28 / 03 / 2024

Başbakan Erdoğan, Iğdır Havaalanı'nı hizmete açtı!

Başbakan Erdoğan, Iğdır Havaalanı'nı hizmete açtı!

Erdoğan, Iğdır Havalimanı'nın açılışında, tüm Iğdırlıları selamlayarak, havalimanının kente, bölgeye ve tüm ülkeye hayırlı olmasını diledi.



Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Bizim Iğdır'a bakışımız hiçbir zaman siyaset zaviyesinden, oy üzerinden olmadı. Biz Iğdır'da yaşayan her bir kardeşimizi ülkemizin diğer 80 vilayetindeki 75 milyon insanımız gibi 'yaradılanı yaradandan ötürü sevdik, seviyoruz' anlayışıyla kucakladık. Bütün kamu hizmetlerini 'insanı yaşat ki devlet yaşasın' düsturuyla yerine getirdik. Bu güzel şehrimize kazandırdığımız her bir hizmet bizim için çok değerli ve heyecan vericidir'' dedi.


Havalimanının Iğdır'ın uzun yıllardır özlemi olduğunu ifade eden Erdoğan, temelinin 1996 yılında atıldığını, daha sonra kapatıldığını anlattı. 


Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın bu işi sahiplenerek çok kısa sürede bitirdiğini belirten Erdoğan, ''Valilik tarafından düşünebiliyor musunuz yapımına başlanan bir havaalanı. Bu şekilde biter mi- Dünyanın her yerinde büyük projeleri devlet bizzat üstlenir ve kendisi yürütür. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığımızı bunun için devreye soktuk. Bakın şimdi birçok yerde metrolar için de 'belediyeler bu işi yapamayacak' onun için Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme bakanlığımızı oralarda da devreye soktuk'' dedi. 


Bölgenin ekonomik ve sosyal ihtiyaçları doğrultusunda ''sıradan'' değil, ''modern'' bir havaalanına ihtiyaç olduğunu belirlediklerini, bu doğrultuda adımı attıklarını dile getiren Erdoğan, ''Toplamda 56 milyon liralık bir yatırım var. Pisti, apronu, terminal binası ve diğer müştemilatıyla Iğdırımız 2 yıl içinde modern bir havaalanına kavuşmuş oldu'' diye konuştu. 


''Iğdır'ı bütün Türkiye'ye örnek gösteriyoruz''


Ağrı Dağı'nın ihtişamıyla Nahçıvan'ın kardeşliğiyle terör belasını kendisinden uzak tutmanın huzuruyla Iğdır'ı bütün Türkiye'ye örnek gösterdiklerini ifade eden Erdoğan, şöyle devam etti: 


''Iğdır'daki bu huzur ve kardeşlik ikliminin güçlenerek devam etmesini istiyoruz, güçlenmesi lazım, bunu başarmamız lazım. Iğdır'ın kültürüyle, sanatıyla, üretimiyle, kendisine, bölgesine ve ülkemize katkı vermeyi sürdürmesini temenni ediyorum. 


Bizim Iğdır'a bakışımız hiçbir zaman siyaset zaviyesinden, oy üzerinden olmadı. Biz Iğdır'da yaşayan her bir kardeşimizi ülkemizin diğer 80 vilayetindeki 75 milyon insanımız gibi 'yaradılanı yaradandan ötürü sevdik, seviyoruz' anlayışıyla kucakladık. Bütün kamu hizmetlerini 'insanı yaşat ki devlet yaşasın' düsturuyla yerine getirdik. Bu güzel şehrimize kazandırdığımız her bir hizmet bizim için çok değerli ve heyecan vericidir.'' 


Iğdır Üniversitesi'ni heyecanla kurduklarını ifade eden Erdoğan, Iğdır'a yapılan yatırımları anlattı. 


Iğdırlıların 50 yıldır hasretle beklediği Ünlendi Barajı ve Iğdır İçme Suyu projesinin çalışmalarında son aşamaya gelindiğini kaydeden Erdoğan, gelecek haftalarda ihalesinin yapılacağını ve en geç 1 yıl içinde başlanacağını belirtti. 


