25 / 04 / 2024

Başbakan Yıldırım: Filyos Limanı'nı 2019 Mayıs'ta açalım!

Başbakan Yıldırım: Filyos Limanı'nı 2019 Mayıs'ta açalım!

Filyos Limanı'nın temel atma törenine katılan Başbakan Yıldırım, "Sultan İkinci Abdülhamid'in hayali olan Filyos Projesi sonunda hayata geçiyor. 150 yıllık hayal gerçek oluyor" dedi. Yıldırım açılış tarihiyle ilgili de, "2020'yi bekleyemeyiz değil mi? 2019 Mayıs'ta açalım" dedi.



Başbakan Binali Yıldırım, Zonguldak Limanı'nda düzenlenen Filyos Limanı temel atma ve yapımı tamamlanan tesislerin toplu açılış törenine katıldı. Burada konuşan Yıldırım, "Sultan İkinci Abdülhamid'in hayali olan ve onun döneminden bu yana bekleyen Filyos Projesi sonunda hayata geçiyor. 150 yıllık hayal gerçek oluyor" dedi. 


15 temmuz demokrasi ve şehitler Günü'ne yetişsin Yıldırım, video konferans sistemi aracılığıyla Çaycuma İlçesine bağlanarak, Filyos Limanı'nın temel atma işlemini başlattı. Yıldırım, "2020'yi bekleyemeyiz değil mi, 2019 iyi mi? Tamam. 2019 Mayıs'ta açalım. 15 Temmuz 2019 Demokrasi ve Şehitler Günü'nde, Filyos Limanı'nı tamamlıyoruz. Hayırlı uğurlu olsun" dedi.


538 MİLYONLUK PROJE

Başbakan Yıldırım, "Limanın toplam maliyeti 538 milyon. Bu sadece bir başlangıç. Altyapı tutarı, liman kısmı ama onun arkasından yüz binlerce dönüm araziyi de endüstri bölgesi haline getiriyoruz" dedi. Başbakan Yıldırım, süratle Zonguldak'a yakışır 400 yataklı şehir hastanesini yapacaklarını da söyledi. Çaycuma Havalimanı'nda tadilat yapıldığını daha da geliştirileceğini vurgulayan Yıldırım, liman açıldığında Çaycuma Havalimanı'na daha çok sefer olacağını anlattı.


DIŞ TİCARET İÇİN ÇOK ÖNEMLİ

Başbakan Yıldırım, şöyle devam etti: "Filyos Limanımızın dış ticaretin gelişmesi açısından hayati öneme sahip olduğunu biliyoruz. Geçtiğimiz 14 yılda denizciliğe çok büyük önem verdik. Tersane sayımız 37'den 79'a çıktı. Deniz ticaret alanında ÖTV'siz yakıt getirerek, taşımacılığı teşvik ettik böylece kıyılarımız arasında deniz taşımacılığını yüzde 80 artırdık."


En az 10 fabrikayla 12 bin kişiye istihdam 

Bu yatırımla Zonguldak'ı deniz ulaşımında 'Karadeniz'in bir yıldızı' haline getirmiş olacaklarını ifade eden Yıldırım, şunları kaydetti: "Liman projesiyle beraber başka yatırımlar da aynı zamanda gelecek. 607 hektarlık alanı limanın etrafında endüstri, sanayi bölgesi ilan ettik. Burada fabrikalar yapılacak. En az 10 büyük fabrika kuracağız. 12 bin insanımıza iş sağlayacağız. Yılda 25 milyon ton yükleme boşaltma kapasitesine sahip olacak bu liman. Bu endüstri bölgesi de limanla birleşmiş olacak. Limana karayolu bağlantıları gerçekleştirilecek." 


700 milyonluk 72 tesis açtık 

Yıldırım, Zonguldak ve ilçelerinde Filyos Limanı'nın yanı sıra toplam tutarı 700 milyon lirayı aşan 72 tesisin de toplu açılışını yaptıklarını bildirdi. Dün Türkiye için teşvik ve tedbir paketlerini açıkladıklarını hatırlatan Yıldırım, bugün de Zonguldak'a müjdeleri getirdiklerini belirtti.


 $ bozdurup destek oluyorsunuz

Yıldırım, şöyle konuştu: "İzmir'e, Mersin'e büyük bir liman, Karadeniz'in merkezi Zonguldak Filyos'a da Türkiye'nin üçüncü büyük limanını başladık, inşallah önümüzdeki seneden itibaren endüstriyle ilgili yatırımımıza da başlamış olacağız. Alçak darbecilere, alçak FETÖ'ye gereken dersi veren sizsiniz. Şimdi doları bozdurarak da ekonomiye katkı yapıyorsunuz. Allah sizden razı olsun."


Akşam 


Haber Star'da şu şekilde yer aldı


Projenin bitimiyle birlikte, Rusya, Ukrayna ve Romanya başta olmak üzere birçok ülke ile dış ticaret hacminde ciddi artışlar yaşanacak. Zonguldak’ın Çaycuma ilçesine bağlı Filyos beldesinde, Türkiye’nin en büyük yatırımları arasında gösterilen Filyos Projesi kapsamında ise tersaneler, demir çelik fabrikaları, enerji santralları, çimento ve mobilya fabrikaları gibi tesislerin kurulması öngörülüyor. Proje kapsamında dördü yabancı olmak üzere 16 grubun yatırım için başvuru listesinde olduğu öğrenilen Filyos Vadisi’nde, potansiyel yatırım miktarının 10 milyar dolar seviyesine ulaşması. toplam istihdamın ise 12 bin olması planlanıyor.


Bu arada Çaycuma ve Çevre Köylerini Kalkındırma Güzelleştirme ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Savaş Çiloğlu, Filyos Vadi Projesi’nin bölgedeki işsizlik ve göçü durduracağını ifade etti.  Projenin hayata geçmesiyle bölgeye yerli otomobil fabrikasının da kurulabileceğini ifade eden Çiloğlu “Biliyorsunuz Filyos Projesi 2. Abdülhamit Han’ın hayali diyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız’ın da çok önemli bir hayali vardı. Yerli otomobil fabrikası kurulması yönünde. Neden olmasın ki. 2. Abdülhamit ile başlayan hayal, yerli otomobil ile sonuçlanmasın” diye konuştu.


Star


Geri Dön