VERİLDİ

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Erdoğan'a İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu dönemde 20-21 Mayıs 1997'de imzaladığı "Taksim-Şişhane ve Şişhane- Yenikapı metro hatlarının yapımına yönelik ilk ihale olur belgeleri"nin içinde olduğu tablo tarafından hediye edildi. Erdoğan da "Duyguluyum çünkü yapım onay ruhsatını ta o zaman vermişiz ve sene 97. Ama temeli de Şişhane'de attık. Biz Pınarhisar'da yolumuza devam ettik. Yol arkadaşım Kadir Bey'e burayı tamamlamak nasip oldu" dedi.


TAKSİM-KADIKÖY 24.5 DAKİKA

Bu hatla İstanbul ulaşımında tarihi bir adım atıldığını söyleyen Erdoğan, projeyi şöyle anlattı: "Haliç üzerinden Şişhane'yi Yenikapı'ya bağlıyoruz. Bu hat aynı zamanda Sarıyer, Hacıosman ve Yenikapı'yı da metro ile birbirine bağlayacak. Hattın diğer ucu Yenikapı aktarma istasyonu ve  Marmaray  üzerinden Göztepe, Maltepe, Kozyatağı, Kartal'a bağlanıyor. Hacosman'dan metroya binen vatandaşım, Haliç Köprüsü'nden geçerek Yenikapı'ya ulaşacak, Marmaray ile karşıya geçecek oradan da Kartal'a kadar gidebilecek. Artık Taksim Yenikapı sadece 7.5 dakika. Taksim- Kadıköy 24.5, Taksim-Kartal ise 69.5 dakika."


Mesut Er/Sabah Gazetesi 


Geri Dön