Erdoğan, havalimanının da aynı heyecanla hizmete açıldığını söyledi. 


''Çanağa ne doğrarsan kaşığına o çıkar''


''Iğdır'ın bütün bu hizmetlerin hakkını fazlasıyla vereceğinden şüphem yok'' diyen Erdoğan, ''Sizlerin güzel bir sözü var. Diyorsunuz ki, 'çanağa ne doğrarsan kaşığına o çıkar'. Biz Iğdır'ın çanağını her alanda hizmetle dolduruyoruz. Üretmek isteyen, çalışmak isteyen, kendisine şehrine ve ülkesine katkı sağlamak isteyen her kardeşim bu çanakta kendisine lazım olanı bulacaktır. Bundan kimsenin şüphesi olmasın'' diye konuştu. 


Yeni teşvik sistemiyle bölgesel teşvik yerine il bazında teşvik verilmeye başlandığını anımsatan Erdoğan, Iğdır'ın bu sistemde en yüksek, en avantajlı, en cazip teşvikleri alan 6. bölge illeri arasında yer aldığını belirtti. Iğdır'ın bu iller arasında yer almasının bugüne kadar yeterli gelişmeyi gösteremediği anlamına da geldiğini ifade eden Erdoğan, ''Bu geri kalmışlık sadece devletin ihmalinden kaynaklanmıyor. Devlet kurumları yanında özel sektör de sivil toplum kuruluşları da bu ihmalde pay sahibi. Bu bölgenin kendi insanının dahi Iğdır'a yatırım yapmadığını, gidip başka şehirde tesisini, ticaretini kurduğunu kimse inkar edemez'' dedi. 


Erdoğan, ''Iğdır, gerek serhat şehri olması, gerek iklimi, gerek tarihi ve doğal güzellikleriyle bulunduğu bölgenin lokomotif şehri olmak için aslında her şeye sahip bir ilimiz ama Iğdır bırakınız diğer imkanları şu yanı başımızdaki efsaneler diyarı Ağrı Dağı'nı dahi yeterince değerlendiremedi, değerlendiremiyor. Ağrı Dağı, başka bir bölgede başka ülkede olsaydı inanın tek başına çevresindeki bütün şehirleri abat etmeye yetecek bir kıymet haline dönüşürdü. Fakat son çeyrek yüzyıldır en büyük baş ağrımız olan terör yüzünden yerli ve yabancı turistler bir yana bu bölgenin kendi insanı dahi Ağrı Dağı'nın imkanlarından ve güzelliklerinden doyasıya faydalanamıyor'' diye konuştu. 


Iğdır Havalimanı açılış törenine katılan Erdoğan, yaptığı konuşmada, iktidara geldiklerinden bu yana terörden kaynaklanan sorunları çözmek için çalışıp, mücadele ettiklerini anlattı.


Erdoğan, ''Önümüzdeki engellerin büyük bölümünü aştığımıza inanıyorum. Silah üzerinden, acı üzerinden, baskı ve tehdit üzerinden kurulan oyunların hepsi de bir bir çöktü, çöküyor. İnşallah terör sorununu uzak olmayan bir gelecekte hep birlikte çözecek. Altyapısını önemli ölçüde kurduğumuz yatırım, üretim, istihdam odaklı bir gündemle yolumuza devam edeceğiz'' dedi. 


Terör örgütünün, bölgeye getirilen hizmetleri, yapılan yatırımları sabote etmek için elinden geleni yaptığına dikkati çeken Erdoğan, ''Havalimanı inşaatlarını engellemek için de özel bir gayret gösteriyor. Şantiyeleri basıyor, iş makinelerini yakıyor, çalışanları tehdit ediyor. Ellerinden gelen her türlü alçaklığı yapıyorlar'' dedi. 


