23 / 04 / 2024

Başbakan Marmaray için tarih verdi: 29 Ekim!

Başbakan Marmaray için tarih verdi: 29 Ekim!

İstanbul büyükşehir Belediyesi' nin Haliç Kongre Merkezi' nde düzenlediği iftar yemeğine katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan yaptığı konuşmada Marmaray' ın açılış tarihi ile ilgili bilgi verdi...




Başbakan Erdoğan, İstanbul Büyükşehir Belediyesince Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen iftarda yemeğinde Mayıs ayında İstanbul'a üçüncü havalimanı ihalesini gerçekleştirdiklerini hatırlatarak konuşmasına şöyle devam etti:


"Bütün bunlar olurken bir şey değişiyordu Türkiye'de. İşte bir Mayıs ayı. Mayıs ayında Türkiye, dünyanın ilk üçü içinde yer alacak bir havalimanı ihalesi yapıyor. Bu havalimanı ihalesinde, yılda yüz bin yolcu kapasiteli havalimanının ihalesini yapıyoruz; Yap, işlet, devret ve buradan da 25 yıllığına burayı verirken, 30 milyar avro biz buradan gelir elde edeceğiz. Bunlara, bunların aklı almıyor? Nasıl oluyor da bunlar oluyor diye. Ekonomisinin çöktüğü bir ülkede böyle bir ihale yapabilir misiniz? Yapamazsınız. İşte buyurun üçüncü köprü yapılıyor. Birileri çıkıyor, 'Yaptırmazuk', 'İstemezük' diyor. Bunlar birinci köprüye de karşı çıktılar, ikinci köprüye de karşı çıktılar, üçüncüye de karşı çıkıyorlar. Kaldı ki bu üçüncü köprü, dört gidiş dört geliş ve ortasında da raylı sistemi olan bir üçüncü köprü. Şu anda inşaatı başladı devam ediyor. İnşallah, 2015 sonu gibi bu proje yetişecek. Aynı Boğaz'da, Boğaz'ın altından raylı sistem; Marmaray. Çok engellediler, 4 yılımızı oradan yediler ama şu anda bitme noktasına geldi. 29 Ekim Cumhuriyet kutlamalarını inşallah Marmaray'ın açılışıyla yapacağız bu yıl. Muhteşem bir eser. Pekin'i Londra'ya bağlıyoruz bununla. Türkiye böyle bir görev üstlendi. Bitmedi, onun biraz güneyine iniyoruz. Biraz daha güneyinde, iki tüp üst üste oradan da otomobil geçişlerini yapacağız. Yine deniz altından. Yani Ahırkapı'dan geleceğiz, Haydarpaşa'nın arkasından çıkacağız. Bütün bunlar niye oluyor? İstanbul'un ulaşımını çözelim, modern İstanbulumuz'u modern Türkiye'nin her zamanki gibi taçlı, taçlandırılmış bir şehri olarak inşa edelim. Bunlar hızla devam ediyor. 2015'te onu da açacağız. 2015 çok farklı bir süreç. 2023'e hazırlıklarımızın çok ciddi yürümesi lazım. Çünkü Cumhuriyetin 100. yıldönümü kutlamalarında, dünyanın ilk 10'u arasına girmiş bir Türkiye inşa etmek istiyoruz. Bunu sizlerle yapacağız. Hep beraber yapacağız."


İstanbul'a Central Park benzeri bir park yapılması konusunda kamuoyunda çıkan söylentileri anımsatan Erdoğan, İstanbul'a Central Park benzeri bir parkın değil, bir şehir parkının yakışacağını söyledi. Erdoğan, birilerinin taklit edilmesine gerek olmadığını, gerekirse birilerinin bizi taklit etmesi gerektiğini ifade etti.


Erdoğan, Zeytinburnu'nda Veli Efendi Hipodromu'nun arkasında 500 dönümlük arazide yapılacak olan şehir parkı sayesinde bölgenin nefes alacağını kaydetti.


Parkın dışında söz konusu alanda ciddi bir kentsel dönüşümün de yapıldığını anımsatan Erdoğan şunları söyledi:


"Onlar da hızla devam ediyor. Bunun yanında bir yeşil alanın da olmuş olması İstanbulumuz için ayrı bir zenginlik. Hiç unutmuyorum, göreve geldiğimizde E-5'te, TEM'de ağaç görmek hak getire, yoktu. Yaptığımız kampanyalarla İstanbulumuzu E-5'inde TEM'de orta refüjlerindeki ağaçlar, hep o zamandan dikilmiş ağaçlardır. Bugün artık bakıyorum ağaçların dibinde piknikler yapılıyor. Bu hale geldik. Türkiye genelinde 2 milyar 800 milyon ağaç diktik. Bunun 2 milyarı fidandır, 800 milyonu 3 yaş ve üzeri ağaçtır. Bunları niye yapıyoruz? Yeşile olan sevdamızdan dolayı yapıyoruz. Çünkü bu ağaçlar bizim için soluktur, nefestir. Bunları yapmaya devam edeceğiz. Bunun aksi düşünülemez."


Ramazanın 20. gününün de geride kaldığını anımsatan Erdoğan, bayramın Türkiye, İslam dünyası ve herkese hayırlar getirmesini temenni ederek sözlerini noktaladı.


AA



Geri Dön