24 / 04 / 2024

Başbakanın 3 çocuk isteğine konutta KDV çengeli!

 Başbakanın 3 çocuk isteğine konutta KDV çengeli!

Ekonomi politikalarının amacı, sosyal politikalara ve projelere kaynak oluşturmaktır. Ekonomi politikalarının sonucu, sosyal politikaları olumsuz etkilememelidir…




Toplumda daha huzurlu bir aile için en önemli unsurlardan biri konuttur… Başbakanın en az 3 çocuklu aile isteği, ekonomi kurmaylarının daha çok vergi adına düzenleyeceği “konuta yeni KDV” engeline takılmamalı…


Üç çocuklu aileler 70 m2’ye mahkum edilmemeli…  İngiltere’de 70 m2  üstündeki evlere %18 KDV uygulamasından bize ne… İngiltere’de hayat bireyseldir.. Bekar, boşanmış veya iki kişilik çocuksuz ailelere 70 m2 yeter…  Ama en az 3 çocuklu bir Türk ailesine yetmez… Bürokratlar, 150 m2 altındaki evlere de %18 KDV getirmeyi hesap ederken, Başbakanın 3 çocuklu aile isteğini de görmeleri gerekir… 


Maliye Bakanı konutta KDV  oranlarını ‘vergi adaletini güçlendirecek şekilde gözden geçirdiklerini’ söylüyor… Vergi adaleti güçlendirme girişimi, 3 çocuklu ailelere başka bir adaletsizlik getirmesine neden olmamalı… ABD' deki Ulusal İstihbarat Konseyi (NIC)’in hazırladığı “Küresel Trendler 2030 Raporu”nda Türkiye’nin 2030’dan sonra nüfus problemi yaşayacağını belirtiyor… 30 yıl sonra Türkiye’de nüfus bölgeler arasında fark edecek. Marmara’da, Ege’de nüfus artışı azalırken, Güney/Doğu Anadolu’da artacak… 


Anadolu Coğrafyasında, Hititliler, Fregler, Lidyalılar, Urartular, Persler, İskender İmparatorluğu, Roma İmparatorluğu ve  Bizanslılar vardı, Sonra Türkler… Ve Türkler nüfus artışı ile bu topraklarda 1000 yıldır varlar… Ama, eğer nüfus artışı böyle devam ederse, 50 yıl içerisinde Anadolu’da ciddi bir nüfus problemi yaşanacak… Başbakan geleceği gördüğü için en az 3 çocuk istiyor… Maliye Bakanlığının bürokratları, Başbakanın isteğine yönelik 3 çocuklu ailelerin 150 m2’lik evlerine KDV bindirmesi değil, indirmesi yapmalı…


Vergi adaleti önemli ama vergi, sosyal politikalara uygun düzenlenmeli. 3 çocuklu bir aileye 150 m2 bile az. Kentsel dönüşüm yapılırken mutlaka kalabalık aileler için de 4+1 veya 5+1 konutlar yapılmalı. Filmlerde izlediğimiz Amerikan evleri ne ise Türkiye’deki evlerde öyle olmalı.  Anadolu şehirlerinde, kasabalarında, köylerinde eskiden evler büyüktü. Misafir odasında mutlaka banyo görevini gören bir yıkanma yeri vardı. Hatta misafir odasında şömine yerini tutacak odun yakılan bir alanda vardı… Ebeveyn odasında da yine duş alacak bir yer vardı…

 Ekonomik ve kültürel nedenlerden dolayı ev kültürümüzü değiştirdik. Şimdi 70 m2 sosyal konut olarak belirlenmiş. Sosyal konut 200 m2 olmalıdır, 70 m2 ise “başını sokacak” konut olmalıdır… Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının bu konuya el atması gerekir… Maliye Bakanlığına, konutun insan psikolojisi ve aile üzerine etkilerini anlatmaları gerekir. “Sinekten yağ çıkartma” hesabı yapan bürokratlar biraz çalışıp konuttan alacakları KDV’yi başka bir yerden almanın yöntemini bulmalılar… Ultra Lux konutlardan alacakları vergiye zaten kimse ses çıkartmaz… 


Konuta yeni KDV uygulamasının Sosyal Yönü neler getirir:

1-Üç çocuklu orta halli ailelere “siz şehir merkezindeki evlerde değil gidin kenardaki ucuz evlerde oturun “ u getirir… 

2-Ailelere çocuk yapmazsanız sizi ödüllendiririz, KDV almayız, 70 m2 evlerde yaşatırız denir…

3-Şehir merkezinde bekar, boşanmış veya çocuksuz aileler 70 m2’ de yaşasın denir…

4-İnşaat şirketleri küçük ev üretmeye yönelir…

5-Üç ve daha fazla çocuklu orta halli aileler, satın almayı bırakın kiralayacak ev bile bulamazlar…

Konutta %18 KDV uygulaması İnşaat Sektörü için neler getirir:

1-Uygulama sektörü küçültür. 2012 yılında %1-2 arası büyüyen sektör, 2013’te de istenilen düzeyde büyüyemez.

2-1 Haziran-2012 öncesi ruhsatı alınan ve yapımı devam eden konutlarla yeni yapılacak olan konutlar arasında fiyat farkı getirir.

3-Yabancı konut alıcıları için peşinen %17 zam getirir.

4-Konut alıcısı zamdan kurtulmak için daha niteliksiz ve kayıt dışı üretimlere yönelecek. Bu da marka üretim yapan konut şirketlerinin aleyhine olacak.

5-Kentsel dönüşüm ile şehir merkezlerinde oluşacak konut arzının satışı güçleşecek.

6-Alıcının kayıt dışına yönelmesi ile devlet, tapu harcı, kurumlar vergisi ve gelir vergisi kayıpları yaşayacak.

7-Konut satışları azalacak.

8-Devlet destekli  TOKİ  gibi şirketler rakiplerine fark atacak. 

9-Yaklaşık 1.6 milyon kişiyi istihdam eden konut sektöründe istihdam kaybı olacak.

10-İki yüz alt meslek kolu bu uygulamadan olumsuz ekilenebilir…


Büyük devletler planlama ve politikalarını günlük vergi ihtiyacına göre belirlemez. Politikalar 10 yıl, 50 yıl gibi zaman dilimi düşünülerek belirlenir. Başbakan 2072’de Osmanlı ve Selçuklu seviyesini yakalayacağız diyor. Osmanlı ve Selçuklu da konaklar vardı, saraylar vardı, köylerde, kasabalarda iki katlı evler vardı, TOKİ’nin bodrum katları yoktu… Osmanlı ve Selçuklu ailelerinde evlerde bir yaşam tarzı vardı… 


Bürokratlar, Başbakanın ufkuna ve vizyonuna uygun politikalar geliştirmeli… Çünkü 70 m2 evler, bir mimari tarzdan yoksun beton binalar  ile Osmanlı ve Selçuklu seviyesi yakalanamaz…


Saygılarımla,

Abdullah Çiftçi

www.abdullahciftci.com 



Geri Dön