Terör örgütünün, Hakkari'de, Şırnak'ta yapılmakta olan havalimanı inşaatlarını engellemeye çalıştığını söyleyen Erdoğan, ''Ama ne olursa olsun bu havalimanlarını yapacağız, Hakkari'de de Şırnak'ta da. Halbuki havaalanları orada yaşayan insanlarımıza hizmet verecek. Benim Kürt, Azeri, Türk kardeşime hizmet verecek. Niye bundan rahatsız oluyorsun. oraların gelişmesine kalkınmasına, büyümesine gerçekten büyük katkı sağlayacak yatırımlar bunlar'' diye konuştu. 


''Silahları bıraktıkları ana kadar bu mücadele devam edecektir''


''Terör örgütünün mücadelesi aslında bize karşı değil, orada yaşayan vatandaşlarımızın bizatihi kendilerine karşıdır. Çünkü engellemeye çalıştıkları yatırımlar onlara hizmet verecek'' diye konuşan Başbakan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü : 


''Bölücü terör örgütüyle iktidarımızın müzakeresi, görüşmesi diye bir şey söz konusu olamaz. Bölücü terör örgütüyle ancak bizim mücadelemiz söz konusudur. Silahları bıraktıkları ana kadar bu mücadele devam edecektir ve kimse burada bizden başka bir şey beklemesin. Söylenenlerin hiçbirine aldırmıyoruz, aldırmayacağız. Kararlılıkla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bundan sonra da böyle devam edecek. Biz parlamento çatısı altındaki temsilcileriyle müzakere ederiz ama terör örgütü mensuplarıyla asla kimse bizden böyle bir şey beklemesin.'' 


Uçak seferleri


Iğdır'a  Ankara  ve İstanbul'dan düzenlenecek uçak seferleri hakkında da bilgi veren Erdoğan, Iğdır-İstanbul uçuşlarının haftada 6 sefer yapılacağını, İstanbul-Iğdır arasında ise haftada 4 sefer yapılacağını kaydetti. Ankara-Iğdır arasında haftada 4 olan karşılıkla seferlerin, Ağustos ayından itibaren haftanın 7 günü yapılacağını vurguladı. 


Yapılan yatırımların, şehirlerin gelişmesi, yatırımların artması için altyapıyı oluşturduğunu kaydeden Erdoğan, ''Bütün Türkiye'den buraya gelmek isteyen hiçkimsenin artık ulaşımla ilgili, mesafeyle ilgili bir bahanesi kalmadı'' dedi. 


''Dün alan el idik. Bugün veren el olduk''


İktidara geldiklerinde 230 milyar dolar olan milli geliri 772 milyar dolar seviyesine çıkardıklarını anlatan Erdoğan, iktidarı DSP-MHP-ANAP koalisyonundan devraldıklarına dikkati çekerek, ''IMF'ye borç 23,5 milyar dolardı. Şimdi 1,7 milyar dolar. Bak nereden nereye düştü. Onlar borçlandı biz ödedik. Şu anda IMF'nın sıkıntısı var. Merkez Bankamız onların da kasasına 5 milyar dolar koydu. Dün alan el idik. Bugün veren el olduk. Çok daha ilgincini söyleyeceğim. Merkez Bankası'nın kasasında ne vardı biliyor musunuz- 27 milyar dolar. Şu anda Merkez Bankası'nın kasasında ne var biliyor musunuz- 97 milyar dolar var. Hani bunlar milliyetçiydi'' diye konuştu. 


Kentsel dönüşüm çalışmalarına halkın destek vermesi gerektiğini ifade eden Erdoğan, ''İnsanca yaşamaya benim vatandaşımın hakkı var, onlar da bu hakka kavuşsun. Biz Tekirdağ büyürken Iğdır'ın geride kalmasını asla kabul edemeyiz'' dedi. 


İlk yolcularla hatıra fotoğrafı çektirdi


Erdoğan, konuşmasının ardından açılış kurdelesini kesti. 


Erdoğan bu sırada kendisine seslenen bazı vatandaşların sorunlarını dinledi. Erdoğan, cezaevinde bulunan BDP'li eski Iğdır Belediye Başkanı Mehmet Nuri Güneş ve AK Partili Tuzluca Belediye Başkanı Ahmet Sait Sadrettin Türkan'ın durumlarıyla ilgili talepler üzerine, ''Iğdır Belediye Başkanı'nın cezası kesinleşti. Şu anda hükümlü. Diğer belediye başkanı şu anda tutuklu ama bu konular yargının işi ona müdahale etme yetkimiz yok'' dedi. 


Erdoğan, daha sonra Ankara-Iğdır arasında gerçekleşen ilk tarifeli uçuşla Iğdır'a gelen Anadolujet yolcularını, gelen yolcu bölümünde karşıladı. 


Erdoğan ve beraberindeki bakanlar, yolcularla hatıra fotoğrafı çektirdi. 


Iğdır Havalimanı açılış törenine, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik ve bölge milletvekilleri de katıldı. 


Binali Yıldırım: ''Iğdırlı hemşehrilerimiz, hem yurt içine hem de dünyaya hava yoluyla seyahat etme fırsatı bulacaklar''


Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Iğdır Havalimanı'nın hizmete açılmasıyla Iğdırlıların hem yurtiçine hem de dünyaya hava yoluyla seyahat etme fırsatı bulacaklarını bildirdi. 


Iğdır Havalimanı açılış töreninde konuşan Bakan Yıldırım, Iğdır'da bir hayali yine gerçeğe dönüştürdüklerini belirterek, Iğdır Havalimanını, ''uluslararası havalimanı'' standardında Iğdırlıların hizmetine sunmanın bahtiyarlığını yaşadıklarını söyledi. 


Iğdır Havalimanı'nın, sadece Iğdır ve Türkiye'ye değil, komşu ülkelerin de ihtiyacını giderecek ''bölgesel havalimanı'' özelliği taşıdığını ifade eden Yıldırım, ''Sayın Başbakanım, bu havalimanından 46 şehrimize değil, İstanbul'dan İzmir'den Ankara'dan birçok ilimizden Iğdırlı hemşehrilerimiz, hem yurtiçine hem de dünyaya hava yoluyla seyahat etme fırsatı bulacaklar'' diye konuştu. 


Havalimanının Iğdır için ''refah, ekonomik gelişme ve gelecek'' anlamına geldiğini dile getiren Yıldırım, ''Bu havalanının hikayesi de diğer yarım kalan yapılamayan hizmetlerden farklı değil. Havaalnının temeli 1996 yılında Refahyol Hükümeti zamanında atıldı. Daha sonra Anasol-D Hükümeti zamanında da ihalesi iptal edildi ve yapıma son verildi'' dedi. 


AK Parti Hükümetinin göreve geldiği zaman Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kendilerine, ''Havayolu halkın yolu olacak, vatandaş uçakla bulaşacak ve herkes uçacak'' talimatı verdiğini anımsatan Yıldırım, bu çerçevede, 26 havalimanı sayısını bugün Iğdır Havalimanıyla birlikte 48'e çıkardıklarını söyledi. 


Havayoluyla seyahat eden vatandaş sayısını da 8,5 milyondan 58 milyona çıkardıklarını anlatan Yıldırım, ''Gerçekten de havayolu halkın yolu oldu. Herkes havayoluyla seyahat eder hale geldi. Burası 2 yıldan az sürede tüm tesisleriyle yapılarak, sizlerin hizmetine Başbakanımızın katılımıyla sunuluyor. Havalimanımız Iğdır'a, ülkemize, milletimize hayırlı olsun'' diye konuştu. 


''Iğdırlıların özlemle beklediği havalimanı açılıyor''


Iğdır Valisi Amir Çiçek de Iğdır halkının yıllardır hayalini kurduğu ve özlemle beklediği havalimanının açılışının bugün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından gerçekleştirileceğini söyledi. Çiçek, ülkenin en doğusunda bulunan bu kente katkı sağlayacak gelişmelerin teker teker hayata geçtiğini kaydetti. 


Açılış törenine Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, bölge milletvekilleri ve Iğdırlılar katıldı. 


Iğdır Havalimanı'na ilk iniş yapan uçağa, geleneklere uygun olarak itfaiye aracından su püskürtüldü. Tören sırasında iki kişi, sıcak dolayısıyla baygınlık geçirdi. 


AA


Geri Dön